3x wat ik zo leuk vind aan het verzorgen van mijn planten

3x wat ik zo leuk vind aan het verzorgen van mijn planten

Hoewel mijn plantenliefde nog vrij nieuw is, kan ik me een huis zonder niet meer voorstellen. Het begon eigenlijk met een bescheiden wishlist en heeft tot nu toe geresulteerd in een huis met veel fijne plantenhoekjes en kastjes. Mijn groene vriendjes en vriendinnetjes zorgen voor een frisse en natuurlijke uitstraling. En het combineren van verschillende plantjes en planten met verschillende soorten potten vind ik ontzettend leuk. Dat vind ik als (licht)groen meisje natuurlijk heel erg fijn. Tegelijkertijd vind ik het ook heel erg fijn om bezig te zijn met mijn plantjes. En dat is maar goed ook, want veel plantjes vragen ook om veel aandacht.

Wat ik zo leuk vind aan het verzorgen van plantjes is dat wat je doet ook zichtbaar is. Men zegt weleens dat alles wat je aandacht geeft, groeit. Maar plantjes laten zien dat alles wat je de juiste aandacht geeft, groeit. Je kunt planten een overload aan aandacht (in de vorm van water bijvoorbeeld) geven, maar lang niet alle planten worden daar blij van. Sterker nog: sommige planten zullen het dan al snel begeven. Wat dat betreft zijn planten net mensen: ook planten vragen om maatwerk. Waar de ene plant houdt van veel licht en veel water, houdt de andere plant van veel licht en weinig water en zo zijn er nog allerlei andere planteneisen te noemen. En het aansluiten bij wat een plant wil en het zien dat een plant daardoor opknapt of groeit, is gewoon erg leuk.

Wat ik ook leuk vind aan planten is dat ze echt een eigen karakter hebben. Dat is in eerste instantie niet zo duidelijk aanwezig als bij, bijvoorbeeld, een kat. Maar het feit is wel dat sommige planten absoluut een uitgesproken karakter hebben. Zo staan calathea’s (een plantensoort) bekend als dramaqueens. Omdat ze nogal geneigd zijn om te doen alsof het niet goed gaat terwijl ze het eigenlijk heel fijn hebben. In mijn geval vind ik mijn stekje van een bananenplant ook een mopperkont. Hij maakt telkens nieuwe bladeren maar heeft ook bladeren die er uitzien alsof hij het niet gaat overleven.

Het vermeerderen van plantjes vind ik ook ontzettend leuk. Een stekje van iemand ontvangen en grootbrengen is erg leuk. Maar een stekje van een eigen plant nemen en die laten groeien geeft mij al helemaal een happy gevoel. Op het moment waarop ik zie dat een stekje worteltjes krijgt, ben ik soms echt geneigd om een dansje te doen. En als je vervolgens ziet dat zo’n klein stekje echt groeit of nieuwe bladeren aanmaakt, ben ik helemaal blij.

Heb jij ook veel planten in huis?

Share:

4 Reacties

  1. 13 november 2018 / 21:40

    Jij hebt echt prachtige planten <3 Ik heb er niet zoveel, maar mijn groene vingers zet ik ook graag in!

  2. 17 november 2018 / 23:02

    Ik heb er nog niet zo heel veel in huis, maar moet ook rekening houden met de handen van mijn 2 zoons en de 3 katten die in het verleden nog wel eens een plant begonnen uit te graven.. Maar stekken is, wat je al schrijft, echt heel leuk! Dat deed ik heel vroeger al met plantjes die ik bij oma vandaan haalde en ik vond het ook helemaal leuk om te zien dat dat op zichzelf staande plantjes werden. Oma woont namelijk helemaal niet in de buurt, dus extra bijzonder om dan te zien dat iets wat je hebt meegenomen het ‘hier’ dan ook gewoon doet.

  3. 2 december 2018 / 20:47

    Wat een mooie planten heb je! Ik ben ook dol op planten en heb er in (bijna) elke kamer in huis wel een of meerdere staan.

Geef een reactie