Volg mij:
Poezemoes

Purrrsoonlijke catquestions beantwoord #5

Je poes/kattenvriend is soms maar een merkwaardig beestje. Hij of zij doet dingen die jij als mens niet begrijpt maar die je wel graag zou willen begrijpen. Om antwoorden op katgerelateerde vragen te krijgen, is de rubriek “stel je purrrsoonlijke cat questions” op MevrouwMiauw in het leven geroepen waarbij je als kattenpersoneel je vragen kan stellen. Deze vragen worden vervolgens beantwoord door een katten gedragsadviseur, de “kattenfluisteraar” van “KattigeKatten“. Aangezien er de afgelopen maand geen vragen zijn gesteld, worden er vandaag een aantal algemene vragen beantwoord waarvan de antwoorden voor alle kattenbaasjes erg nuttig/leuk om te weten zijn.

Waarom kruipen katten vaak in te kleine dozen?

cat-1072241_1280

Je kent het wel; je hebt nieuwe schoenen gekocht, en de schoenendoos bewaar je speciaal voor je kat. Want katten en dozen, dat is dé perfecte combinatie! Maar waarom dan…? Een doos is zo boeiend voor de kat omdat het bescherming en geborgenheid biedt, maar ook veiligheid. Vanaf de zijkant biedt het bescherming, maar tegelijkertijd kan hij toch de omgeving in de gaten houden en eventueel schuilen voor enge situaties of snel weg rennen.

Volgens een onderzoek zou een doos ook stress wegnemen bij je kat. En zorgt het natuurlijk ook voor warmte en is het heel leuk om gek te doen met/in een doos. Je kan er speeltjes in gooien of droge herfstblaadjes in doen om een stukje natuur binnen te halen,

Waar moet ik tijdens de koude wintermaanden bij mijn kat rekening mee houden?

cat-188088_1920
De winter komt er aan! Volgens het weerbericht zou het volgende week weer gaan vriezen. Een goed moment om te bespreken hoe we onze huistijger het beste de winter door kunnen helpen.

Ook al kan de kattentong heel veel, een vacht met klitten doet niet veel goeds voor je kat. Een geklitte en natte vacht zorgt voor huidproblemen en zo kan de vacht ook niet functioneren zoals het hoort.

Gaat je kat tijdens de koude winter dagen ook naar buiten? Zorg er dan voor dat je kat ook af en toe kan opwarmen binnen en dat er dus altijd toegang naar binnen is.  Af en toe de voetzooltjes controleren kan geen kwaad. Het strooi zout kan de zooltjes aantasten.

En jij een extra dekentje, je kat een extra dekentje!

Is het erg als er soms een snorhaar van de kat uitvalt?

cat-face-1081951_1920

Snorharen zijn haren die diep de huid in gaan, dieper dan gewone kattenharen. Ze zitten zo diep dat ze verbonden zijn met zenuwen, gevoelige spieren en bloedvaten. De snorharen versturen informatie door naar het zenuwstelsel van de kat als ze bijvoorbeeld iets raken met die haren. Dat geeft de kat dus meer inzicht over de omgeving, maar helpt de kat ook om tijdig te reageren op veranderingen in die omgeving.

Aan het einde van de snorhaar zit een orgaan die prikkels doorstuurt naar de hersenen en zenuwen. Dit orgaan maakt de snorharen erg gevoelig, zo gevoelig dat ze de kleinste verandering kunnen opmerken, zoals vibraties in de lucht. Daarnaast helpt het de kat natuurlijk ook of ze ergens door heen passen of niet, maar begeleid de snorharen de kat ook als ze in het pikkedonker moet lopen. Wat voor ons vingers zijn, zijn de snorharen voor de kat.

Als er soms een snorhaar uitvalt, is dat helemaal niet erg! Bij ons valt er ook wel eens haar uit, toch? Deze snorharen groeien ook gewoon weer terug. Volgens sommige verhalen geven uitgevallen snorharen zelfs geluk!


Dit waren een aantal interessante weetjes voor katteneigenaren. In de loop van deze week komt er een nieuw facebookbericht op de facebook van MevrouwMiauw online waar je je vragen kunt stellen. Het is voortaan ook mogelijk om onder deze blogpost je vragen te stellen. Dus mocht je vragen hebben over jouw poezenmoes of katervriend dan kun je deze weer stellen. Deze zullen de eerste zaterdag van november beantwoord worden.

Share:
Previous Post Next Post

You may also like

10 reacties

 • Beantwoorden Babs

  Leuke weetjes! Ja, die dozen herken ik zeker. Tegenwoordig vinden ze het ook heerlijk om in een rugzak of rieten boodschappenmand te slapen.

  5 november 2016 at 08:30
  • Beantwoorden MevrouwMiauw

   Hier zijn rieten mandjes ook favoriet. Ik heb laatst bij de Action een mandje in een formaatje “net iets te klein” gekocht. En ja hoor, mevrouw is fan!

   7 november 2016 at 21:53
 • Beantwoorden Romy

  Wat leuk om eens informatie van een deskundige te krijgen! Dat van de snorharen heb ik me weleens afgevraagd. Er is iets wat ik me al een tijdje afvraag, maar ik weet niet of alle katten dat hebben of alleen die van ons. Ze drinken beide liever vies regenwater uit een bakje in de tuin dan schoon drinkwater uit hun drinkbak. Zit daar iets achter?

  5 november 2016 at 08:44
  • Beantwoorden MevrouwMiauw

   Wat leuk dat je het vraagt! :) Deze vraag is beantwoord in het “purrrsoonlijke cat questions” artikel van 1 oktober. Goede vraag dus.

   7 november 2016 at 22:39
   • Beantwoorden Romy

    Oh, dat artikel heb ik dan gemist. Ik ga meteen even kijken! Grappig om te horen dat onze katten niet de enige zijn ;)

    7 november 2016 at 22:44
 • Beantwoorden Manon

  Ik was ook erg benieuwd naar die laatste vraag, maar ik dacht zelf al wel dat dat niet zoveel zou uitmaken

  5 november 2016 at 10:05
 • Beantwoorden Nicole

  Wat leuk om weer wat extra’s te weten over de katten

  5 november 2016 at 12:52
 • Beantwoorden marjolein

  Dat van die snorharen wist ik dus niet, maar vroeg het me wel al langer af. Bedankt voor het oplossen van 1 van de grote vraagstukken in mijn leven!

  5 november 2016 at 22:42
  • Beantwoorden MevrouwMiauw

   Wat leuk dat dit artikel een vraag heeft kunnen beantwoorden die jij je al een poosje afvroeg. :) Altijd leuk om zoiets terug te horen.

   7 november 2016 at 22:45
 • Beantwoorden Lifeaholic.nl

  Wat een leuk en handig artikel! Onze kattenvriendjes vinden dozen inderdaad reuze interessant en kruipen inderdaad het liefste in een TE klein doosje haha! Nu weet ik tenminste waarom :)

  6 november 2016 at 21:12
 • Laat een reactie achter