5x veranderingen waardoor ik liever voor de wereld ben

5x veranderingen waardoor ik liever voor de wereld ben

Ik ben altijd iemand geweest die het milieu belangrijk vond. Daar heeft mijn opvoeding zeker aan bijgedragen. Toch moet ik spijtig genoeg ook toegeven dat ik daar lang niet altijd naar heb geleefd. Toen ik op de middelbare school kwam, werd ik steeds materialistischer. Er waren tijden waarop ik iedere keer dat ik uitging (dat was soms 3 keer per week) een nieuw en super budget kledingstuk kocht. Veel kledingstukken belandden vervolgens in één van mijn drie kledingkasten. Ook wat cosmetica betreft liep het de spuigaten uit. Ik kocht allerlei make-up die ik never ever op zou maken. Nee, ik was niet bepaald lief voor de wereld. Hoewel er nog altijd dingen te verbeteren zijn, kan ik met trots terugkijken op veranderingen waardoor ik nu wel liever ben voor de wereld. Deze veranderingen deel ik dan ook graag.

Vegetarisch eten: Ik eet nu meer dan een jaar vegetarisch. In eerste instantie maakte ik deze keuze omdat de manier waarop dieren in de bio industrie behandeld worden mij oprecht verdrietig maakt. Maar met deze keuze draag ik niet alleen (al is het maar een heel klein effect) bij aan het welzijn van dieren. Ook zorg ik voor een beetje minder milieuvervulling door geen vlees en vis meer te eten.

Wasbare wattenschijfjes/make-up erasers  gebruiken: Tot een poosje geleden gebruikte ik iedere avond 5 (!!!) wattenschijfjes om mijn make-up er af te halen. Schandalig gewoon. De wattenschijfjes heb ik vervangen voor make-up erasers (dit zijn een soort doeken waarmee je make-up gemakkelijk verwijdert) en wasbare wattenschijfjes.

Eerlijke kleding kopen: sinds dit jaar ben ik bezig met een fair fashion challenge waarbij ik mezelf heb uitgedaagd om één jaar lang alleen maar eerlijke kleding te kopen. Dat uit zich in mijn geval in het kopen van tweedehands kleding. Door deze challenge draag ik bij aan minder productie. Dat betekent: minder productie van mensen in erbarmelijke omstandigheden en minder milieuvervuiling.

Natuurlijk(ere) cosmetica en huishoudmiddelen: Ik probeer zoveel mogelijk natuurlijke cosmetica en huishoudmiddelen te kopen. Niet alleen omdat ik denk dat dit beter is voor mijn eigen gezondheid maar ook omdat het beter is voor het milieu. Niet alleen de productie van cosmetica en huishoudmiddelen kan voor veel milieuvervuiling zorgen. Ook in het gebruik kunnen deze middelen erg milieuvervuilend zijn. Cosmetica en huishoudmiddelen komen uiteindelijk vrijwel allemaal weer in het water terecht. Je kunt je voorstellen dat schadelijke middelen in het water niet best zijn voor het milieu.

Veel minder consumeren: Tot 1,5 jaar geleden was ik dé koopjesjager en kocht ik alles wat ik maar een beetje leuk vond zonder daar echt over na te denken. Sinds een poosje lukt het mij om verleidingen te weerstaan en mezelf drie keer af te vragen of ik iets echt nodig heb voordat ik iets koop. Daardoor ben ik ook echt bereid om te investeren in duurdere dingen waar ik echt achter sta en oprecht heel erg blij van word. Daardoor zorg ik dus ook weer voor minder massa productie.

Wat doe jij om liever te zijn voor de wereld?

Share:

7 Reacties

 1. 12 juli 2017 / 07:23

  Wat mooi om te horen dat je al deze stappen hebt gezet om jouw steentje bij te dragen aan een mooiere wereld! Daar mag je echt trots op zijn! Zelf ben ik vegetariër, let ik op de cosmeticaproducten die ik koop en koop ik sowieso alleen dierproefvrij en de laatste tijd probeer ik qua kleding vaker voor tweedehands alternatieven te gaan. Er zijn heel veel dingen die ik nog beter zou kunnen doen, maar ik ben ook blij met de stapjes die ik al heb gezet.

 2. 12 juli 2017 / 09:44

  Ik vind het zo mooi hoe jij veranderd ben! Ergens denk ik dat het niet erg is dat jouw manier van kopen en het gebruiken van producten in de pubertijd wat veranderd is, dat hoort er tenslotte ook wel bij. En daardoor is het extra mooi dat jij al deze veranderingen vanuit jezelf hebt gemaakt. En daar word de wereld zeker een heel stuk mooier van. Dat dit inspirerend werkt voor anderen, dat weet ik wel zeker! <3

  En ik doe ook gezellig met je mee! Behalve het puntje van de wattenschijfjes. Al zijn ze wel van biologisch katoen :)

 3. 13 juli 2017 / 10:43

  Mooi artikel! Fijn om te lezen hoe je deze veranderingen hebt gemaakt. Ga zo door, ???

 4. 14 juli 2017 / 18:42

  Hee, gaat dit artikel over mij :O Ik ben exact hetzelfde bezig en dat voelt zo goed <3

 5. 15 juli 2017 / 14:35

  Mooie stappen die je onderneemt. 3, 4 en 5 doe ik ook. In wasbare wattenschijfjes moet ik me binnenkort ook eens verdiepen. Nu gebruik ik er wel niet zo veel; ik demaquilleer me met Ultrabland van Lush en een washandje, maar voor toner of iets dergelijks gebruik ik wel wattenschijfjes. Oh ja, nu mijn voorraad tampons vrijwel op is, ga ik een Mooncup kopen. Dat scheelt ook!
  Mijn vlees- en visconsumptie ben ik al lange tijd aan het minimaliseren. Er komt gegarandeerd een dag waarop ik kan zeggen dat ik vegetariër ben! :-)

  • 15 juli 2017 / 14:58

   Ahhh ja. Die menstruatiecup heb ik inderdaad ook. Helemaal vergeten om dat op mijn lijstje te zetten. Wat leuk om te lezen wat jij allemaal doet.

Geef een reactie