5 mei: bevrijdingsdag 2015, mijn kijk op vrijheid

bevrijdginsdag 2015
Vrijheid, een groot goed waar we niet iedere dag bij stilstaan. Vandaag, 5 Mei, bevrijdingsdag 2015, is bij uitstek de dag om stil te staan bij onze vrijheid. Met nadruk op het woord “onze”, want vrijheid is voor ons bijna iets vanzelfsprekends, maar voor veel te veel mensen een droom. Een droom die misschien wel nooit werkelijkheid zal worden. Het doet me denken aan een liedje van kinderen voor kinderen dat ik vroeger vaak draaide. Het lied bevatte de zin: “hoe zou het zijn om nooit te weten, of er wel een morgen is?”. Morgen klinkt voor ons als iets vanzelfsprekends, voor mensen in conflictgebieden klinkt morgen als een enorme klus.

Veluwezoom
Vandaag, 5 mei, de dag waarop wij onze vrijheid vieren. Een dag waarop blijdschap over het algemeen overheerst maar waar, als je het mij vraagt, ook een dubbel gevoel een rol speelt. Terwijl wij het glas heffen op onze vrijheid, heerst er momenteel zo veel ellende. De wereld is een kruidvat. gevoed door haat en nijd. Ik vind het frustrerend om te zien hoe mensen elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Ik vind het walgelijk om te lezen dat er Nederlanders zijn die juichen als ze horen dat er weer een boot met vluchtelingen is verongelukt. Ik word onpasselijk wanneer ik de naam IS op teletekst zie staan en ik schaam me voor het feit dat we hier in Nederland een politicus hebben die serieus genomen wordt terwijl hij haat zaait. Ik begrijp deze wrede wereld niet en dat zal ik ook nooit doen.

sara en bram
Gisteren genoot ik met mijn vriend van een heerlijke wandeling in de Veluwezoom. Een prachtig natuurgebied waar je zorgeloos kunt genieten van alles om je heen. Normaliter gaan we op 5 mei altijd samen naar een festival, dit jaar toevallig een keertje niet. Dat is wat mij betreft ook niet nodig, gisteren heb ik namelijk ervaren wat het is om vrij te zijn. Ik heb heerlijk gewandeld in de natuur, zonder dat ik mijn druk hoefde te maken om de vraag of mijn huis nog wel overeind zou staan als ik thuis zou komen. Ik heb op een bankje geluncht zonder dag ik mezelf de vraag hoefde te stellen of mijn ouders in veiligheid zijn. Ik heb genoten het uitzicht zonder me af te vragen of dit morgen niet platgebrand zou zijn.

veluwezoom
Vandaag is het 5 mei, bevrijdingsdag 2015, een dag waarop wij stil staan bij een van de meest belangrijke dingen in het leven: vrijheid. Wat mij betreft zouden we iedere dag een beetje 5 mei mogen vieren, terwijl we daarbij het leed van anderen in ons achterhoofd houden. Want vrijheid is fijn, maar vrijheid is prachtig als je het kunt delen. Iedereen heeft recht op vrijheid. Geniet van je dag, hef het glas en ben lief voor je medemens en de wereld. Niet alleen vandaag, maar altijd!

7 Reacties

  1. 5 mei 2015 / 11:14

    Heel erg mooi artikel! Ik vind het zo erg om te weten dat op zoveel plaatsen in de wereld helemaal geen vrijheid is. Ik hoop echt dat het op een dag allemaal goed komt.

Geef een reactie