6 Hooikoorts tips

hooikoortstips
Hatsjoe, hatsjie, snotter de snotter en jeuk als een malle. Iedereen die in zekere mate last heeft van hooikoorts zal dit vast herkennen. Lente en zomer is heerlijk maar voor hooikoortspatiënten soms ook een heuse kwelling. Al dat stuifmeel zorgt voor irritatie van het slijmvlies. Jeuk en irritatie is daar het gevolg van. Ellende!

Ik heb zelf enorm veel last van hooikoorts. Al jaren. Sommige mensen groeien er over heen, bij mij wordt het echter alleen maar erger. Als klapper op de vuurpijl heb ik een kruisallergie voor de meeste soorten fruit. Een lekkere appel eten zit er voor mij dus niet in. Ondanks dat ik medicatie heb die over het algemeen vrij goed werkt, is dit niet altijd voldoende. Vandaag deel ik een aantal huis, tuin en keukentips met jullie die ook effectief kunnen zijn tegen hooikoorts.

1. Draag een (zonne)bril
Draag wanneer je naar buiten gaat een zonnebril. Hierdoor komt het stuifmeel wat in de lucht zit niet zo gemakkelijk in contact met je ogen. Niets is namelijk zo vervelend als van die dikke jeukerige ogen. Het drijft je tot waanzin en je zou het liefst je oogballen er uit krabben (yuk!).

2. Smeer vaseline aan de binnenkant van je neusgaten
Dit klinkt misschien wat gek, maar het werkt echt. Wanneer je een laagje vaseline aan de binnenkant van je neusgaten smeert zorgt dit er voor dat een deel van het stuifmeel hier in blijft hangen. Minder stuifmeel wat je slijmvliezen bereikt dus.

3. Koop een pollengaas om voor de raam te plakken
Een pollengaas is eigenlijk een soort van hor dat je voor de raam kan plakken. Waar een normale hor het bezoek van insecten tegen gaat, gaat een pollengaas tegen dat er pollen op je kamer komen. Ideaal, zo kan je er toch voor zorgen dat er frisse lucht op je slaapkamer komt zonder dat je vijanden binnen komen.

4. Koop een pot honing van de plaatselijke imker en eet iedere dag één lepel (of meer)
Dit vergt misschien even wat uitleg. Bijen dragen het stuifmeel bij zich van de plaatselijke bloemen en/of planten. Wanneer bijen honing produceren wordt het stuifmeel wat zij met zich meedragen uiteraard verwerkt in deze honing. Wanneer je iedere dag een lepel van deze honing/boterham met honing/honing door de yoghurt eet krijg je iedere keer een beetje van dit stuifmeel binnen waardoor je er aan gewend raakt en als het ware een beetje “immuun” wordt. Honing in de thee doen is echter geen oplossing. Wanneer de honing heet wordt geldt deze regel niet meer.

5. Spoel je haren ‘s avonds uit
Wanneer je buiten loopt kom je in aanraking met het stuifmeel en waar kan zich dat nou beter nestelen als in je haren? Als je ‘s avonds je haren uitspoelt spoel je de pollen en andere nare stoffen uit je haren. Dit draagt bij aan een betere en hooikoortsvrijere nachtrust.

6. Installeer een pollen-app
Een pollen-app verbetert natuurlijk niets aan je toestand, maar je bent wel op de hoogte van de hooikoortsverwachtingen. Het is eigenlijk een soort weerbericht, maar dan gericht op pollen. Wanneer er een heel hoog pollenalarm af gegeven wordt is het dus verstandiger om niet te veel naar buiten te gaan, extra goed je medicijnen in te nemen en allerlei overige voorzorgsmaatregelen te nemen. Een pollenapp zorgt er voor dat je niet voor verassingen komt te staan.

Heb jij nog andere tips tegen hooikoorts?

6 Reacties

 1. 5 april 2014 / 13:25

  Ik heb er zelf geen last van maar deze tips ga ik zeker aan mijn vriend geven!!
  Dankje :)
  x

  • 5 april 2014 / 18:46

   Graag gedaan. Ik weet hoe vervelend het kan zijn dus ik deel mijn tips dan ook graag met anderen. Ik hoop dat je vriend er bij gebaat is.

Geef een reactie