5x op een uitvoerbare manier liever zijn voor de wereld zijn ♁

5x op een uitvoerbare manier liever zijn voor de wereld zijn ♁

In een wereld waarin het dramatisch veranderende klimaat door grote leiders niet meer serieus genomen wordt, is het naar mijn idee des te belangrijk om lief te zijn voor de wereld. Met lief zijn voor de wereld bedoel ik niet dat je in een hutje op de hei je eigen groenten moet gaan verbouwen en de auto de deur uit moet doen. Ik bedoel ook niet dat je alle plastic verpakkingen moet gaan vermijden of dat je de verwarming vervangt voor warme truien. Ik bedoel dat kleine, bewuste en uitvoerbare keuzes ook betekenen dat je liever bent voor de wereld. Vandaag deel ik vijf tips waardoor je, zonder veel gekke dingen te doen, op een gemakkelijke manier liever kan zijn voor de wereld. Ik ben er namelijk van overtuigd dat alle kleine beetjes helpen.

♁ Eet minder vlees. De bio-industrie is verantwoordelijk voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen. Het gebruik van mest zorgt voor verzuring van de grond. Voor het voer van de dieren worden grote delen van het amazonegebied gesloopt. Allemaal dingen waar de aarde nou niet bepaald vrolijk van wordt. Door bewust minder vlees te gaan eten, draag je minder bij aan deze vormen van milieuvervuiling. Je kunt natuurlijk ook vegetarisch gaan eten. Voor veel mensen is die keuze alleen een stap te ver. Maar één dag in de week je vlees vervangen voor een lekkere vegaburger (je hebt echt hele lekkere!) zou voor vrijwel iedereen haalbaar moeten zijn, lijkt mij..

♁ Gebruik geen plastic tasjes. Iedereen die de actualiteiten een beetje volgt, heeft vast weleens van “the plastic soup” gehoord. Een enorme hoeveelheid aan plastic die in de zeeën drijft. Plastic is niet te recyclen en dier en natuur zijn slachtoffer van dit materiaal. Ook de productie van plastic brengt nadelen met zich mee: voor de productie van een halve kilo plastic is 10 liter water nodig en het zorgt voor veel uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen. Minder plastic gebruiken is daarom een goed idee. Een heel simpele stap die je kunt zetten is minder of geen plastic tasjes meer gebruiken. Gooi een canvas tas in de tas die je altijd bij je hebt en zorg dat deze canvas tas altijd bij je is wanneer je boodschappen gaat doen/de stad in gaat. Dat scheelt toch weer wat. 

♁ Gebruik geen boterhamzakjes. Eigenlijk hetzelfde verhaal als bij het “gebruik geen plastic tasjes” verhaal. Maar boterhamzakjes zijn misschien nog wel erger. Plastic tasjes zou je eventueel vaker kunnen gebruiken. Boterhamzakjes worden na één keer gebruiken in de prullenbak gegooid. Vaak zijn ze vies door de pindakaas of jam die op de boterham zat. Dat is toch enorm zonde?! Koop een goede broodtrommel om je eten in mee te nemen. Nog een goed nieuwtje: dat scheelt uiteindelijk ook geld.

♁ Gebruik geen wattenschijfjes meer. Laatst schreef ik al een artikel over duurzamere alternatieven voor wattenschijfjes. Waarom wattenschijfjes zo slecht zijn? Wattenschijfjes zijn vaak gemaakt van katoen en om deze katoenen wattenschijfjes te kunnen maken wordt er meestal gebruik gemaakt van grote hoeveelheid pesticiden. Dit om de katoenplant te beschermen tegen ongedierte. Dit bestrijdingsmiddel is slecht voor het milieu en voor dieren. En ja, er zijn dus genoeg alternatieven voor wattenschijfjes die net zo gemakkelijk in gebruik zijn.

♁ Was minder. Veel mensen zijn geneigd om hun kleding – wanneer deze niet meer 100% fris ruiken – in de was te gooien. Beetje overdreven. Wassen is namelijk niet heel goed voor het millieu. Het kost veel water, veel wasmiddelen zijn niet al te best voor het milleu en bevatten misschien zelfs wel microplastics. Nog een belangrijk ding: je kleding verslijt sneller door veel wassen waardoor je eerder nieuwe kleding moet kopen en dat is ook weer niet best voor het milieu. Wanneer je kleding niet zo fris meer ruikt, kun je deze ook gewoon even buiten of voor het raam aan een kleerhanger uithangen. En zit er een vlekje in de broek/blouse? Verwijder het vlekje dan eventjes. Nog een leuke bijkomstigheid: minder wassen betekent ook: minder vaak was vouwen én minder vaak strijken. Dubbel score!

Heb jij nog tips die gemakkelijk uitvoerbaar zijn en waardoor je toch een beetje liever voor de wereld bent? Laat ze dan ↓ achter.

Share:

22 Reacties

 1. 20 februari 2017 / 07:28

  Goede tips die inderdaad heel uitvoerbaar zijn en zonder ‘hippiegehalte’ ;) Vegetariër ben ik al en ik neem ook altijd een broodtrommel mee en probeer mijn gebruik van plastic tasjes te verminderen. Naar een alternatief voor wattenschijfjes moet ik nog steeds eens op zoek. Een andere tip is misschien om minder lang te douchen. Ook dat is een simpele manier om iets voor de wereld te doen.

  • 21 februari 2017 / 10:29

   Wat leuk dat je benoemt dat deze tips geen “hippiegehalte” hebben. Veel mensen denken bij lief doen aan de wereld inderdaad aan dat hippiegehalte. Ik wilde met dit artikel juist laten zien dat het ook op een hele gemakkelijke manier kan. Korter douchen is inderdaad ook een goed punt. Ik moet wel toegeven dat ik dat ook echt een lastig punt vind. Ik stap meestal ‘s ochtends onder de douche. Vaak heb ik dan het gevoel dat ik nog een beetje aan het slapen ben, want na een tijdje denk ik: hey, sta ik nu nog steeds onder de douche?! Oops..

 2. 20 februari 2017 / 07:54

  Heel mooi artikel, ik doe dit eigenlijk ook allemaal zoveel mogelijk!

 3. 20 februari 2017 / 08:12

  Kijk, dit kan iedereen toch makkelijk doen eigenlijk? Eens die dingen een gewoonte worden zijn ze ook helemaal niet meer zo bijzonder om op te letten, dan gaat het vanzelf.

  • 21 februari 2017 / 10:02

   Precies. Die mening kan ik alleen maar delen. That’s the spirit. :)

 4. 20 februari 2017 / 09:31

  Fijne tips! Zo makkelijk dat iedereen ze denk ik wel kan uitvoeren. Ik was ook heel vaak met de hand. Ik merk dat bijvoorbeeld BH’s hierdoor veel langer mooi blijven. Oja: en ik gebruik de droger nauwelijks. Vooral in de zomer hang ik alles buiten.

  • 21 februari 2017 / 09:59

   Met de hand wassen is zeker ook een goede tip. En over die droger: wij hebben niet eens een droger. Haha. Alles gewoon oldskool aan een rekje. Niet ideaal in een appartement, want daardoor staat er geregeld een wasrek in de woonkamer. Maar ach.. daar valt ook prima mee te leven.

 5. 21 februari 2017 / 00:31

  Ik hou van deze instelling! Groener doen is vaak zo voor de hand liggend, niks ingewikkelds aan. Een eigen koffiebeker mee is ook een heel fijne. Per jaar worden ca. 100 miljard wegwerpbekers gebruikt en daar draag ik liever niet meer aan bij. Een eigen beker drinkt ook nog veel lekkerder vind ik.

  • 21 februari 2017 / 09:52

   Precies. Wegwerpbekertjes vind ik ook zoiets stoms. Gelukkig hebben we hier op het werk gewone mokken, maar als dat niet zo was geweest dan had ik sowieso ook mijn eigen drinkbeker meegenomen. En wat je zegt is zeker waar: drinken uit een beker is ook nog eens zó veel lekkerder dan drinken uit een plastic bekertje..

 6. 21 februari 2017 / 11:31

  Mooi artikel Sara! Vooral van het minder vlees eten ben ik mij heel erg bewust. Plastic tasjes gebruik ik ook niet meer, tenzij ik een keer onverwacht iets koop en vergeten ben een tas mee te nemen. Ik wist eerlijk gezegd helemaal niet dat het gebruik van watjes zo slecht was!

  • 24 februari 2017 / 21:38

   Bij het gebruik van watjes stond ik eerder ook nooit zo stil. Geen schande dus. :) Leuk om te lezen dat jij je ook zo bewust bent van bepaalde dingen.

 7. 21 februari 2017 / 20:23

  Het wassen herken ik mijn vriend heel erg in (hij gooit dingen zooo snel in de was, haha)! Ik bewaar trouwens heel veel tassen en dozen om ze her te gebruiken.

  • 24 februari 2017 / 21:43

   Zeeeeer herkenbaar. Mijn vriend dumpt ook echt alles in de was. De wasmand puilt altijd helemaal uit. Mannen.. :)

 8. 23 februari 2017 / 20:38

  Wat heb je een mooi artikel geschreven met tips die makkelijk uitvoerbaar zijn. ik gebruik tegenwoordig een rvs koffiebeker voor onderweg. Ook hartstikke duurzaam ;-)! Liefs!

  • 24 februari 2017 / 23:20

   Bedankt voor je mooie compliment. Ook zeer duurzaam om je eigen koffiebeker mee te nemen inderdaad. Zeer goede toevoeging!

 9. 25 februari 2017 / 18:08

  WAt een fijne tips allemaal! Voel me nu helemaal groen omdat ik ze allemaal toepas ;) mijn tip is om een nee/nee sticker te plakken. Voordat ik er een had heb ik een maand lang de post bewaard en toen gewogen. Gewoon een paar kilo aan papier dat rechtstreeks de papierbak in ging :O

  • 28 februari 2017 / 17:13

   De NEE-NEE sticker, natuurlijk! Wat een goed voorbeeld. Daar had ik nog helemaal niet aan gedacht. Wij hebben uiteraard ook een NEE-NEE sticker, ik zou oprecht ook niet weten wat ik met al die folders moet. Wat goed ook dat jij het toen gewogen hebt. Dat werkt vast mee aan het bewustzijn.

 10. 26 februari 2017 / 19:05

  Hier word ik altijd blij van ? mensen die zich bekommeren om onze planeet ? dat zijn toffe mensen! Ik heb wel 1000 tips! ? en je past jouw tips toch toe he? ?

  • 28 februari 2017 / 17:56

   Ik pas mijn tips absoluut toe! :) Ik ben benieuwd naar een goede tip van jou.

Geef een reactie