Volg mij:
Poezemoes

Poezenweetjes | Katten introduceren & kat bijt tijdens aaien

Weer de eerste zaterdag van de maand. Dit keer de maand juni. Ja echt, we zitten alweer in juni. Als ik me dat realiseer dan vind ik het echt heel maf. Voor de lezers die geregeld op mevrouwmiauw.nl te vinden zijn, is het al bekend. De eerste zaterdag van de maand is poezenweetjes-time. Dianda, de kattengedragsadviseur en ookwel bekend van van KattigeKatten.nl schreef weer een mooi artikel. Dit keer gaat het over katten introduceren aan elkaar. Want een introductie tussen twee katten is absoluut van belang. Ook gaat het over katten die soms bijten nadat je ze lekker hebt geaaid. Kortom: twee boeiende onderwerpen waar kattenpersoneel weer veel van kan leren.

Katten introduceren

Katten introduceren

Waarom is een langzame introductie tussen (nieuwe) katten van belang?

Je herkent het vast wel van horen of van eigen ervaring: je hebt een nieuwe kat in huis gehaald en gelijk samen gezet in de woonkamer. Er word geblazen, uitgehaald en gegromd. Dat was nou niet echt de reactie die je hoopte van je huistijger en zijn nieuwe vriendje. Met een langzame introductie kan je dit oplossen. Maar waarom is die langzame zo belangrijk?

Niet zomaar bij elkaar zetten

Zoals hierboven beschreven staat, gaat een introductie tussen twee katten vaak niet heel vreedzaam als je ze gelijk samen zet. Blazen, grommen, uithalen, elkaar achterna jagen zijn allemaal tekenen dat het niet goed gaat en dat de eerste indruk geen goede indruk is. Een goede eerste indruk is onwijs belangrijk en je katten gelijk samen zetten zorgt ook nog eens voor onwijs veel stress!

Stress

Katten zijn erg gevoelig voor stress. Denk daar eens goed over na voor je een kat er zomaar bij zet en verwacht dat ze gelijk samen moeten leven en vriendjes worden. Katten introduceren kan voor beide katten ook (veel) stress met zich meebrengen. Een langzame introductie is dus veel beter voor het welzijn van beide katten en geeft veel minder stress (stress kan medische problemen als gevolg hebben).

Een langzame introductie betekent ook dat er een grotere kans is op vriendschap tussen de katten. Maar alles is afhankelijk van de langzame introductie die jij in de hand hebt! Ga je te snel, of zet je een verkeerde stap, dan kan het nog langer duren, of het zal effect hebben van hoe de katten later zullen doen naar elkaar. Vaak zie je dat mensen die katten introduceren en twee katten zomaar hebben samen gezet de tekenen van een gespannen relatie niet kunnen zien.

Kat bijt na het aaien

Waarom bijt mij kat mij tijdens/na het aaien?

Bij sommige katten komt het wel eens voor, dat als je voor de zoveelste keer je hand over hun rug aait, ze je ineens in je arm pakken en bijten. Maar waarom dan?

Sommige katten willen best geaaid worden tot een bepaalde grens. Vaak word er gebeten wanneer er herhaaldelijk geaaid wordt vanaf het hoofd over de rug heen. Hierdoor kunnen ze soort van “overgestimuleerd” worden en het aaien niet meer als fijn ervaren. Dit kan komen doordat je kat een laag aai-tolerantie heeft, statisch is, pijn heeft, of er gewoon genoeg van hebben.

Te lang aaien

Dit heeft te maken met dat katten het geaaid worden ervaren met hoe hun moeder ze waste toen ze nog kitten waren. Maar een volwassen kat heeft nog een sterk overlevingsmechanisme waarbij ze zich kwetsbaar kunnen voelen als ze zich te comfortabel en relaxed voelen. Alsof ze in een soort conflict zijn tussen het fijn vinden van geaaid worden en potentieel gevaar.

Signalen dat je kat het niet fijn meer vind

 • De kat zal stoppen met spinnen.
 • De staart gaat goed en hard heen en weer.
 • Staren naar de hand of arm.
 • Oren die naar de zijkant gaan.
 • Rimpelingen over de rug.
 • Je kat beweegt zich een beetje weg van je af

Het is belangrijk voor jezelf en voor je kat dat zodra je deze signalen bij je kat ziet, je stopt met aaien.


Dit waren de kattenweetjes voor de maand februari. Mocht een vraag of een onderwerp hebben die je graag beantwoord ziet in de volgende editie van kattenweetjes kun je dat in een reactie onder dit bericht achterlaten.

Share:
Previous Post Next Post

You may also like

8 reacties

 • Beantwoorden Romy

  Dat van een kat die het niet meer fijn vindt om geaaid te worden, herken ik wel. Zelf herken ik het vaak aan de blik in de ogen van Paco als het zover is.

  3 juni 2017 at 08:55
  • Beantwoorden MevrouwMiauw

   Wat goed dat jij het meteen aan de ogen van Paco kunt zien. Een teken dat je je kat goed kent.

   3 juni 2017 at 11:18
 • Beantwoorden Linda

  Wat een goede tips weer! Ik blijft het bijzondere en fascinerende dieren vinden. En ergens hebben ze ook groot gelijk. Onze Jip is de eerste kat die wij hebben die het leuk en fijn vind om te knuffelen en bij je te zijn. Hiervoor hadden wij typische boerderij katten die wel binnen kwamen, maar eigenlijk niet van teveel aandacht hielden. Dan kwamen de nagels al snel tevoorschijn. Het laatste punt herken ik dan ook goed, en dat accepteerde ik ook zeker. Met Jip geniet ik er dan ook extra van dat hij wel een kroelerd is (die overigens net zo actief muizen uit het veld vist als de andere katten) en wist in het begin niet wat ik meemaakte, zo gezellig! :)

  3 juni 2017 at 10:20
  • Beantwoorden MevrouwMiauw

   Knuffenkatten zijn zó gezellig he? Vlinder begint ook een steeds grotere knuffel te worden. Ze komt tegenwoordig zelfs lekker bij me op bed liggen om te kroelen. Lekker van genieten.

   3 juni 2017 at 11:21
 • Beantwoorden Heer en Meester

  Onze kittens gaat juist zacht bijten als ik stop met aaien of als ze aandacht willen hebben (lees midden in de nacht als een been buiten de dekens is beland)! Als ze klaar zijn met aaien lopen ze gewoon weg.

  5 juni 2017 at 13:30
 • Beantwoorden Irene

  Eigenlijk heel mooi om te zien dat dieren zoveel meer signalen tonen dan dat wij denken. Ik heb hier in de buurt een straatvriendje. Wanneer ik de deur uit ga kom ik hem(of haar dat weet ik niet) tegen. Een superlieve rode kat die naar mij toekomt om geaaid te worden. Ik aai hem nooit te lang, omdat ik zelf geen katten heb en daarom niet alle signalen weet.

  6 juni 2017 at 14:05
  • Beantwoorden MevrouwMiauw

   Ahhh wat gezellig dat je een kattenvriendje hebt. Je zal het qua aaien vast prima doen, anders zou hij je niet telkens komen begroeten!

   7 juni 2017 at 14:11
 • Beantwoorden Poezenweetjes | Wat kun je doen als de kat 's nachts miauwt - mevrouwmiauw.nl

  […] dat niet niet perse de oplossing hoeft te zijn maar dat het wel kan helpen. Denk natuurlijk wel aan een rustige introductie. Voor advies hierover kan je beter een gedragstherapeut […]

  5 augustus 2017 at 06:00
 • Laat een reactie achter