Volg mij:
Poezemoes

Poezenweetjes | Wat kun je doen als de kat ’s nachts miauwt

Vorige maand kwam er een poezenweetjesartikel online met mogelijke oorzaken van het nachtelijk miauw-gedrag van katten. Aan de bezoekersaantallen te zien, hadden veel mensen interesse in. Niet vreemd want nachtelijk miauwen kan enorm vervelend zijn. Want na een paar gebroken nachten ben je dat katten gejank waarschijnlijk meer dan zat. Daarom leek het mij en Dianda van KattigeKatten.nl een goed idee om een vervolg te maken met mogelijke oplossingen voor (nachtelijk) gemiauw. Helaas kan niemand met een toverstokje zwaaien. Ook een kattengedragsdeskundige niet. Er zal dus wat werk in zitten maar het is het meer dan waard als je een nachtje door wil slapen!

Eenzaamheid? Een maatje er bij?!

Eenzaamheid kan veel met ons doen, maar ook met katten. Katten die eenzaam zijn kunnen ongelooflijk gaan miauwen. Soms kan het verlatingsangst zijn, soms word er een vriendje gemist omdat hij/zij uit een sociale omgeving komt en nu misschien ook veel alleen is. Of misschien is het maatje van je kat pas overleden? Miauwt je kat veel en denk je er aan een vriendje te adopteren? Weet dat niet niet perse de oplossing hoeft te zijn maar dat het wel kan helpen. Denk natuurlijk wel aan een rustige introductie. Voor advies hierover kan je beter een gedragstherapeut raadplegen.

Stress? Spelen!

Stress is soms noodzakelijk voor katten. Bijvoorbeeld om snel te schakelen en te beslissen of om snel weg te rennen bij gevaar en hier ook alert op te zijn. Maar een kat die veel stress ervaart, voelt zich niet fijn. Stress kan komen door verschillende dingen: verhuizing, de komst van een baby, angst, eenzaamheid, verveling, frustratie, ergens niet bij kunnen, opgesloten zitten, enzovoort. Omdat stress zoveel redenen kan hebben, is het niet altijd makkelijk op te lossen. Maar als jij weet wat die stress veroorzaakt kan je daar op in spelen om de reden weg te nemen en ook zo die stress.

Signalen waar je bij een gestreste kat op moet letten zijn bijvoorbeeld: verwijde pupillen en grote ogen, hun lippen likken, blazen en grommen, agressie, het buiten de kattenbak doen, veel verstoppen, niet willen spelen, minder wassen (of juist meer wassen) en weinig eetlust. Maar ook als ze meer schrikachtig zijn, ijsberen en in extreme gevallen zelfs het uit trekken van haar.

Spelen kan veel negatieve energie weg nemen bij katten. Het kan als een echte uitlaatklep functioneren. Je zou het kunnen vergelijken met mensen: wij gaan bijvoorbeeld graag hardlopen als wij boos of gefrustreerd zijn. Spelen is zo belangrijk voor katten. Het zorgt er voor dat ze gestimuleerd worden, kunnen “jagen” en echt even kat kunnen zijn. Maar ook dat ze hun energie kwijt kunnen. Het zorgt er dus voor dat katten zich niet vervelen en daardoor minder stress en frustratie zullen ervaren. Sommige katten spelen natuurlijk ook uit zichzelf. Maar een kat die zelf speelt is heel anders dan wanneer jij als mens speelt met je kat. Vaak is spelen met een baasje veel actiever en met veel meer inspanning. Een goede speelsessie gaat gepaard met rennen, springen en jagen. En dat gaat vaak iets verder dan een balletje waarbij een kat soms alleen een beetje beweegt met zijn pootje. Speel dus meerdere keren per dag als je goed resultaat wilt zien. Bij voorkeur voor het eten.

Routine is enorm belangrijk

Katten zijn gewoonte dieren en ze teren echt op routine. Routine is een cat’s best friend. En dan voornamelijk wanneer het aankomt op spelen, eten en slapen. Als je die routine meerdere keren per dag aanhoudt, kan het zo zijn dat je kat zich beter, veiliger, minder verveeld, minder gestrest en minder miauweriger gaat voelen en gedragen. Creër dus ook een routine waarbij je je kat overdag genoeg bezighoudt zodat hij ’s nachts juist zal slapen. Een hele goede manier om je kat bezig te houden is door je kat met voerpuzzels aan de slag te gaan. Op deze manier blijft je kat mentaal bezig en blijft hij gestimuleerd.

Werken voor voer is helemaal in tegenwoordig voor katten en het is ook nog eens heel erg leuk. Maar verwacht niet dat je kat zomaar van leek naar level 10 kan gaan met puzzels. Je hebt puzzels in verschillende gradaties: van makkelijk tot moeilijk/zeer moeilijk. Begin dus met iets dood simpels (brokjes vissen uit een eierdoosje), en bouw zo langzaam op naar puzzels die meer inspanning en concentratie nodig hebben. Het zou natuurlijk mooi zijn als je alle voerbakjes kan vervangen met voerpuzzels!

Aandacht en honger

Katten weten op een gegeven moment heel goed wanneer ze moeten miauwen voor jouw aandacht. Ze weten soms heel goed wanneer andere manier om aandacht te vragen niet meer werken, ze over moeten gaan tot plan B: miauwen. Zodra je het gemiauw van jouw kat beantwoord met aandacht of eten dan zal je kat door krijgen dat miauwen dus ook echt werkt. Met als gevolg dat hij het de volgende weer weer zal doen. Hij heeft je dus goed getraind.

Als je merkt dat hij in zo’n miauw-humeur terecht komt dan is het goed om je kat af te leiden door met hem te gaan spelen. Wanneer je klaar bent met spelen, heeft hij zijn aandacht gehad, of is het tijd voor eten, als dat is waar hij graag voor miauwt. Ben je te laat om je kat af te leiden? Dan is negeren voor dat moment de beste oplossing, maar liever het gemiauw voorkomen.

Zeurt je kat veel om eten, denk er dan eens aan of het niet beter is om altijd eten klaar te hebben staan. Hierbij is het natuurlijk wel belangrijk om het gewicht (en daarmee dus de gezondheid) van jouw kat in de gaten te houden.

Verveling

Een andere reden dat je kat miauwt is omdat hij niet genoeg gestimuleerd word in het kat zijn, en zich hierdoor de pleuris verveelt. Hier is maar één oplossing voor: spelen en voerpuzzels. Je kat bezig houden, zorgen dat hij kat kan zijn, kan jagen, spelen, vangen, klimmen, enzovoort. Naast spelen en voerpuzzels kun je ook clickertraining doen met je kat om hem bezig te houden.

Een complexere reden

Soms heeft het miauwen een veel complexere reden. Dat is vaak helaas niet op te lossen zonder hulp. Een kattengedragstherapeut kijkt verder dan jij en observeert op een hele andere manier. Het kan aan van alles liggen: buiten katten, sproei plekken in de tuin, een nieuwe bank, iets wat hij in de tuin heeft gezien of omdat je last hebt van muizen. Je kan het zo gek niet bedenken. Maar een gedragstherapeut kan jou wel helpen als jij er zelf niet uit komt.

Dianda geeft wel alvast één tip: laat het niet te ver komen. “Ik ken mensen die jaren niet normaal hebben kunnen slapen vanwege het gemiauw van hun kat, of mensen die knettergek worden omdat hun eigen katten zo veel miauwen overdag. Dit is niet bevorderlijk voor de band tussen kat en mens.”


Dit waren de kattenweetjes voor de maand juli. Mocht je een vraag of een onderwerp hebben waar je graag meer over te weten komt in de volgende editie van kattenweetjes dan kun je dat in een reactie onder dit bericht achterlaten.

Share:
Previous Post Next Post

You may also like

2 reacties

 • Beantwoorden Nicole

  Wat een onwijs mooie foto. Super leuk artikel. Ik heb het eigenlijk helemaal niet zo op katten dus ik weet er weinig vanaf, maar ik vind het toch interessant om erover te lezen haha.

  6 augustus 2017 at 20:24
 • Beantwoorden Terugblik augustus 2017 - mevrouwmiauw.nl

  […] Decoratie items van de “100 nieuwste” van de Action 2. Poezenweetjes | Wat kun je doen als de kat ’s nachts miauwt 3. Eiwit masker (poriën verkleinen & huid zuiveren) 4. Zara parfum | Mijn Zara parfum stash* […]

  4 september 2017 at 09:42
 • Laat een reactie achter