Volg mij:
Persoonlijk artikel

Deze wereld

deze wereldAfgelopen weekend stond in het teken van de gruwelijkheden waar de mens toe in staat is. Ik kan niet bevatten dat mensen kunnen transformeren tot walgelijke monsters. Wat zich vrijdagavond in Parijs heeft afgespeeld, valt niet onder woorden te brengen en is onderdeel van een ontzettend complex probleem. Ik moest alles even laten bezinken (voor zover dat kan) om een zinnig woord over deze tragedie op papier te krijgen. Middels dit artikel wil ik vandaag mijn visie op de grote problemen die zich momenteel voordoen in deze wereld onder woorden brengen. Want dat er iets goed mis is, staat volgens mij buiten kijf. 

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen en beginnen met benoemen wat, naar mijn idee, het probleem is in deze wereld: de mensheid en de oneindige zucht naar macht. Alle oorlogen, conflicten en gruweldaden hebben in de kern iets te maken met macht. Het begint al bij het probleem dat deze wereld is opgedeeld in stukjes en dat deze stukjes toebehoren tot één land. Serieus, hoe kan een stukje aarde nou toebehoren aan een land? We zijn allemaal op dezelfde aardkloot (ja, dat woord leek me in deze context wel gepast) geboren, wat maakt het in vredesnaam uit wie waar geboren is? Die gasten die heel vroeger begonnen zijn met het opdelen van de wereld zullen zich zo nu en dan vast omdraai in hun graf en zich op het hoofd krabben: het heeft zo veel ellende teweeg gebracht.

Macht komt voor op allerlei soorten gebieden. Macht in combinatie met geld, macht in combinatie met grondbezit, macht in combinatie met religie of macht in combinatie met alles. Het tegenovergestelde van macht is onmacht: onmogelijkheid ervaren met betrekking tot iets dat je graag zou willen doen. Zowel macht als onmacht maakt mensen knotsknettergek en totaal buitenzinnig. Mensen die zich (on)machtig voelen zullen op de meest vreemde en zieke manieren naar (nog meer) macht streven. Zij willen hun macht laten gelden en ik vrees dat het voorval in Parijs hier een voorbeeld van is.

In deze maatschappij speelt macht een belangrijke rol en het zorgt voor problemen van ongekende omvang. Bepaalde groepen mensen voelen zich superieur ten opzichte van andere (groepen) mensen en willen zichzelf daardoor meer macht toe eigenen. Er zijn mensen die andere mensen op basis van kleur, afkomst, religie of wat voor eigenschap dan ook uit willen sluiten of zelfs volledig uit willen schakelen. Er zijn mensen die vinden dat zij meer recht hebben op een (goed) leven en dat allemaal op basis van de afkomst, huidskleur of religie van iemand. Onbegrijpelijk vind ik zoiets.

Twee actuele voorbeelden van dit soort groepen mensen zijn IS aanhangers die alles en iedereen die afwijkt van hun idealen slecht vinden en mensen die vluchtelingen het licht in de ogen niet gunnen. Dit soort opvattingen hebben verschillende overeenkomsten: ze zijn gebaseerd op stront, ze zorgen voor haat, verdriet en ongelijkheid en ze zorgen er voor dat deze wereld nog meer verrot raakt. Van een actie komt een reactie, maar mensen schijnen tegenwoordig hun ratio verloren te zijn bij het reageren op bepaalde gebeurtenissen. Als aanhangers van IS een aanslag plegen zoals afgelopen weekend in Parijs, dan is het niet zo dat alle Moslims slecht zijn (IS en moslims staan naar mijn inziens overigens los van elkaar). Als je bang bent voor aanslagen, dan heeft dat niets te maken met onschuldige mensen die geteisterd worden door oorlog, die net zo bang – of misschien wel veel banger – zijn als jij en die vervolgens als vluchteling in Europa belanden. Als er bepaalde Nederlanders roepen dat de Islam slecht is, vluchtelingen gelukszoekers zijn (serieus, wie heeft dit óóit in de mond durven nemen?) en deze groep mensen niet welkom is, betekent het niet dat alle Nederlanders op deze manier denken.

Naar mijn idee heeft niemand, maar dan ook niemand, ooit een reden om een hele groep mensen over één kam te scheren. Doe je dat wel dan maak je je schuldig aan het vergiftigen van de wereld. Als één of andere totaal geschifte en zieker dan zieke geest het in zijn kop haalt om met een Kalasjnikov rond te gaan knallen dan is het stomste wat je kunt doen, reageren met haat jegens een hele gemeenschap. Op deze manier ontstaat er nóg meer haat, verdriet en geweld. Volgens mij is er al veel te veel van dit soort ellende op de wereld. Het is een soort van domino effect: op haat volgt haat. Ik geef je dus één wijs advies: haat niet!

Ik denk echt dat deze wereld alleen maar leefbaar kan blijven, als wij onze medemens liefhebben. Als we uitgaan van het goede in de mens en niet van het slechte. Als we iedereen lekker in zijn/haar waarde laten. Als we beseffen dat dingen zoals afgelopen weekend in Parijs zijn gebeurd, dagelijks overal op de wereld plaatsvinden maar dat dit niet wegneemt dat het hartverscheurend is wat zich in Parijs heeft afgespeeld. Als we als mensen samen willen werken en elkaar niet tegen willen werken. Als we beseffen dat we allemaal mens zijn en in essentie dus gewoon precies hetzelfde zijn. Als we beseffen dat liefde ons laat groeien en haat er voor zal zorgen dat de mensheid zichzelf uitroeit.

Lieve allemaal, ik druk jullie op het hart om niet te haten en te veroordelen. Behandel je medemens zoals jij ook behandeld zou willen worden. Ongeacht iemands afkomst, huidskleur of religie. Vrijwel iedereen is lief, er zijn alleen een aantal zwaar verrotte, verschimmelde en half vergane appels die er voor zorgen dat je een verkeerd beeld krijgt van een bepaalde groep mensen. En uiteindelijk vallen we allemaal onder dezelfde groep: de mensheid.

En nee, dit stuk tekst dekt niet volledig de lading. De lading is te groot om deze volledig te kunnen dekken. Het frustreert me dat ik niet alles op papier kan zetten omdat het anders een onoverzichtelijk lange preek wordt waar niemand, inclusief ikzelf, meer iets van begrijpt. Het is te complex om iets als deze wereld en alle afschuw volledig te kunnen begrijpen en beschrijven. Misschien maar goed ook..

“you may say that I’m a dreamer, but I am not the only one”

Share:
Previous Post Next Post

You may also like

9 reacties

 • Beantwoorden Godelieve

  Het is ook bijna niet te bevatten wat er allemaal gebeurd is Sara en om alles te schrijven wat je wilt zeggen is moeilijker dan je denkt. Toch vind ik dat je er goed in geslaagd bent om je boodschap uit te dragen!
  Laten we lief zijn voor elkaar :)

  16 november 2015 at 06:40
 • Beantwoorden happybudgetcooking

  Ik ben het helemaal met je eens.

  16 november 2015 at 09:26
 • Beantwoorden mariëlle

  Ik vind het echt gruwelijk en ik snap er ook niets van. Ik ben in Auswitchz geweest en dat is ook niet te bevatten, dat mensen daar niet van geleerd hebben… ik ben bang voor een derde wereld oorlog hoor…

  16 november 2015 at 10:36
 • Beantwoorden Petra

  Ik kan mij helemaal vinden in deze tekst,… je hebt het heel mooi onder woorden gebracht,..

  16 november 2015 at 19:21
 • Beantwoorden Saraya

  Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd in Parijs, inderdaad het leven draait enkel om macht en geld wat ik erg jammer vind! Als we allemaal elkaar helpen zou de wereld veel mooier zijn! Mooi geschreven Sara :)
  X

  16 november 2015 at 20:23
 • Beantwoorden Linda

  Ik vind dat je dit complexe verhaal wel heel mooi, duidelijk en overzichtelijk hebt beschreven! En ik vind het knap hoe eerlijk en open je durft te zijn. En moet zijn. We moeten deze waanzin ergens stoppen en laten wij dan beginnen met awareness, het stoppen met haten en elkaar verbinden door lief te hebben en respect te hebben. Als je (nog) niet kan of durft lief te hebben, laten wij dan op zijn minst elkaar respecteren, tolereren en ieder in zijn waarde laten. Je slaat de spijker op zijn kop!

  16 november 2015 at 22:17
 • Beantwoorden Saartje

  Wat heb je dit mooi en goed omschreven. Helaas zolang er geld en macht bestaat zal dit niet ophouden. Toch denk ik dat deze situatie ons als mensen ook wel ergens dichter bij elkaar heeft gebracht ik vind het ook zo erg voor moslim mensen dat hun geloof wordt beschaamd en dat terwijl ik normaal vrij weinig met het geloof heb. Maar mijn/ons medemens wordt gekweld en alleen door samen de handen in 1 te slaan en sterk te staan kunnen we zoiets hoop ik trotseren.

  17 november 2015 at 00:32
 • Beantwoorden Marion

  Ik kan er nog steeds niet bij met mijn hoofd. Ze hebben niet eens het lef om de verantwoording te nemen voor hun eigen daden. Ze doen het uit naam van…. Maar goed. Ik heb me even een paar dagen afgesloten voor de berichten, want ik werd er kotsmisselijk van dat er mensen berichten deelden als ”Ja hoor. Dat krijg je ervan als je al die vluchtelingen binnenlaat.” Nou, dan heeft je moeder ook het wiel niet uitgevonden zullen we maar zeggen. Ik kon er niet meer tegen. Ik vond het stukje van Sara Kroos mooi. “Alsjeblieft laten we het verschil tussen moslims en extremisten, tussen vluchtelingen en terroristen, liefde en angst, heel helder houden.”

  17 november 2015 at 07:05
 • Beantwoorden Manon

  Mooi verwoord en ik ben het met je eens. Deze wereld is gewoon gruwelijk nu .

  17 november 2015 at 14:47
 • Laat een reactie achter