5x wat het doen van yoga mij brengt

5x wat het doen van yoga mij brengt

Vanaf begin dit jaar ben ik, in het kader van mijn goede voornemen om meer te bewegen, begonnen met yoga. In eerste instantie had ik veel vooroordelen over yoga, maar die waren na de eerste les eigenlijk meteen ontkracht. Helemaal niet perse zweverig, helemaal niet alleen maar gericht op ontspanning en zeker wél intensief. Daarom ga ik voortaan braaf iedere week (oke, af en toe sla ik een weekje over maar dat komt dan altijd doordat ik andere dingen op de planning heb) naar yoga en sta ik de dag daarna, na een heerlijke nachtrust, vrijwel altijd op met een gezonde dosis spierpijn. Ik merk dat yoga me veel positiefs brengt en ik ben er ook van overtuigd dat yoga voor veel mensen veel goeds kan doen. Daarom deel ik in dit artikel een aantal fijne dingen die het doen van yoga voor mij met zich meebrengt.

☯ Yoga brengt me rust. En dit klinkt misschien cliché maar voor mij is het echt waar. Op het moment dat ik mijn yogaschool binnenwandel kan ik alles wat die dag is gebeurd even parkeren en achter me laten. Nu moet ik wel toegeven dat ik sowieso erg gemakkelijk ben met het loslaten van dingen, maar tijdens het doen van yoga merk ik dit nog een beetje meer. Na het doen van de yoga workout (het intensieve gedeelte van de les) is het altijd tijd voor de savasana: een ontspannende yogahouding. Ik merk dat ik na een yogales zo ontspannen ben, dat ik tijdens het doen van deze houding vaak al in slaap. Ik begeef me dan al vrij snel in de droomfase. De eerste paar keer vond ik dat maar raar en ook en beetje vervelend: stel je voor dat ik daar in mijn yogaschool lig te snurken. Gelukkig heb ik inmiddels ervaren dat ik altijd weer wakker word wanneer de yogadocente aangeeft dat het tijd is om langzaam terug te komen. Als ik na een yogasessie naar bed ga dan slaap ik altijd nog lekkerder dan ik al slaap. Want eerlijk is eerlijk: over het algemeen ben ik extreem goede slaper.

☯ Naast rust zorgt yoga ook voor meer energie bij mij. Dat is niet na een workout. Het schijnt dat iedereen anders reageert op een yogaworkout. Sommige mensen worden heel energiek en hebben zin om nog een rondje te gaan rennen, andere mensen (waaronder ik!) worden ontspannen en vermoeid. Maar doordat ik met yoga ben begonnen en weer meer aandacht besteed aan mijn lichaam en in beweging zijn, merk ik wel dat ik meer energie heb. Ik ben minder vaak vermoeid en als ik de ochtend na mijn yogales opsta met een gezonde dosis spierpijn heb ik echt het gevoel dat ik leef.

☯ Yoga is ook goed voor mijn figuur. Vroeger heb ik geturnd en deed ik behoorlijk wat kracht en leningheidsoefeningen. Toen ik stopte met turnen, stopte ik eigenlijk ook met sporten. Ik deed helemaal niets meer en mijn kracht en lenigheid verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik zie veel kracht en lenigheidselementen uit het turnen terugkomen in yoga. Dat vind ik fijn. Omdat ik vroeger leniger en sterker was, daag ik mezelf tijdens de yoga nu ook echt uit om me voor de volle 100% in te zetten om weer net zo sterk en lenig te worden als ik ooit was. Misschien is dit niet helemaal realistisch maar het is wel mijn streven. En dat is goed voor mijn figuur. Hoewel er misschien niet heel veel verschil te zien is, merk ik wel dat sommige delen van mijn lichaam weer beter in shape zijn doordat ik mijn spieren daar gebruik.

☯ Door yoga heb ik ook geleerd om mijn ademhaling te gebruiken bij het verleggen van grenzen. En eigenlijk had ik dit veel eerder willen kunnen. Toen ik vroeger turnde, merkte ik natuurlijk dat sommige lenigheidsoefeningen zeer deden. Daardoor ging ik mijn spieren aanspannen en kwam ik niet verder. Bij yoga heb ik geleerd dat je door je ademhaling juist door die pijn heen kan en dus wel verder kan komen. Als ik dit eerder had geweten, had ik daar tijdens het turnen echt heel veel profijt van kunnen hebben. Maar wijsheid achteraf is altijd groot natuurlijk. En misschien had ik daar als jong persoon niet voor open gestaan of had ik niet geweten hoe ik dit in de praktijk moest brengen.

☯ En last but not least: door yoga heb ik weer ervaren dat bewegen fijn is. Zoals ik eerder al schreef: als kind heb ik altijd veel gesport maar toen ik rond mijn 20e stopte met turnen, heb ik niets meer aan beweging gedaan. Ik was niet anti-sport maar ik zag de lol er over het algemeen niet van in. Gelukkig merk ik nu dat ik het eigenlijk heel erg fijn vind om te bewegen. En hoewel ik mezelf soms echt nog wel een schop onder mijn kont moet geven om naar yoga te gaan (de bank is soms zo verleidelijk), lukt me dat nu wel. Omdat ik weet dat ik het heerlijk vind als ik eenmaal bezig ben.

Heb jij ook (dezelfde) ervaring met yoga?

Share:

5 Reacties

 1. 24 juni 2018 / 09:42

  Wat fijn dat yoga zo goed bevalt! Zo te horen kun je er echt van genieten. Je maakt me zelfs een beetje enthousiast om misschien ooit weer eens yoga te proberen. Ik heb ooit een paar proeflessen gevolgd, maar geef meestal toch de voorkeur aan iets als hardlopen. Maar yoga is zeker wel goed voor je lenigheid en is vaak, ondanks dat je flink aan het bewegen bent, ook wel goed voor je gedachten te verzetten en te ontspannen.

 2. 26 juni 2018 / 22:48

  oh ik vind Yoga ook echt geweldig, ik kan er geen genoeg van krijgen !

 3. 29 juli 2018 / 03:26

  Er is me al 1000 keergezegd dat ik joga moet gaan doen, omdat ik constant pieker en lig te stressen.. misschien toch eens proberen 🙂

 4. 3 augustus 2018 / 20:20

  Fijn om te lezen dat yoga je zo goed bevalt en dat het je ook zoveel brengt! Ik ben mij hier ook aan in het verdiepen en ben van plan om ook yoga te gaan doen. :)

Geef een reactie