Volg mij:
Poezemoes

Fair fashionable outfit & update #6

vogel blouse

Zo, inmiddels zit ik al ruim op 2/3 van mijn challenge om één jaar lang alleen maar eerlijke kleding te kopen. In januari begon mijn fair fashion avontuur en dit zet ik tot 31 december vol goede moed voort. Want als één ding me wel duidelijk is geworden dan is het dat fair fashion helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn. Het is een kwestie van de weg vinden. Je moet jezelf de tijd gunnen om de paden uit te stippelen die bij jou passen en deze paden vervolgens blijven bewandelen. En dat lukt extra goed wanneer je jezelf beseft hoeveel groene stapjes je op die paden zet. Tenminste, dat is voor mij een enorme stimulans. Want een groene voetdruk achterlaten voelt voor mij als een opluchting. Het voelt al een bevrijding. En daar past deze outfit met vogeltjes natuurlijk uitstekend bij, want deze vogel blouse staat wat mij betreft als symbool voor het kopen van fair fashion.

Jarenlang ben ik bezig geweest met een zoektocht naar welke kleding bij mij past en in welke kleding ik mij fijn voel. Daarbij ben ik jarenlang één belangrijk aspect vergeten: het ethische aspect. Want als ik mezelf afvraag waar ik me fijn in voel dan is dat uiteindelijk toch in een kledingstuk waarbij ik tijdens het doen van de aankoop nagedacht heb over de impact die mijn aankoop heeft.

De laatste tijd neig ik voornamelijk naar het kopen van tweedehands kleding. Het past goed binnen mijn budget en ik vind er dingen waar ik oprecht heel blij van word. Ik ben altijd al een schatzoeker geweest. Het was altijd een hobby van mij om de pareltjes uit de SALE bak te vissen. Nu heeft mijn hobby zich verplaatst van de fast fashion keten naar de tweedehands kledingzaak.

Ik vind het geen probleem om voor een mooi tweedehands kledingstuk meer neer te leggen dan voor een nieuw kledingstuk van de H&M. Als het tweedehands kledingstuk dan maar wel van kwaliteit is. Want ik weet dat wanneer een kledingstuk er na een aantal wasbeurten niet meer netjes uitziet, ik het niet meer zal dragen. De laatste tijd ben ik daarom tijdens het doen van een (tweedehands) fair aankoop op een aantal dingen aan het letten:

❉ Ik let op de draagbaarheid voor mij als persoon. Daarbij stel ik mezelf de volgende vragen: Past dit bij mij? Zal ik dit kledingstuk echt vaak dragen? Kan ik het goed combineren met wat ik nu al in mijn kledingkast heb hangen?

❉ Ik let op kwaliteit. Daarbij stel ik mezelf de volgende vragen: van welk materiaal is het? Is dit kledingstuk goed afgewerkt? Zal het er na een aantal wasbeurten nog steeds mooi uitzien?

Op deze manier ga ik vol goede moed door met deze kledingchallenge. En eerlijk is eerlijk: ik begin het steeds leuker te vinden. Want ik begin echt mijn eigen stijl te ontdekken. Mijn kledingkast heeft laatst weer een tweede uitruimbeurt gehad. Het aantal kledingstukken is drastisch verminderd. Ik heb geen capsule wardrobe en dat is ook (nog?) niet mijn streven. Ik heb wel een kledingkast waar ik steeds blijer van word.

Deze outfit past goed bij het gevoel dat mijn fair fashion challenge me geeft. Het voelt bevrijdend. En wat is er nou meer symbolisch voor het gevoel van bevrijding als vogels? Deze vogel blouse is dus een schot in de roos. Ik tikte deze op de kop bij een tweedehands kledingwinkel. Hij is van de Zara en ziet er nog uit als nieuw.

Outfit details: Blouse Zara – Tweedehands bij Het Goed | Riem Bijenkorf – Tweedehands bij Het Goed | Broek H&M – Tweedehands bij Appel & Ei | Schoenen Preloved, waren kapot maar heb ze laten maken 

Dus ja, die kledingchallenge bevalt me echt ontzettend goed. Eerlijk toegegeven: het gaat niet altijd over rozen. Af en toe doe ik ook nog weleens een aankoop die het net niet helemaal blijkt te zijn. Maar het komt vrijwel niet meer voor. Mijn kast wordt langzaam maar zeker mij. Met items die ik zal dragen tot het eigenlijk niet meer kan en waarvan ik ze oprecht ga missen als ze ooit helemaal versleten zijn. Items waar ik dus echt dol op ben.

Waar let jij op bij het doen van een tweedehands aankoop?

Share:
Previous Post Next Post

You may also like

8 reacties

 • Beantwoorden Romy

  Wat ontzettend mooi om te horen dat het fair aankopen doen je steeds beter afgaat en dat je ook zo blij wordt van tweedehands koopjes scoren. Deze blouse is echt een gouden vondst. Wat een pareltje! Die print is zo leuk. Mooie outfit en prachtige foto’s!

  13 augustus 2017 at 09:14
 • Beantwoorden Linda - Zaailingen

  Goed bezig! Vooral dat je blij bent met wat je hebt, is denk ik ook veel belangrijker dan specifieke aantallen. Ik doe mijn best om je voorbeeld te volgen ;)

  13 augustus 2017 at 10:00
 • Beantwoorden Iris

  Wat super hoe je dit allemaal omschrijft, ik sta er precies hetzelfde in. Ik vind deze outfit ook echt heel leuk, de kleur van de blouse staat je ook enorm goed! Goed bezig!

  13 augustus 2017 at 13:17
 • Beantwoorden Irene

  Hé ik heb een trui met dat printje! Supermooi. En die schoentjes vind ik ook heel leuk! Je bent trouwens echt super goed bezig! Ik ben nu de uitdaging aangegaan om het een half jaar te doen. Sinds 1 augustus dus het is nog heel pril hier. Haha. Maar ik heb er zin in! Vind tweedehands kopen sowieso al fijn. En heb nu ook een beetje rondgeneusd bij nieuwe duurzame kledij en ben toch ook aangenaam verrast!

  13 augustus 2017 at 16:08
 • Beantwoorden Nicole

  Wat goed bezig zeg. Tof dat je zoveel toffe items tweedehands hebt kunnen scoren. Ik ben groot voorstander van tweedehands, of het nou via een app als United Wardrobe is of via een kringloop winkel. De outfit vind ik ook echt enorm, enorm leuk. Ik ben helemaal verliefd op de blouse en de schoenen!

  13 augustus 2017 at 17:44
 • Beantwoorden Mariëlle

  Leeeeeuk!!! Staat je heel goed ❤

  13 augustus 2017 at 21:05
 • Beantwoorden anna

  Wat een leuk en inspirerend artikel! Ik ging ook vaak naar een tweedehands winkel en soms vond ik daar echt hele leuke items. Waarom ik dat nu niet meer doe? Geen idee eigenlijk… Ik krijg er nu echt zin in om weer eens rond te snuffelen! En wat is je outfit leuk <3

  13 augustus 2017 at 23:32
 • Beantwoorden Linda

  Het is zelfs terug te zien op je foto’s dat je zo dol bent op je huidige outfits, je straalt echt op de foto! Heel mooi om te zien :) de outfit staat je ook super! En heel erg fijn dat je zo je weg aan het vinden bent. Vorige week kocht ik mijn eerste gewone item van de H&M, een witte korte broek omdat ik al eeuwen naar een goede aan het zoeken ben, en een topje. Ik heb het gedaan omdat ik er echt overna heb gedacht. Alle andere dingen die niet conscious waren verdwenen direct weer terug in de rekken. Want shoppen met een missie geeft zoveel voldoening <3

  14 augustus 2017 at 09:12
 • Laat een reactie achter