Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven

Dag van de Duurzaamheid: 10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven

Elk jaar op 10 oktober wordt de Dag van de Duurzaamheid gevierd, hooray hooray! Een dag waarop het bij uitstek een mooie gelegenheid is om extra stil staan bij duurzaamheid en door middel van vele evenementen door het hele land meer mensen enthousiast proberen te maken over duurzaamheid. De Dag van de Duurzaamheid is een initiatief van Urgenda. Urgenda is een organisatie met als doel om Nederland sneller duurzamer te maken. De Dag van de Duurzaamheid zou moeten laten zien dat duurzaamheid behalve noodzakelijk ook inspirerend en winstgevend kan zijn. Met name aan die inspiratie willen de groene bloggers graag een steentje bijdragen. En ik doe dat door je 10 tips te geven om te ontspullen en om ontspuld te blijven.

Impact top 10 van de gemiddelde Nederlander

Om te bepalen hoe duurzaam een gemiddelde Nederlander nou eigenlijk is, schreef Babette Porcelijn het boek De Verborgen Impact. In dit boek presenteert ze de impact top 10, waaruit onder andere blijkt dat we de grootste (directe én indirecte) impact maken met het kopen van spullen en het eten van vlees. Daarnaast beschrijft ze manieren waarop we die impact effectief kunnen verminderen.

De duurzame top 10 tips van de groene bloggers

Groene bloggers zijn natuurlijk ook bezig met diverse onderwerpen uit die impact top 10. Of ik me volledig in het rijtje van groene bloggers mag scharen, weet ik niet. Ik schrijf immers ook over allerlei andere onderwerpen. Maar dat ik groen leven belangrijk vind en dat af en toe de revue laat passeren op mevrouwmiauw.nl is een feit. Ter gelegenheid van de Dag van de Duurzaamheid leek het een aantal bloggers die zich bezighouden met groener leven leuk om eens gezamenlijk op een rijtje te zetten welke duurzame stappen we per onderwerp (kunnen) nemen om onze impact te verkleinen. Een soort online groene gids, zoals u wilt!

Hieronder zie je mijn 10 tips om je impact te verkleinen door te ontspullen én ontspuld te blijven. Klik na het lezen door naar de tips van de andere groene bloggers over de meest uiteenlopende onderwerpen. Daar is deze dag van de Duurzaamheid de uitgelezen kans voor, toch?

Minder nieuwe spullen aanschaffen betekent dat je minder beroep doet op productie, op grondstoffen die nodig zijn voor productie en op transport van grondstoffen en producten. En je snapt vast dat dat beter is voor onze fijne aardbol.

De 10 tips om te ontspullen én ontspuld te blijven

Waarom ontspullen en wat heeft dit te maken met groener leven? Hoor ik je misschien denken. Ik heb zelf gemerkt dat ontspullen zorgt dat je meer tevreden bent met de spullen die je hebt. Dat zorgt op haar beurt weer voor meer rust en minder hebzucht. En dat zorgt er vervolgens weer voor dat je minder geneigd bent om nieuwe spullen aan te schaffen. Minder nieuwe spullen aanschaffen betekent dat je minder beroep doet op productie, op grondstoffen die nodig zijn voor productie en op transport van grondstoffen en producten. En je snapt vast dat dat beter is voor onze fijne aardbol.

 tips om te ontspullen

Tips om te ontspullen:

 Durf kritisch te zijn. Want daar begint het allemaal mee. En met kritisch bedoel ik dus ook écht kritisch: want word jij blij van al die kleding in jouw kast? Van alle lege maar o zo schattige notitieboekjes in je bureautje? Van die tientallen vaasjes waar je nooit bloemetjes in zet? Of irriteren deze dingen je juist stiekem een beetje? Misschien word je er zelfs wel onrustig van. Als je oprecht blij word van alle spullen dan is dat prima (maar niet zo groen) maar als je van veel dingen niet echt blij wordt dan is het een goed idee om toch eens flink op te gaan ruimen.

 Take your time: want grondig opruimen en ontspullen kost nou eenmaal tijd. Stel jezelf niet als doel dat alles in één keer gedaan moet worden maar werk met categorieën. Begin bijvoorbeeld met je keukenkastjes, neem het weekend daarna je kledingkast eens onder de loep en besteed het weekend daarna aandacht aan de badkamerkast. Alles op z’n tijd. Ik begon zelf met mijn make-up en de week daarna nam ik mijn kledingkast onder de loep. Het voelde telkens of er een last van mijn schouders viel.

Leg twijfelgevallen (even) aan de kant. Voor veel mensen is kritisch zijn en het wegdoen van dingen best lastig. Want weg gedaan betekent ook echt weg en dat is natuurlijk best definitief. Als je gaat opruimen met als doel om te ontspullen dan is het fijn om met 3 categorieën te werken: houden, wegdoen en twijfel. Doe alles wat je bij “twijfel” neerlegt in dozen/tassen en zet deze dozen/tassen vervolgens helemaal achter in een kast of in de kelder. Als je na een paar maanden tot de conclusie komt dat je de spullen niet gemist hebt dan weet je dat het tijd is om afscheid te nemen.

Tips om ontspuld te blijven

Plak een NEE-NEE sticker op de brievenbus en meld je af voor alle online nieuwsbrieven. Want al die reclamefoldertjes en nieuwsbrieven zorgen uiteindelijk alleen maar voor narigheid: door het ontvangen van reclame word je vaak getriggerd om dingen aan te schaffen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt maar die je toch aanschaft omdat het die week ineens “zo goedkoop” is. Je wordt er hebberig van, je geeft onnodig geld uit (dat geld had je voor hele andere leuke dingen kunnen gebruiken) én papieren foldertjes zijn uiteindelijk niets meer dan een hoopje oud papier. Ook nog eens mega zonde van de bomen die gekapt zijn voor dat papier. Weg met die nieuwsbrieven en foldertjes dus.

papieren foldertjes zijn uiteindelijk niets meer dan een hoopje oud papier

 Ontdek wat je stijl is en investeer in tijdloze items die daarbij passen. Want tijdloze items waar je dag in dag uit blij van wordt, zorgen er voor dat er minder drang ontstaat om trendgevoelige en “snelle” items te kopen. Want of het nu gaat om bijvoorbeeld kleding of interieur: je hebt altijd een bepaalde voorkeur voor dingen. Door op Pinterest voor allerlei categorieën borden aan te maken, dingen die helemaal “jou” zijn te pinnen en daar vervolgens weer kritisch naar te kijken, zul je langzaam maar zeker ontdekken wat jouw stijl is.

Stel eisen aan de dingen die je aanschaft. Dit klinkt misschien wat vaag, maar eisen stellen aan dingen die je wil kopen zorgt er echt voor dat je minder koopt. Zo merk ik dat ik veel minder cosmetica koop nu ik alleen nog maar dierproefvrij, vega(n) en natuurlijke cosmetica aanschaf en ik merk ook dat ik veel minder kleding koop sinds ik met mijn fair fashion challenge bezig ben. Door bepaalde eisen aan je aankopen te stellen, blijven er minder opties over om uit te kiezen.

Laat jouw mooie spullen waar jij blij van wordt goed tot hun recht komen. Doe dit op een zodanige manier dat je telkens als je een blik werpt op jouw spullen met een beetje trots wil blijven staan om er naar te kijken. Maak van jouw huis met jouw spullen gewoon een soort van mini museum. Maak mooie hoekjes in huis waar jouw interieurspulletjes goed tot hun recht komen of koop een schitterend kledingrek voor jouw capsule wardrobe. Op die manier ga je de spullen die je hebt nog meer waarderen en ontstaat er minder drang om nieuwe dingen te kopen.

Maak van jouw huis met jouw spullen gewoon een soort van mini museum.

 Heb je iets te vieren? Leuk! Maar let op, want feestjes gaan vaak gepaard met cadeautjes en cadeautjes staan in dit geval synoniem voor ongewenste indringers. Vraag dus gewoon geld als cadeau. Dat komt misschien wat suf over en mensen vinden het misschien ook niet zo leuk om te geven, maar als je wil ontspullen dan is dit het meest bruikbare en “spullenloosproof” cadeau.

⑨ Zoek naar een goed doel voor de spullen die je weg doet. Want het is natuurlijk prima om kleding die je niet meer wil aan het buurmeisje te geven, maar het buurmeisje heeft misschien ook al wel een rijk gevulde kledingkast. Ga op zoek naar een goed doel voor de spullen die jij weg wil doen: op die manier wordt het wegdoen van spullen een stuk leuker. Je houdt er op die manier namelijk ook een goed gevoel aan over.

Als jij wel wil ontspullen maar dit eigenlijk ook best lastig vindt dan is het een goed idee om jezelf te belonen. Neem één ding in gedachten dat je erg graag zou willen hebben en ga hier voor sparen. Het spaarpotje voor deze “wens” wordt gevuld door impulsaankopen te beperken. Telkens wanneer je in de verleiding komt om iets te kopen, houd je jezelf in bedwang en doe je het geld wat je had uitgegeven als je die impulsaankoop toch had gedaan in een spaarpotje. Hoe leuk is het om van dat geld jezelf uiteindelijk te trakteren op die mooie camera, dat weekendje weg of een concert van je favoriete artiest?! Op die manier is ontspuld blijven een echte traktatie voor jezelf.


Online groene gids

Benieuwd naar de tips van de andere groene bloggers? Check dan dit overzicht voor heel veel fijne inspiratie:

Spullen
10 tips om tweedehands te kopen van Hermien (KouweKleren)
10 tips om over te stappen op herbruikbare producten van Nynke (Nynkek)
10 dingen die je niet hoeft te hébben volgens Amke (Groen is het nieuwe zwart)
10 tips voor duurzaam speelgoed van Stephanie (La vie de Stephanie)

Voeding
10 tips om (meer) plantaardig te gaan eten van Merel (Blackbirds and Cakes)
10 tips om minder voedsel te verspillen van Hilde (Tijd voor iets anders)
10 tips om minder vlees te eten van Sarina (VegaSaar)

Vervoer en reizen
10 tips om minder te vliegen van Linda (Zaailingen)
10 tips voor een duurzame vakantiebeleving van Janet en Anneloes (Not so stuffy)

Kleding
10 tips om je kledingkast te verduurzamen van Iris (The sea is my cup of tea)
10 tips om zelf kledingmerken op duurzaamheid te checken van Sara (When Sara Smiles)
10 tips lang leve je favorietjes van Chantoile
10 tips om fair fashion te shoppen van Kim (Kimbuining.com)

Wonen
10 tips om milieuvriendelijker te wonen van Carlien (Goed voor de wereld)
10 tips om je voor te bereiden op wonen in een Tiny House van Natasja (Groene manieren)
10 tips om groen te doen in de tuin van Sara (Groen met Saar)

Overig
10 tips voor een groen kantoor van Geanne (Sweet Suzie)
10 tips om goed te doen met je geld van Desiree (Aandachtige blog)
10 groene challenges om jezelf uit te dagen een maand groener te leven van Sanne (Het grote groene geluk)
10 tips om te verduurzamen en direct geld te besparen van Tessa (Awkward Duckling)

Heb jij nog goede tips die we niet mogen vergeten? Laat het ons weten!

Share:

17 Reacties

  1. 10 oktober 2017 / 08:39

    Wauw, wat een goede tips! Er zitten een aantal bij waar ik zeker wat mee kan, zoals één mooie grote aankoop in gedachten houden als je de neiging hebt om impulsaankopen te doen. Ik ben zelf inmiddels al een paar maanden bezig met ontspullen op mijn kamer. Met het oog op uit huis gaan (ik heb nog geen concrete plannen, maar dat duurt in ieder geval niet járen meer), probeer ik elk weekend weer spullen te koop te zetten op Marktplaats en Facebook. Het kost heel wat tijd, maar langzaamaan krijg ik steeds iets minder spullen.

  2. 10 oktober 2017 / 10:59

    Fijne, veelzijdige tips die ik graag toepas. Het spaarpotje is een mooi idee! Ik heb het zelf ook toegepast rond mijn verhuizing, maar dan vulde ik het met de verkopen van mijn huisraad. Sommige dingen paste echt niet meer bij me of had ik dubbel. Het voordeel van verkopen in plaats van weggeven aan de kringloop (goede doelen als Dress for Success en de Reshare Store zijn weer anders) vind ik dat je zeker weet dat iets echt terecht komt bij iemand die het graag wil hebben en wil gebruiken.

  3. 10 oktober 2017 / 12:10

    Ontzettend goede tips! Ik ben al maanden bezig over hoe ik wil ontspullen, maar ik ben nog steeds niet begonnen. Iets met door de bomen het bos niet meer zien. Wél koop ik enkel nog maar spullen die ik écht nodig heb, dus erger wordt het gelukkig ook niet. :-)

  4. Yvette
    10 oktober 2017 / 16:38

    Wij vragen belevenissen. Het liefst ook nog met degene die het geeft. Dat kan iets heel kleins zijn, zoals een picknick in het bos of een strandwandeling, maar ook ergens naar toe, sauna, bios. Veel leuker dan geld of spullen.

  5. 10 oktober 2017 / 20:21

    De Nee Nee-sticker had ik niet verwacht, maar zeg ik Ja Ja op! Ik merk inderdaad ook dat ik veel minder in de verleiding ben als ik geen reclame zie (en weinig in de stad kom). Van deze tips krijg ik alweer bijna zin om aan de slag te gaan ?

  6. 10 oktober 2017 / 21:50

    Goede blogpost dit! Ik heb een tijd geleden enorm veel uitgezocht en weggebracht en nog steeds merk ik dat sommige dingen wel weg kunnen. Ik ben nu ook kleding en spullen aan het verkopen en het geld stop ik in een spaarpotje om echt iets te kopen wat ik graag zou willen hebben. Mijn voornaamste punt is dat ik gewoon heel blij wil worden van de spullen die ik heb en ze ook echt wil gebruiken. Dat heeft echt mijn ogen geopend!

  7. 11 oktober 2017 / 08:54

    Wat een mooi artikel! Ik heb ook ontspuld en dat ging in verschillende rondes. Tijdens de eerste ronde had ik voor mijn gevoel al heel veel weggedaan. Toen ik er twee maanden later weer doorheen ging, bleek dat er opnieuw veel wegkon en een maand later nog een keer. Dat was wel een eye-opener. Moet jouw tips eigenlijk uitprinten en ophangen om ook ontspuld te blijven!

  8. 11 oktober 2017 / 09:03

    Wat een goede tips! Ik ben zelf de aankomende maanden aan het ontspullen en het vergt best wat motivatie om vol te blijven houden. Het is zo herkenbaar wat je schrijft! We brachten eerder veel naar de kringloop omdat het gewoon weg te veel was om weg te geven of te verkopen, de laatste tijd geven we wel veel dingen weg of maken we er iemand voor een zacht prijsje blij mee. Erg leuk! ?

  9. 11 oktober 2017 / 12:50

    Leuke tips, ik ben hier zelf ook al een tijdje mee bezig. Bij mij heeft de minimalisme game heel erg geholpen. Een uitdaging die een maand lang duurt waarbij je op dag een 1 ding weg doet, op dag twee 2 dingen en op dag dertig 30 dingen. Zo heb je aan het eind 465 dingen weg gedaan. Dit leek eerst lastig maar ging steeds gemakkelijker gek genoeg. Ik ben heel erg gaan inzien hoeveel spullen we hebben en hoeveel we daar eigenlijk niet van gebruiken dat ik het nu ook helemaal niet moeilijk vind om niets te kopen ? Een heerlijk gevoel! En ik denk dat ik binnenkort nog een keer zo’n opruim ronde ga houden, volgens mij heb ik namelijk nog steeds dingen die ik eigenlijk niet gebruik :S

  10. 12 oktober 2017 / 16:15

    Zo tof dat er hierbij is samen gewerkt!! Hele goede tips ?

  11. 24 januari 2018 / 23:33

    Leuk! Ik ben al een hele poos bezig geweest met ontspullen en minimalistischer leven. Ik merk ook echt dat de tips die je geeft al goed in mijn hoofd zitten. Het blijft voor mij wel lastig soms. Als je kerst viert en aan surprises doet, moet je maar net iets willen wat in het budget past én iemand die het ook koopt. Soms verzinnen mensen iets anders ‘leuks’. Klinkt misschien heel ondankbaar, maar het is wel belangrijk in het proces van ontspullen.

    • 15 februari 2018 / 17:17

      Precies ja! Het klinkt en voelt dan een beetje ondankbaar maar die “leuke” cadeautjes kun je gewoon niet gebruiken. En het is zo lastig om dat in je omgeving duidelijk te maken..

Geef een reactie