Volg mij:
Poezemoes

Poezenweetjes | Kat miauwt ’s nachts

De eerste dag van de maand is dit keer toevallig ook de eerste zaterdag van de maand en dat betekent: poezenweetjestime. Dit keer een artikel over een “probleem” waar ik zelf de laatste tijd tegenaan loop. Want ken je dat: je ligt lekker in je bed te slapen of je verheugt je er op om lekker uit te slapen op een zaterdag en plots klinkt jouw persoonlijke wekker: jouw lieve fluf. Vlinder is de laatste paar weken namelijk ’s nachts kenbaar aan het maken dat ze vindt dat ze gezelschap moet hebben en geaaid moet worden. Dat doet ze door heel hard en zielig te gaan miauwen. Komt dit probleem je bekend voor? Dianda van kattigekatten.nl vertelt hier vandaag meer over.

Alleen naar ons

Alle katten miauwen, maar ondanks dat, staat miauwen niet in het woordenboek der katten-communicatie-onderling. Miauwen is iets wat katten eigenlijk alleen doen naar hun baasjes, naar ons. Dit komt omdat zij op termijn hebben geleerd dat ze met miauwen iets voor elkaar kunnen krijgen. Miauwt jouw kat als hij eten wil en krijgt hij dat dan ook? Grote kans dat je kat binnen de kortste keren door heeft dat hij met miauwen zijn zin krijgt. Maar sommige rassen staan er ook om bekend om vocaal te zijn. Denk hierbij aan de siamees.

Kat miauwt 's nachts

Ziekte

Is je kat altijd een stille kat geweest en begint ze ineens met miauwen? Dan kan dit ook betekenen dat er medisch iets aan de hand is. Een goede reden om haar even te laten nakijken door een dierenarts Beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Verveling, eenzaam en aandacht

Je kat is slimmer dan je denkt! Hij weet dat hij iets zal krijgen als hij zal miauwen. Miauwt ze veel omdat ze zich verveelt? Dan is het tijd dat je meer met haar gaat spelen! Vooral katten die weinig uitdaging krijgen en veel alleen zijn kunnen ontzettend gaan miauwen. Ook ’s nachts bijvoorbeeld bijvoorbeeld. Zij hebben namelijk de hele dag liggen slapen, voelen zich waarschijnlijk alleen en komen dan vaak tot leven wanneer wij lekker naar bed gaan. Wil je dit voorkomen? Dan is een goede routine met spelen de eerste stap.

Soms kan het ook vragen om aandacht zijn om een andere reden. Denk aan een kattenbak die niet schoon is, maar ze wel graag op wil. Vogeltjes die ze buiten ziet en waar ze niet bij kan of iets anders waar je misschien niet zo snel aan gedacht had.

Honger

Sommige katten beginnen al te miauwen als je de keuken in loopt, smekend om een hapje of een snoepje. Sommige katten worden ook vocaal als het (bijna) tijd is om te eten! Dit kan aangeleerd gedrag zijn! Vind je het vervelend? Geef haar niks als ze miauwt, maar als ze stil is.

Gestrest

Katten die gestrest zijn kunnen meer gaan miauwen dan normaal. Dit kan komen door een verhuizing, een ziekte, een nieuw familielid (mens of dier) of het verlies van een geliefde (mens of dier) of totaal iets anders. Dit allemaal kan je stille kat veranderen in een vocale pluizenbal. Het is dan aan jou de taak om uit te zoeken waar die stress vandaan komt (samen met een gedragstherapeut bijvoorbeeld) en om die stress factor weg te halen.

Kort samengevat kan een miauwende kat ’s nachts dus allerlei verschillende oorzaken hebben. Om de juiste oorzaak te achterhalen is het belangrijk om je vriendje/vriendinnetje goed te observeren en waar nodig in te spelen op zijn/haar gedrag.


Dit waren de kattenweetjes voor de maand juli. Mocht je een vraag of een onderwerp hebben waar je graag meer over te weten komt in de volgende editie van kattenweetjes dan kun je dat in een reactie onder dit bericht achterlaten.

Share:
Previous Post Next Post

You may also like

9 reacties

 • Beantwoorden Melissa

  Goed artikel! Ik heb me een jaar terug echt kapot gepiekerd over dit gedrag. Ik heb twee katten die lekker samen zijn in de nacht, maar ik hou niet van katten in mijn slaapkamer (overal haren en ze zien alles wat beweegt als reden om erin te happen of op te springen). Één kat hoor je nooit, die andere maakte ons echt wanhopig. Hij kun gewoon uren janken voor de deur en krabben, waardoor de lak gewoon van de deuren kwam en alle plinten eraf lagen. Drama. Dit heeft hij… uhm, 3 maanden gedaan, totdat hij wist dat het niets uithaalde. Nu doet hij het alleen rond half 8 (zijn etenstijd doordeweeks), en dat vind ik wel prima! Soms is het dus gewoon een kwestie van ‘wie heeft de langste rek’.

  1 juli 2017 at 08:18
  • Beantwoorden MevrouwMiauw

   Absoluut! Het is soms zeker een kwestie van “de aanhouder wint”. Maar ik kan me wel echt voorstellen dat je in die drie maanden soms de wanhoop nabij was. Het gejammer van een kat kan ook echt door merg en been gaan he?

   5 juli 2017 at 21:46
 • Beantwoorden Daisy

  Ik heb 3 katten, en ze beginnen alle 3 met miauwen rond een uurtje of 4 omdat ze weten dat ze dan bijna eten krijgen. Hoe irritant het ook is, ik wacht gewoon tot 5 uur haha! Wel een super leuk artikel om te lezen, sommige dingen wist ik nog niet.

  1 juli 2017 at 09:15
  • Beantwoorden MevrouwMiauw

   Wauw. Betekent dat dus dat je telkens om 5 uur ’s nachts (of ’s ochtends, het is maar net hoe je het bekijkt, haha) verplicht je bed uit moet? Wat een boefjes zijn het ook he? Maar zó lief dus dat hebben wij kattenpersoneel graag voor onze snoezen over.

   5 juli 2017 at 21:47
 • Beantwoorden Romy

  Interessant om te lezen waar het allemaal mee te maken kan hebben! Sinds een tijdje miauwt Beertje opeens nogal luid als ze buiten in de tuin staat, terwijl ze eerst altijd stil was. Heel apart! We hebben alleen nieuwe buren gekregen mét een kat, dus we denken dat het daarmee te maken heeft. Misschien is dat inderdaad een stressfactor of misschien terreinafbakening of zoiets.

  1 juli 2017 at 09:26
 • Beantwoorden Linda

  Heel erg leuk om te lezen! Vind het grappig dat ze alleen het miauwen gebruiken om met ons te communiceren. Ik ben vanaf dag één al vrolijk tegen Jip gaan praten en dat doet hij nu de hele dag (en ook in de nacht) vrolijk terug. Zó gezellig! 🙂

  1 juli 2017 at 10:51
 • Beantwoorden Johanne

  Interessant! Buttons miauw eigenlijk bijna nooit. Als ik na werk thuis kom dan begint zachtjes omdat ze weet dat ze eten krijgt. Maar ze begint echt als wij ’s avond net op bed liggen. Dat duurt echter maar 20 seconden en dan rent ze naar boven om bij ons op bed te leghen. That’s it!

  1 juli 2017 at 18:47
 • Beantwoorden Kelly

  Een van onze vier katten kan regelmatig de boel bij elkaar krijsen, ookal ben je vlak bij haar .. soms hoor je haar boven en als je dan roept houd ze vaak wel op en komt ze naar beneden, ik heb het idee dat ze soms de rest kwijt is en op deze manier uitzoekt waar iedereen uithangt. Maar het krijsen wat ze doet als je in de zelfde ruimte als haar ben, heb ik tot op heden geen verklaring voor 🤣 Hoop ik ooit nog te ontdekken haha!

  2 juli 2017 at 01:48
 • Beantwoorden Astrid

  Oh zo leuk geschreven, onze kat zit altijd ’s nachts te miauwen en overdag te spelen, maar nu ga ik eens proberen ze in de dag meer te laten spelen :). Goede tips! :D

  4 juli 2017 at 14:16
 • Laat een reactie achter