5x waarom ik blij ben als 21 december achter de rug is

5x waarom ik blij ben als 21 december achter de rug is

Volgens mij heb ik een soort writersblock. Oke, dat klinkt vet dramatisch maar ik wil graag iets op papier zetten en forceer mezelf. Dat komt een stuk geschreven tekst doorgaans niet ten goede. Maar toch ga ik dit artikel gewoon online gooien hoor. Niet op de laatste plaats omdat het hier alweer een week stil is. En omdat ik het eigenlijk heel erg leuk vind om leven in de brouwerij te houden. Zeker omdat ik nog altijd zo ontzettend blij ben met mijn lay-out en het plaatsen van een artikel me veel (blog)energie geeft. En misschien heeft het feit dat ik struggle met het schrijven van teksten wel deels te maken met de donkere dagen. Want hoewel de dagen absoluut veel donkerder kunnen (lees: veel regen, grijze wolken, onweer, hagel, je kent het wel) merk ik dat ik de dagen donker vind. De dagen zijn kort en ik zit voornamelijk binnen i.v.m. werk. En als ik dan klaar ben met werken en de wijzers van de klok al voorbij 5 staan, is het donker. En daarom ben ik blij als 21 december achter de rug is..

Eenentwintig december is namelijk de kortste dag van dit jaar. En dat betekent automatisch dat wanneer 21 december achter ons ligt, de dagen weer gaan lengen. En meer en langer daglicht vind ik gewoon heel erg prettig. Om uiteenlopende redenen. En vandaag deel ik er een paar:

1. Meer licht betekent meer groei voor plantjes. En plantjes en ik zijn sinds kort dikke vrienden. Ik kan echt niet wachten tot mijn groene schatjes de groeispurt krijgen en veel nieuwe bladeren aan gaan maken. Laat die langere dagen maar weer komen hoor. Planten zijn simpelweg dol op daglicht. Ik merk dan ook dat een heel aantal planten het best een beetje zwaar hebben nu de dagen kort zijn.

2. Meer licht betekent niet alleen voor mijn groene vrienden en vriendinnen meer energie. Ook voor mij. Ik merk dat daglicht mij echt een enorme boost geeft. En tijdens deze donkere dagen voor kerst, zie ik op een werkdag weinig daglicht.  Want tijdens een werkdag zit ik meestal van 9 tot half 6/6 uur binnen. In een pand met veel ramen dat dan weer wel. Maar in datzelfde pand gaan de zonneschermen bij minimale zonnestalen al naar beneden. Daglicht, ik mis het.

3. En als er meer licht is dan betekent dat ook: meer tijd om te fotograferen.Op dagen dat het echt lang licht is, kan ik na mijn werk nog weleens eropuit trekken. Dan loop ik hand in hand met mijn camera over straat, over de hei, door het bos of door wijken waar veel katten woonachtig zijn. Om dingen die mij boeien vast te leggen op de gevoelige plaat. Als de dagen korter zijn, doe ik dat toch minder snel. En dat terwijl avondfotografie ook ontzettend gaaf kan zijn. Misschien moet ik mezelf toch maar even uitdagen..

4. Meer daglicht betekent ook dat de natuur weer kleurrijker wordt. Want hoewel ik de herfst prachtig vind, en winterse dagen waarop een dik pak sneeuw ligt als sprookjesachtig en betoverend ervaar, geniet ik nog het meest van bloeiend en kleurrijk.

5. En ik als optimist (ahum, meestal eerder een pessimist maar oke..) zie het ook maar zo: na 21 december gaan we weer voorzichtig richting warme dagen. En ik ben echt gek op warmte. Ik heb het gewoon vrijwel altijd koud. Wat mij betreft nooit genoeg zon. Ik ben een echte zonaanbidster. En word helemaal happy bij de gedachte aan warme zomeravonden op het terras. Maar nu ben ik natuurlijk al wel heel ver vooruit aan het denken en dromen..

Ben jij ook blij als we de kortste dag van het jaar hebben gehad?

Share:

5 Reacties

 1. 28 november 2018 / 06:52

  Oeeeeh ja, ik kijk er ook al naar uit haha XD Ook al begint de winter dan misschien wel echt (veel kou enzo..) Maar ik zie het ook altijd positief, dan gaan we idd weer richting lente 😛

 2. 28 november 2018 / 08:56

  Ik kijk er ook naar uit! Inderdaad, dat in het donker naar kantoor vertrekken en ook in het donker terug naar huis wandelen, is geen pretje. Gelukkig begint de kerstverlichting stilaan uit te hangen, dat vind ik dan weer wel erg tof! 😀

 3. 28 november 2018 / 22:50

  Wat zijn het toch heerlijke en sprookjesachtige foto’s! Ze halen het artikel helemaal op. Want yes, ik snap je helemaal. Ondanks dat ik de herfst knus en gezellig vindt, mag het hele gebeuren wat mij betreft na een weekje wel weer opfleuren. – daarnaast is meer daglicht hebben ook zoveel praktischer – We zijn natuurlijk ook echt verwend deze herfst, met vele mooie dagen. Zelfs tijdens onze shoot, terwijl we al in herfstjassen hoorden te lopen hadden wij blote benen. Heerlijk. Als het even kon stapte ik samen met jou in de tijdcapsule om volgas richting de herfst te gaan!

 4. Romy
  29 november 2018 / 07:36

  Ik kan me hier zeker wel in herkennen. Ik ben absoluut een zomermens en vind het soms wel lastig dat de dagen weer korter worden en – hoe suf dat misschien ook klinkt – dat ik vaak alleen in het weekend met fotograferen aan de slag kan gaan. Gelukkig kan ik tegenwoordig de herfst wel meer waarderen en heb ik in de herfst ook zo mijn dingen om van te genieten. Maar als het kon, dan zou ik net als Linda graag in een tijdmachine springen om alvast weer lente te hebben.

 5. 2 december 2018 / 12:58

  Ja meer tijd om te fotograferen! Vooral foodfoto’s maken in de winter is echt een ramp!

Geef een reactie