Goedkope buitenlandse cosmetica vergiftigd? Urine + rattenpoep?

Goedkope buitenlandse cosmetica vergiftigd
Ik maak me best een beetje zorgen. Ik bestel, net als vele andere beautybloggers, weleens cosmetica via eBay of andere goedkope buitenlandse webshops. De afgelopen tijd heb ik diverse artikelen gelezen die mij nogal bezorgd maken om de aankopen die ik hier heb gedaan. Deze artikelen zeggen dat goedkope buitenlandse cosmetica vergiftigd is. Er gaan de meest vreemde en nare geruchten rond over deze cosmetica producten. Ik vraag me dus af of dit soort producten echt vergif voor je lichaam zijn, want hoe leuk ik make-up ook vind: mijn lichaam is me vele malen dierbaarder.

Artikelen over goedkope buitenlandse cosmetica vergiftigd

Als je benieuwd bent naar de artikelen die ik heb gelezen (wees gewaarschuwd, je wordt er niet vrolijk van) dan geef ik nu even drie voorbeeld artikelen:

Wat moet ik hier nu mee?

Ja, van dit soort artikelen schrik ik. Ik neem niet altijd klakkeloos aan wat er op internet verschijnt, maar de uitspraak “waar rook is, is vuur” klopt vaak wel. Toch vind ik het vreemd. De meeste artikelen missen bronnen die hun artikel goed onderbouwen. Daardoor vind ik zo’n artikel altijd al minder betrouwbaar.

Als het zo zou zijn dat webshops écht zulke gruwelijke producten afleveren, is het vreemd dat ik op beautyblogs vrijwel nooit iets lees over heftige allergische reacties. Daarbij vind ik het ook vreemd dat de overheid niet waarschuwt voor dit soort cosmetica. Als er zulke gruwelijke stoffen in verwerkt zitten, is dit vast slecht voor de volksgezondheid en wil de overheid vast dat mensen hier zo veel mogelijk door afgeschrikt worden.

Goedkope buitenlandse cosmetica vergiftigd

Je begrijpt het al, ik zit met een dilemma: moet ik dit geloven, ja of nee? Zijn de producten op bovenstaande foto echt vergiftig? En waarom krijg ik dan nooit allergische reacties terwijl ik zeer allergie gevoelig ben? En daarbij komt ook nog een volgend probleem: wat moet ik doen met de producten die ik van dit soort webshops krijg en die ik wil reviewen? Ik wil zelf geen vergiftige cosmetica gebruiken en ik wil ook zeker niet dat ik lezeressen aanspoor om vervolgens producten te kopen die slecht voor de gezondheid blijken te zijn.

Kunnen jullie me helpen? Heeft iemand een arikel met bronnen die dit soort artikelen ontkracht? Of juist een artikel/onderzoek met degelijke bronvermelding? Is goedkope buitenlandse cosmetica vergiftigd of is dit een fabeltje? Help mij!

Share:

32 Reacties

  1. 26 mei 2015 / 07:56

    Ik hoorde het ook maar had geen tijd om het terug te lezen, ik durf er niets over te zeggen!

  2. 26 mei 2015 / 08:05

    Ik weet dat het zeer belangrijk is om dit in een labo-achtige omgeving te maken en dat je het niet thuis kan maken en je andere vraag heb je al beantwoord door je artikelen “je wordt LANGZAAM vergiftigd” volle 100% hierachter als wetenschapper in spe.

    • 26 mei 2015 / 08:12

      Tja.. Ik ben ook wetenschapper (als je daar een universitaire master onder verstaat?) in spe, maar ik kan nou niet zeggen dat ik bovengenoemde drie bronnen erg betrouwbaar vind..

  3. 26 mei 2015 / 09:22

    Goeie vraag Sara…op mijn artikel over mijn #fake MAC lipsticks kreeg ik ook deze discussie. Ben er wel benieuwd naar! Ook ik krijg geen reacties van het dragen van deze lipsticks. En daarbij hebben de meeste het steeds over de normen die Europa hanteert in deze. Ik blijf het gewoon gebruiken. Want kunnen we zomaar alles geloven wat er op een (europees) verpakking staat? Ik weet het niet! Blijf deze post in de gaten houden ;-) Xx

    • 26 mei 2015 / 09:28

      Wel interessant om heen te gaan! Wellicht is “onze” make-up ook niet zo goed als dat het doet voorkomen! ;-) Xx

    • 26 mei 2015 / 09:30

      Zeker interessant om heen te gaan. Ik woon zelf ook in Arnhem. Helaas heb ik die dag tot laat verplichte werkgroep. Ik ben wel benieuwd naar de verhalen van mensen die hier naartoe gaan. Ik denk overigens wel dat het inderdaad gaat over de make-up die in de schappen van de Nederlandse winkels liggen.

      • 26 mei 2015 / 10:54

        Mss is onze EU makeup ook niet zo goed als ze doet voorkomen! Ben heel benieuwd!

    • 26 mei 2015 / 09:35

      Ja dit lijkt me inderdaad redelijk betrouwbaar, maar dan vraag ik me nog af wat “fake” make-up is. Zijn dat ook goedkope oogschaduw palettes die op ebay verkocht worden en niet van een duur merk afgeleid zijn?

  4. 26 mei 2015 / 09:34

    Ik heb hier geen ervaring mee dus heb ook geen antwoord. Ik koop zelf nooit via E-bay of op andere buitenlandse webshops make-up producten. Ik hoop dat iemand anders je meer kan vertellen.

  5. Lianne
    26 mei 2015 / 10:02

    Ik denk dat in het artikel vooral de focus is op namaak producten, omdat die producten tegen de wet zijn, in beslag genomen worden en daarna onderzocht worden. De goedkope oogschaduw die niet nagemaakt is van een duur merk is er geen verliezende partij (behalve de koper misschien). Als jij niet weet dat het gaat om een namaakproduct en je krijgt een allergische reactie die je via bijv. je blog publiekelijk maakt, is dat schadelijk voor het dure merks imago.

    Voor de rest kom ik niet echt bronnen tegen. Alleen artikelen waarbij wordt gezegd dat er onder andere lood in zit, maar nergens een bron van het onderzoe .

  6. 26 mei 2015 / 10:32

    Zo dat is een interessant artikel. Ik zou werkelijk niet weten hoe het zit en of het waar is of niet. Ik bestel nooit wat via eBay of iets wat er op lijkt. Dus ik kan je helaas niet verder helpen. Xx Laura

  7. 26 mei 2015 / 10:53

    Heel interresant artikel en ik schrik er ook wel een beetje van, want ik heb weleens een samenmerking bijv. van bornprettystore (ook buitelands) maar het zijn geen namaakproducten alleen soms denk je dan ook wel even na. Ik heb een Nude t’ude palette van Alie Express gewoon een duplicate en dan schrik ik toch wel ff als ik dit lees. Ook ik krijg geen reactie van deze palette of heb uberhaupt nog nooit een reactie gehad van zulke make-up uit zulke webshops. Maar ik ga nu toch wel 10x nadenken. Of het betrouwbaar is ja of nee geen idee! Maarja wie weet wat ze allemaal in het eten stoppen hier in NL of een ander land dat weet je ook niet

  8. 26 mei 2015 / 10:56

    Je hebt een punt.. Een heel groot punt! Juist omdat ik niet weet wat erin zit en waar het vandaan komt, bestel ik geen make-Up op zulke sites. Ook dupes koop ik niet uit principe en omdat ik weet dat een dupe niet een beter alternatief is. Goed om te lezen waar de producten werkelijk vandaan komen en jammer om te lezen dat het in kringen word gemaakt waar je liever niet mee in aanraking komt.. Mijn motto is dan toch: Better safe than sorry! :)

  9. 26 mei 2015 / 11:06

    Ik ben al niet het type die make-up van Ebay of Amazon zou kopen. Ik koop liever origineel dan een namaak. Deze artikelen maken mij inderdaad ook wat bang en zorgt er alleen maar voor dat ik niet zo snel make-up zou bestellen van die webshops. Thanks for sharing meis! Heel erg interessant.

  10. 26 mei 2015 / 11:18

    Ik zou gewoon beter opletten met wat je koopt want denk dat er wel echt producten bij zitten die echt schadelijke stoffen bevatten, goed dat je hier een artikel aan hebt gewijd den dat we hier best wat bewuster stil bij mogen staan!

  11. 26 mei 2015 / 11:28

    Ik koop sowieso origineel, omdat je dan zeker weet dat het aan de regelgeving voldoet. Dan maar wat duurder, make up is tenslotte toch al een luxe product. En dan koop je een merk dat achter haar producten staat en een golf aan slechte kritieken ook gewoon niet kan gebruiken.

  12. 26 mei 2015 / 11:45

    Hmm wat een lastige kwestie. Ik heb redelijk vaak producten van webshops zoals Bornprettystore, Buyincoins en Ebay gebruikt en ik heb nooit ergens last van gehad. Ik heb ook nog nooit iemand gehoord die er een reactie op kreeg, dus ik vraag me ook wel af of het eigenlijk zo erg is.. En ik vraag me eigenlijk ook wel af of die artikelen alleen maar fake MAC producten bedoelen, of ook gewoon goedkope producten die niet zijn nagemaakt van Ebay..

  13. 26 mei 2015 / 14:15

    MAC is zelf niet eens dierproefvrij dus die skip ik zowiezo al, net als Benefit..ondanks dat ze beweren niet op dieren te testen staan ook zij nog niet op de PETA lijst. Reden genoeg om die ook dus niet aan te schaffen. Via buyincoins.com/ alie express etc kun je de fake varianten van bovenstaande merken ook gewoon krijgen..praktisch zelfde verpakking etc alleen echt voor een prikkie. Ik denk dan bij mijzelf..gaan er geen belletjes rinkelen als je dit zelf ziet?
    Ik koop zelf Koreaanse/Japanse merken via goede Ebay verkopers die ook een webshop hebben EN gecertificeerd zijn. Echt denk dat het ook een kwestie van botte verstand gebruiken is. Goedkoop is op den duur..duurkoop.

    • 26 mei 2015 / 14:19

      Ik snap deels wat je bedoelt. Toch ben ik het niet volledig eens met de uitspraak: goedkoop is duurkoop. Essence, Hema, Catrice en Miss Sporty zijn allemaal voorbeelden van goedkope cosmeticaproducenten die ook erg goede producten op de markt brengen. Wanneer een cosmeticaproduct goedkoop is, gaat er dus niet direct een belletje rinkelen bij mij. Ik verwacht niet dat goedkooe make-up vergiftigd kan zijn, puur en alleen doordat het goedkoop is.

      • 26 mei 2015 / 14:24

        Heb het ook kwa goedkoop is duurkoop ook over je onderwerp ;)

        Daarmee moet je dus oppassen, kan dan wel goedkoop zijn op ebay maar je weet niet welke troep erin zit. Vandaar dat ik alleen bij kopers koop die ik ken via webshops en geregistreerd dierproefvrije verkopers zijn. Uit China koop ik zowiezo al niks.

        • 26 mei 2015 / 14:26

          Zou je die verkopers willen delen? Of mij in een mailtje willen sturen? Ik ben erg benieuwd!!

          • 26 mei 2015 / 14:29

            Of course! Ik mail je even!

  14. 26 mei 2015 / 16:09

    Das inderdaad wel even schrikken. Ik zou geen ja of nee durven zeggen. Wel geloof ik dat het risico met make-up van eBay wel een stuk hoger ligt.

  15. 26 mei 2015 / 18:37

    Haha, leuke discussie op de FB-groep, niet? :P
    De afgelopen jaren is er zoveel gedoe rondom make-up uit Azië (zoals dierproeven, etc.) dat ik er sowieso niets koop. Bovendien ben ik praktisch ingesteld en wil ik het product graag eerste proberen. Nagellak koop ik wel, maar zoals lipproducten (let’s be honest: je krijgt er toch een deel van binnen) absoluut niet. Al betwijfel ik of de ‘duurdere’ lipproducten wel zo kosher zijn als gedacht!
    Verder heb ik ook geen bronnen. Ben wel benieuwd naar dieper onderzoek op deze uitspraken van menselijke urine en dat soort dingen. Lijkt mij toch dat dit middels lab-onderzoek mogelijk moet zijn. We weten immers ook dat er vissenschubben en kevers in ‘normale’ cosmetica zitten door middel van dit onderzoek en openheid vanuit merken!

    • 26 mei 2015 / 19:18

      Hi Deborah,

      Het kan me even ontgaan zijn maar welke discussie bedoel je? Haha.

      • 30 mei 2015 / 18:44

        In de groep Best Ebay buys. Ben je toch ook lid van?

  16. 26 mei 2015 / 20:39

    Na ja, het klinkt niet fijn. Essence en zo klinken betrouwbaar omdat het in europa wordt gemaakt. Maar ja mac fake of echt, van het ene worden dieren eventueel ziek (dierproeven van mac) en van het andere misschien de mens. Tsja, ik koop alleen goedkope budgetmerken in nederland.

  17. 26 mei 2015 / 20:40

    Ja met die twijfels zit ik ook vaak, ik ben toch altijd wat sceptisch tegen te goedkope make-up en ik hou het meestal bij merken die ik vertrouw. Ik zal niet snel iets van een onbekend buitenlands merk kopen zonder dat ik er voldoende research rond gedaan heb.

    X Sara

  18. 26 mei 2015 / 23:25

    Oo ik kan je hier niet meehelpen, ik koop nooit fake Mac lipsticks en make-up van EBay dus ik kan het niet zeggen of het giftige & gevaarlijke make-up is :-/
    X

Geef een reactie