5x Tips voor een duurzame(re) carnavalsoutfit

5x Tips voor een duurzame(re) carnavalsoutfit

Ik ben er zo eentje hoor. Zo’n (ex!)Limburgse die, tot grote ergernis van mijn vriend, helemaal uit haar plaat gaat als ze alleen al aan carnaval denkt. Eigenlijk moet ik het natuurlijk vasteloavend noemen maar carnaval is in de rest van Nederland wat gebruikelijker. Die alle liedjes in Limburgs dialect mee kan blèren. Want hoewel ik echt helemaal geen Limburg-fan ben en er ook al jaren lang niet meer woon, ben ik als het op carnaval aankomt toch maar wat blij met mijn Limburgse komaf. Het Limburgse carnaval staat onder andere bekend om de manier van verkleden: uitbundig, veel kleuren, van top tot teen, schmink, glitters, pruiken, hoeden, niets is te gek. Maar het is natuurlijk best zonde om voor die vier dagen in het jaar telkens complete outfits aan te schaffen. Dat is nou niet bepaald groen. Daarom deel ik vandaag een aantal tips om carnaval net iets duurzamer te maken.

⇝ Je kunt je carnavalsoutfit natuurlijk nieuw kopen maar je kunt er ook voor kiezen om voor een tweedehands outfit te gaan. Marktplaats heeft vrijwel alles, dus als je er een avond voor uittrekt om op marktplaats rond te struinen dan vind je vast wel iets. Ook hebben veel tweedehands kledingwinkels vaak wel een hoekje met tweedehands verkleedkleren.

En ook al staat het niet zo leuk bij elkaar maar geeft het wel een gek en speels effect dan is dat natuurlijk ook prima: het is immers carnaval

⇝ Een andere optie is om outfits van voorgaande jaren met elkaar te combineren. Misschien heb je nog wel een (te) gekke rok en een mooi jasje die eigenlijk niet bij elkaar horen maar die wel heel erg leuk bij elkaar staan. En ook al staat het niet zo leuk bij elkaar maar geeft het wel een gek en speels effect dan is dat natuurlijk ook prima: het is immers carnaval.

⇝ Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om carnavalskleding te huren/lenen. Als je “carnavalskleding huren” intypt op Google dan zie je dat er tal van mogelijkheden zijn om je feestoutfit ergens te huren. Je zou natuurlijk ook in je eigen omgeving rond kunnen vragen of er mensen zijn die nog een doos met carnavalskleren op de zolder hebben liggen.

Als ik zeg dat alleen het maken van je outfit al een feestje is, dan is daar niets aan gelogen

⇝ Een kant en klare outfit is natuurlijk heel erg handig, maar het is stiekem veel leuker om je outfit zelf te maken. Want met het maken van een carnavalsoutfit begint de voorpret pas écht. En dat kan prima door tweedehands kledingstukken te pimpen. Koop een tweedehands jasje en een tweedehands hoed in een felle kleur, koop wat glittertjes, veertjes, knoopjes, kraaltjes en zorg voor naald, draad en textiellijm (bij de Action hebben ze biologisch afbreekbare textiellijm) en pimpen maar. Als ik zeg dat alleen het maken van je outfit al een feestje is, dan is daar niets aan gelogen. En ik spreek uit ervaring.

⇝ En last but not least: zorg voor een outfit voor meerdere jaren. Als je een mooie carnavalsoutfit hebt gekocht/gemaakt dan kun je dat “moje pekske” natuurlijk ook meerdere jaren dragen. Ook dat is (in zekere zin) duurzaam. Zorg er daarom voor dat je een carnavalsoutfit koopt/maakt waar je echt heel erg tevreden mee bent. Dat feest namelijk ook nóg lekkerder.

Ga jij carnaval vieren of heb je er juist een hekel aan?

Share:

2 Reacties

  1. 29 januari 2018 / 21:31

    Wat goed dat je dit deelt! Helemaal niet bij stil gestaan haha! Maar ik heb gelukkig al jaren een aantal outfits die ik gewoon afwissel ?

  2. 30 januari 2018 / 12:17

    Hier zijn het enkel de kindjes die in carnavalspak de deur uit gaan en ik ga hen aanmoedigen om gewoon in onze eigen verkleedkoffer te duiken!

Geef een reactie