5x dingen die vrijwel alle katten doen maar Vlinder niet

5x dingen die vrijwel alle katten doen maar Vlinder niet

Veel katten hebben gemeenschappelijke eigenschappen. Vlinder heeft ook een aantal van die typische katteneigenschappen. Zo trappelt ze met haar pootjes en verzorgt ze een spinconcert wanneer ze in haar sas is. Ook wiebelt ze met haar dikke billen wanneer ze iets aan wil vallen. Dingen die veel andere katten ook doen. Toch zijn er ook een aantal typische kattendingen die Vlinder helemaal niet doet. Dat bewijst maar weer dat katten hele eigenaardige beestjes zijn..

  Veel katten hebben ze bijzondere eigenschap om meteen nadat je de kattenbak hebt verschoond, de kattenbak te gaan gebruiken. Je hebt je nog niet omgedraaid of meneer/mevrouw zit weer in de bak om hem vervolgens gebruikt achter te laten. Terwijl de bak nét schoon was. Bij Vlinder is dit helemaal niet het geval.

  Katten kunnen soms ook boefjes zijn. Dan doen ze dingen die je liever niet wil: op de tafel of op het aanrecht zitten bijvoorbeeld. Vlinder doet dit echt vrijwel nooit. Ze gaat alleen op tafel als ze iets ziet vliegen (vrijwel nooit, zo alert is ze niet) of als ze ruikt dat er bloemen op tafel gezet zijn (moeten we vervolgens snel wegzetten want ze denkt dat ze alle bloemen op moet eten). Vlinder is dus echt een zeer braaf meisje.

Hier zat ze laatst dus wel even op tafel. Een uitzonderlijke situatie.

  Menig kat heeft de gezellige eigenschap om op schoot te komen liggen voor een uitgebreide kroelbeurt. Ook dat doet Vlinder niet. Ze komt wel naast je liggen en draait zich dan vrijwel direct op haar rug. Haar pootjes liggen dan omhoog en je hoort haar bijna zeggen: “kom, hup hup, aai mijn buikje eens, en vlug..”. Maar op schoot liggen, dat doet ze niet.

  Als katten honger hebben dan communiceren ze dit vaak op een manier die luid en duidelijk is. Ja, veel katten miauwen klare taal al het aankomt op eten. Hun klaagzang (lees: klaaggemiauw) gaat soms door merg en been. Vlinder doet dit helemaal niet. Ze lijkt wel de bescheidenheid zelve. Pas als ik haar eten klaarmaak, staat ze bij me en komt er een hele zachte miauw uit haar bekje. Dan doet ze alsof ze niet goed kan miauwen terwijl ze ‘s nachts af en toe haar luchtalarm af laat gaan.

 Nu we het toch over eten hebben: er zijn ook behoorlijk wat katten die hun bakje/bordje eten in één keer naar binnen werken. Dat doet Vlinder absoluut niet. Met 40 gram brokjes doet ze de hele dag. Ze eet telkens een paar brokjes, loopt vervolgens weg om zichzelf uitgebreid te wassen, doet een dutje en gaat vervolgens weer wat brokjes eten. Heel netjes dus. We noemen haar niet voor niets prinses of koningin. Ze lijkt soms wel koninklijk opgevoed namelijk.

Heeft jouw kat ook dingen/eigenschappen die vrijwel alle katten doen/hebben maar jouw kat niet?

Share:

10 Reacties

 1. Petra
  5 juli 2017 / 08:21

  Vlinder is vast een zusje van Dexter, want die doet al die dingen ook niet, maar wat heel bijzonder is dat hij geen kopjes geeft en niet aan trappelen (turftrappen/melken) doet. Wel aan rugliggen, buikjekroelen en staartje trillen bij vragen om eten. Hij is ook heel bescheiden met eten. Wel is het een echte prater, waar je een heel gesprek mee kan voeren. Volgens mij zijn dat allemaal wel eigenschappen van het Britse ras.

 2. 5 juli 2017 / 08:31

  Wat een leuk artikel om te lezen! Ik heb 3 katten, en ze doen alles behalve het laatste uit het lijstje! Stelletjes boefjes.

 3. 5 juli 2017 / 10:39

  Wat grappig! Mijn vorige kat deed al die dingen juist wel, behalve op schoot komen liggen xD Vlinder blijft een cutie!

 4. 5 juli 2017 / 10:44

  Leuk artikel! Ik denk dat mijn Maki heel erg op Vlinder lijkt qua gedrag. Ik kan niets afvinken van de punten die je noemt namelijk. En dat is eigenlijk best wel fijn zo’n rustig en braaf dametje in huis. Op schoot zitten heeft ze tot onze verbazing de afgelopen week 2 keer bijna gedaan, haha. Als je op “haar stoel” gaat zitten komt ze toch even op schoot staan maar echt rustig gaan zitten vind ze maar niets.

 5. 5 juli 2017 / 11:22

  Wat een net beestje! Sommige dingen doet Buttons inderdaad precies hetzelfde (niet). Maar ze heeft zo’n schattig miauwtje als ze honger heeft! Dan stalkt en behh-t (’t is meer een schapen/geitengeluid) ze totdat ze iets heeft.

 6. 5 juli 2017 / 11:35

  Wat leuk om te Vlinder beter te leren kennen! Haha! Zo bijzonder dat ze niet al haar brokjes in een keer op eet! De kat van mijn oud-huisgenoot eet al zijn brokjes altijd in een keer op. Ik zei altijd tegen hem dat ik nooit met hem uiteten kon, omdat hij zo liep te smakken en te schrokken! Op schoot liggen doet hij trouwens ook niet! Maar hij houdt sowieso niet veel van knuffelen!

 7. 5 juli 2017 / 18:44

  Hahah, wat een leuk lijstje!
  Een aantal dingen herken ik wel als ik naar mijn kat kijk, Lady duikt nog voordat de glasbak überhaupt weer op z’n plek staat er alweer op.. Maar dat knuffelen of naast je komen liggen heeft Lady juist ook weer niet, ze komt wel eens bij je in de buurt liggen (lees aan het voeten end of verder weg) maar dan wel met haar rug naar jouw toe. Leuk om er via deze weg eens anders over de gewoontes na te denken!

 8. 5 juli 2017 / 21:20

  Wat een leuk artikel! Vlinder klinkt echt als een heel net en goed opgevoed kattenmeisje. Daar kunnen die twee van ons nog wat van leren, haha. Eten gaat hier met grote happen naar binnen, soms zelfs zo snel dat vervolgens alles er weer uitkomt. Oeps! En vooral Beertje zit maar wat graag op tafel, ook als wij dat net niet zo’n goed plan vinden ;)

Geef een reactie