3x mijn goede groene voornemens voor 2018

3x mijn goede groene voornemens voor 2018

Het zakje van mijn adventkalenderthee (ja dat bestaat echt, zoals je hier kunt zien) vertelde mij dat het over een week en een beetje alweer kerst is. De tijd vliegt en dat is prima, want ik ben toe aan vakantie en aan gezelligheid. De kerstdagen zitten bij ons alweer helemaal volgepland met allemaal leuke dingen waardoor het nadenken over goede voornemens er tijdens de kerstdagen vaak bij inschiet. Na de kerst heb ik vaak het gevoel dat ik al met één been in het nieuwe jaar sta. Ken je dat gevoel? Voor je het weet wordt er een streep gezet onder het jaar 2017 en staan de eerste letters van het hoofdstuk 2018 op papier. Vandaar dat ik mezelf nu alvast de vraag heb gesteld die vrijwel iedereen zichzelf aan het eind van het jaar stelt: wat wil ik volgend jaar beter doen? En door mezelf die vraag te stellen ontstond dit lijstje met goede groene voornemens voor 2018.

Groene voornemens 2018

Ik heb vriendschap gesloten met allerlei kruidenpotjes

 In 2018 wil ik vaker vegan eten. Dit voornemen heb ik in 2017 eigenlijk al ingezet maar ik wil er in 2018 mee verder gaan. Vegetarisch eten bevalt en voelt goed, maar meer vegan eten is iets wat ook goed bevalt en goed voelt. Telkens als ik een vegan maaltijd maak ontdek ik weer iets nieuws. Ik merk dat het creëren van vegan maaltijden mijn creativiteit in de keuken stimuleert. Ik heb vriendschap gesloten met allerlei kruidenpotjes: iets waar ik eerder weinig gebruikt van maakte. Het resulteert in verrassend lekkere maaltijden en dat is iets waar ik alleen maar ontzettend vrolijk van kan worden.

Toch heb ik ook in 2017 een aantal keren kledingstukken gekocht die nu maar wat hangen te hangen in mijn kast

Ook wil ik in 2018 mijn fair fashion kleding challenge door blijven zetten maar wel op een meer kritische manier. Op 1 januari 2017 daagde ik mezelf uit om een jaar lang alleen maar eerlijke fashion te kopen en dat gaat me echt heel erg goed af. Toch heb ik ook in 2017 een aantal keren kledingstukken gekocht die nu maar wat hangen te hangen in mijn kast. En dat is gewoon ontzettend zonde. Ik merk dat ik de laatste paar maanden van 2017 al een stuk kritischer ben geworden en liever wat meer investeer in iets wat ik echt mooi vind. In 2018 hoop ik op het gebied van fashion geen miskopen meer te doen.

..dan huilt mijn groene hart een beetje en baal ik ook van mezelf

Tweeduizendachttien lijkt me ook een mooi jaar om beter op plastic afval te gaan letten. Te vaak kom ik thuis van de supermarkt en sta ik versteld van de hoeveelheid plastic die ik weer in huis heb gehaald. Dan huilt mijn groene hart een beetje en baal ik ook van mezelf. Ik vind het zó zonde en totaal onnodig dat aller voedsel in plastic verpakt is maar zolang supermarkten daar geen verandering in brengen vind ik dat ik zelf mijn verantwoordelijkheid moet nemen. Vaker met een eigen tas naar de (supermarkt) om daar mijn groenten en fruit in de doen lijkt me geen onuitvoerbaar plan. Let’s do this!

Heb jij groene voornemens voor 2018?

Share:

9 Reacties

 1. 17 december 2017 / 11:40

  Wat een mooie doelen heb je opgesteld! Zo mooi ook dat ze niet alleen op jou van toepassing zijn, maar eigenlijk de hele wereld weer een stukje mooier maken ❤

 2. 17 december 2017 / 11:43

  Hele mooie punten!! Daarin zitten we lekker op een lijn <3

 3. 17 december 2017 / 11:48

  Toffe groene voornemens!! Ik ben natuurlijk helemaal fan van je ‘ik wil meer vegan eten’! Super!! Toen ik vegan werd, werd ik ook echt veel beter in het koken, combineren en proberen in de keuken. Zo fijn!

  • 24 december 2017 / 10:54

   Ja precies. Dat vind ik echt zó leuk aan vegan eten. Het triggert echt mijn creativiteit. :)

 4. 17 december 2017 / 17:24

  Wat een mooie voornemens heb je voor het nieuwe jaar! Goed ook dat je het haalbaar houdt voor jezelf door als uitdaging te nemen om vaker vegan te eten in plaats van alleen nog maar altijd vegan. Zo houd je het leuk voor de wereld en haalbaar voor jezelf! Ik hoop dat je in 2018 veel van deze mooie plannen kunt waarmaken ?

  • 24 december 2017 / 10:55

   Ja precies. Ik denk dat helemaal vegan eten i.v.m. mijn allergieën ook gewoon echt super lastig wordt. Maar ik kan wel zeker vaker vegan eten. En dat is ook heel erg haalbaar.

 5. 18 december 2017 / 00:37

  Mooie voornemens en goed haalbaar, dat is ook fijn! Vegan koken wil ik ook vaker doen en met plastic kan het nog altijd minder. Al weet ik in elk geval steeds meer wegwerp te vervangen, dat scheekt al flink. Veel succes!

  • 24 december 2017 / 10:59

   Wegwerp vervangen is ook super goed! Het zit ‘m echt in die kleine dingen: als je de deur uitgaat dan is het zo simpel om eerst even een dopper o.i.d. te vullen i.p.v. ergens weer een plastic petflesje met drinken te kopen..

Geef een reactie