Vakantie Korcula diary | Met tips, weetjes en foto’s

Vakantie Korcula diary | Met tips, weetjes en foto’s

Ik weet niet hoe het met jullie zit hoor, maar nu het zonnetje zich zo vaak laat zien heb ik echt enorm veel zin in vakantie. Eigenlijk heb ik natuurlijk altijd zin in vakantie, maar dat even terzijde. Lucky me dat ik zondag in het vliegtuig stap om mijn zusje te bezoeken in Marokko. Maar voordat ik dat doe, leek het me tijd om een artikel te delen over onze vakantie in Korcula. Eigenlijk was het een aantal maanden geleden al tijd om dat artikel te delen want het was logisch geweest om dit artikel vrij kort na mijn eerste en tweede reisverslag over Hvar te plaatsen. Maar logisch bloggen is niet mijn sterkste kant en daarom nu dus maar een lekker zonnig artikel. Misschien breng ik je met dit artikel zelfs wel op een idee voor aankomende zomervakantie.

Vakantie Korcula, Vela Luka dag 1

Mijn vriend en ik pakten vanuit Hvar de boot naar Korcula, naar het stadje Vela Luka om precies te zijn. We kwamen laat in de middag aan op Korcula. Gelukkig werden we opgehaald door de eigenaar van ons appartement (grooooot appartement! Met een fijne keuken, wow!). Daarna konden we met zijn moeder meerijden naar een grote supermarkt en hebben we lekker eten en drinken gehaald voor de drie dagen die wij op Korcula zouden verblijven. We genoten ‘s avonds van een lekkere maaltijd, dronken een goede fles wijn leeg, speelden nog wat kaartspelletjes en hebben naar de sterren gekeken. Zwijmel zwijmel ja.

☀ Zorg dat je opgehaald wordt als je in het bovenste gedeelte van Vela Luka verblijft. Die flinke klim met de bagage wil je echt niet maken!

☀ Als je van Hvar afkomt is het misschien verstandig om je bij het vallen van de nacht iets dikker aan te kleden. Wij vonden het op Korcula vooral ‘s nachts echt iets frisser dan in Hvar.

Vakantie Korcula, Vela Luka dag 2

Toen we wakker werden, wisten we eigenlijk meteen al wat we wilden gaan doen. We wilden graag naar het eilandje Proizd om daar weer te genieten van de wonderen van het zeeleven. Er varen pendelbootjes tussen Proizd en Vela Luka. Maar we kochten natuurlijk eerst nog even snorkels zodat we weer lekker konden snorkelen.

Vakantie Korcula

Eenmaal op Proizd aangekomen, bleek dat het eilandje 4 stranden kent. Het eerste strandje waar we waren was mooi maar we werden verjaagd door een zeer vervelende wesp. En dat bleek uiteindelijk alleen maar prima te zijn want we rotsstranden die dit eilandje kent zijn werkelijk prachtig.

Vakantie Korcula

Helaas was het die dag echt iets minder zonnig dan de dagen die wij op Hvar hadden meegemaakt. Daarom heb ik voornamelijk gelezen. Natuurlijk snorkelden we ook, maar wel minder dat de voorgaande dagen.

Het was zaak dat we op tijd terug zouden zijn bij het pendelbootje naar Vela Luka want anders zit je met de gebakken peren. Dan kom je, denk ik?, niet meer terug in Vela Luka. Toen we naar huis toe liepen kwamen we een super schattig poezenbeest tegen die we natuurlijk op de foto moesten zetten.

Tips dag 2:

☀ Als je van snorkelen houdt is Proizd ook een prima keuze. Neem vanuit Nederland dan snorkels mee;

☀ Neem de moeite om meerdere standjes van Proizd te bekijken. Ze verschillen echt behoorlijk;

☀ Voor meer comfort op de rotsstranden is het wellicht een goed idee om een extra handdoek mee te nemen waar je een kussentje van kan vouwen.

Vakantie Korcula, Vela Luka dag 3

Vandaag waren we van plan om een scooter te huren om op die manier naar een ander strandje te gaan. Helaas bleken veel scooters verhuurd. Toen we bij een zaakje aankwamen waar dit niet het geval was, leek het er even op dat we toch konden gaan scooteren. Niets bleek minder waar. Mijn vriend kreeg de scooter op de een of andere manier niet meteen aan. Mijn vriend heeft jaren lang zelf een scooter gehad hier in Nederland dus rijervaring genoeg. Maar daar dacht de scooterman heel anders over. Hij stond ons echt belachelijk te maken en vertikte om te vertellen wat er gebeurde waardoor wij hem niet aankregen. We waren zó klaar met deze vervelende man dat we hebben bedankt en naar de boot zijn gesprint die naar Proizd ging.

Vakantie Korcula

Weer naar hetzelfde eilandje dus. De bootjes naar Proizd varen maar tot een bepaalde tijd en gelukkig was het ons net gelukt om het laatste bootje heen te nemen. Tijdens onze tocht naar Proizd raakten we aan de praat met een gezin. Zij kregen ook geen genoeg van de onderwaterwereld en snorkelden dus ook veel. Ze vertelden dat ze al een aantal keren een octopus hadden gezien. Dat wilden wij natuurlijk ook wel. Hun tip was om goed in de rotsblokken/groeven te kijken de als het ware de waterkant vormen.

Vakantie Korcula

Eenmaal aangekomen op Proizd dachten we even dat we gek werden: we liepen op een pad en zagen een prullenbak driftig heen en weer schudden. Toen we dichterbij kwamen, zagen we dat er een gat in de deksel zat waar we zo nu en dan iets doorheen zagen komen. Mijn vriend besloot om de deksel open te maken en er vloog een dikke rat uit de prullenbak. Daar hadden we de dag daarvoor nog geen kennis mee gemaakt.

Vandaag besloten we naar een ander strandje te gaan op Proizd en op een afgezonderd plekje te gaan liggen. De snorkelspullen gingen aan en we gingen het water weer in. Wat we toen zagen tijdens het snorkelen was zo vet. We zagen gewoon een octopus. Wat een feestje! Het was dus absoluut geen slechte keuze om toch nog maar een dagje naar Proizd te gaan. Helaas pindakaas werden we wel weggejaagd van ons plekje waar we lagen. Er renden namelijk allemaal ratten rond. Dit was op plekken waar meerdere mensen lagen niet het geval dus we zochten een drukker plekje uit.

Vakantie Korcula

‘s Avonds zijn we in Vela Luka zelf ergens een pizzaatje gaan eten. Vela Luka was absoluut niet zo bruisend als Hvar, maar toch bleek er ‘s avonds ook genoeg te doen op straat. Vervolgens maakten wij een wandelingetje terug naar ons appartement en vielen we weer tevreden in slaap.

Tips dag 3:

☀ Mocht je een scooter willen huren dan is het echt verstandig om deze een paar dagen van tevoren te reserveren;

☀  Kijk op het eiland Proizd uit voor ratten. Ga op plekken liggen waar meerdere mensen liggen;

☀ Kijk tijdens het snorkelen ook eens in de groeven van de rotsen naast de kant. Daar houden octopussen zich namelijk schuil.

☀ Als je het fijn vindt om iets te doen te hebben op het bootje naar Proizd dan kun je een kaartspel meenemen. Het bootje vaart er toch zeker een half uur op.

Vakantie Korcula, Vela Luka dag 4

Vandaag was het de laatste dag dat we op Korcula verbleven. ‘s Middags namen we namelijk de boot naar Split. We besloten om in Vela Luka te ontbijten. Vervolgens slenterden we wat rond in winkeltjes, kochten we kaartjes die we opstuurden naar familie en ik fotografeerde een kolibrie vlinder. Net na het middaguur was het tijd om op de boot te stappen naar Split, waar we twee fantastische laatste dagen hebben beleefd.

Heb jij weleens van het eiland Korcula gehoord?

Share:

4 Reacties

 1. 15 februari 2018 / 07:22

  Dit eiland kende ik nog niet, maar het klinkt als een prachtige plek en de foto’s zien er ook zó mooi uit! Vooral een groot compliment voor die onderste foto! Wat is die mooi! En wat gaaf dat jullie een octopus zagen! Alleen de ratten…daar kreeg ik wel een beetje de kriebels van, haha.

  • 15 februari 2018 / 18:37

   Bedankt voor je lieve comment. Die ratten waren zeker minder. Al moet ik toegeven dat ze er best schattig uitzagen. Gelukkig hadden we er op andere plekken geen last van.

 2. 15 februari 2018 / 20:37

  Ik moest het even google mapsen hoor :O Maar wat gaaf, ziet er prachtig uit ❤

 3. 16 februari 2018 / 09:23

  Nog nooit van gehoord, maar het ziet er mooi uit! Wat een lieve foto van jou en je vriend. Maar die rat, getsie.
  Veel plezier in Marokko!

Geef een reactie