5x kleine dingen die jij kunt doen om liever te zijn voor de wereld

5x kleine dingen die jij kunt doen om liever te zijn voor de wereld

Groen moet je gewoon doen. Het is namelijk niet alleen goed voor de wereld maar het zorgt ook voor een fijn gevoel. Het gevoel dat je een steentje bijdraagt aan een betere wereld werkt voor mij als het ware verslavend. Ik wil mezelf ontwikkelen op het gebied van groen doen. Telkens een beetje meer en een beetje beter. Maar misschien klinkt groen doen voor jou als iets wat heel lastig is. Als een ver van je bed show. Als iets wat veel moeite kost. Maar het tegendeel is waar: sommige groen-doen-dingen zijn super simpel. En daarom deel ik vandaag een lijstje met een aantal dingen die iedereen, ook jij, kunt doen om liever voor de wereld te zijn. You can do it!

✿ Koop zeeppompjes die je vult met een navulling. Telkens nieuwe (vaak plastic) zeeppompjes kopen is zo ontzettend onnodig. Investeer in mooie zeeppompjes en vul deze vervolgens gewoon na. Dat scheelt echt! Als je het helemaal goed wil doen kun je ook kiezen voor millieuvriendelijke(re) en vegan navulling. Ik gebruik zelf die van Froggy.

Ook ik, als echte kouwkleum, zet de verwarming graag hoog tijdens deze koude dagen

✿ Tijdens deze koude dagen is het natuurlijk heerlijk om de verwarming hoog te zetten. Ook ik, als echte kouwkleum, zet de verwarming graag hoog tijdens deze koude dagen. Maar toch kan de verwarming soms ook wel een graadje lager. Als je op de bank zit kun je jezelf ook verwarmen met een kruik, een kop thee en een dekentje. Dat is misschien nog wel warmer dan de verwarming.

✿ Over een kop thee gesproken: vind jij het ook zo heerlijk om ‘s avonds een aantal koppen thee te drinken? Dan is een warmhoudplaatje met waxinelichtje een mooie groenere oplossing. Zet een pot thee en zet deze op het warmhoudplaatje. Dan hoef je de waterkoker tenminste niet telkens haar werk te laten doen.

Het is namelijk zo zonde om snelle krabbels op papier te maken en het papier waarop je hebt geschreven de dag daarna in de prullenbak te gooien

✿ Probeer papierverspilling te voorkomen. Het is namelijk zo zonde om snelle krabbels op papier te maken en het papier waarop je hebt geschreven de dag daarna in de prullenbak te gooien. Wen jezelf aan om notities te maken in je telefoon. Mocht je het toch fijn vinden om aantekeningen te maken (herkenbaar hoor!) dan is een Greenbook een mooi idee voor jou. Een soort whiteboard in de vorm van een notitieboekje.

✿ In het vorige artikel met tips om op een uitvoerbare manier liever te zijn voor de wereld raad ik af om plastic zakjes te kopen maar in plaats daarvan een broodtrommel aan te schaffen. Toch weet ik ook dat plastic zakjes stiekem af en toe best handig kunnen zijn. Daarom is mijn advies om plastic zakjes opnieuw te gebruiken. Een zak waar brood in heeft gezeten kun je natuurlijk prima nog een keer gebruiken. Gooi dat soort zakken daarom niet weg, maar leg ze in een lade of een doosje en gebruik ze nogmaals.

Wat voor kleine dingen doe jij om liever te zijn voor de wereld?

Share:

5 Reacties

 1. 27 februari 2018 / 09:25

  Slim, zo’n warmhoudplaatje! Wij hebben een grote theepot van IKEA en drinken die met z’n tweeën leeg, maar naarmate het einde in zicht komt, wordt de thee wel steeds kouder, haha.
  Ik moet ook eens op zoek naar mooie zeeppompjes. Inderdaad veel duurzamer dan keer op keer plastieken pompjes te kopen, al grijp ik wel uitsluitend naar groene, proefdiervrije merken.

 2. 27 februari 2018 / 09:53

  Ik heb een tweedehands geïsoleerde theepot en een thermosfles voor onderweg, dat werkt ook fijn! Ik verbaas me altijd hoe lang het daar warm in blijft. De rest doe ik ook, ik ben alleen nog niet door onze zeep heen. Daarna wil ik zelf handzeep gaan maken.

 3. 27 februari 2018 / 17:11

  Ik heb geen kinderen. Volgens mij is dat het allerliefste wat ik voor de wereld kan doen. … Hard, he? ;) Maar wel waar. We hebben geen auto, we recyclen alles, ik heb een thermos voor thee, oh man, we doen genoeg. Het is niet zo heel erg moeilijk. Het wordt steeds makkelijker.

 4. 27 februari 2018 / 19:49

  Leuke punten! Ik heb toevallig vandaag geschreven over een duurzame zoekmachine, dat is ook zoiets makkelijks ?

 5. 28 februari 2018 / 19:03

  Wat een fijne, kleine en inderdaad haalbare tips om iets groener te doen. De tip om zakjes te hergebruiken, probeer ik ook regelmatig uit te voeren. Het is zo zonde om steeds zakjes weg te gooien. Op mijn werk zijn we ook bezig met minder printen in verband met het milieu. Ik heb nu bijna al mijn bestanden alleen nog maar digitaal en dat bevalt me eigenlijk prima ?

Geef een reactie