Optische zoomlens voor smartphones (8x)

Optische zoomlens voor smartphonesVooruit, ik geef het toe: ik ben stiekem best wel een gadget girl. Ik ben altijd benieuwd naar de werking van bepaalde apparaten of gadgets, al helemaal als dit ook nog eens voor weinig geld aangeboden wordt. Een tijdje geleden bestelde ik een nieuwe gadget op Ebay waar ik erg nieuwsgierig naar was. Ik bestelde namelijk een optische zoomlens voor mijn smartphone. Ben jij benieuwd hoe deze optische zoomlens voor smartphones werkt?

Optische zoomlens voor smartphonesDe lens wordt geleverd in een doos met wat informatie die niet helemaal klopt. Hier staat namelijk op dat ik een iphone case geleverd zou krijgen. Dat is echter niet het geval. Ik heb het lensje voor mijn telefoon (LG G3) besteld en daar hoort natuurlijk geen iphone case bij. Ik ontving de lens, een knijper waarmee ik de lens kan bevestigen, twee beschermkapjes (één voor de bovenkant en één voor de onderkant van de lens) en een doekje om de lens schoon te maken. De minimale focus afstand is 2 meter en de lens biedt een 8x optische zoom.

Optische zoomlens voor smartphonesDe lens is zwart met zilver en ziet er zeer degelijk uit. Hij voelt niet goedkoop aan en bevat, voor zover ik kan zien, geen foutjes. De lens is behoorlijk langwerpig. Het doet me een beetje denken aan een telescoop.

Je zult je vast ook afvragen wat het verschil is tussen een optische zoomlens en gewoon inzoomen met mijn telefoon. Met mijn LG G3 kan ik namelijk ook tot 8x inzoomen. Dit wordt echter een digital zoom genoemd. Het verschil is dat de kwaliteit met optische zoom beter gewaarborgd blijft dan met digitale zoom.

lensjes4Aan de bovenkant bevindt zich een een draairing. Dit is eigenlijk gewoon hetzelfde als de manual focus die op cameralenzen van bijvoorbeeld een spiegelreflex camera zit. Door aan de draairing te draaien, kun je scherpstellen op een object, afhankelijk van de afstand die je tot het object hebt. Het pijtje op de ring geeft aan voor welke afstand je de scherpte hebt ingesteld. Ik neem aan dat 3M voor 3 meter staat maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Er zat ook geen gebruiksaanwijzing bij dit product dus het is echt een kwestie van zelf uitproberen.

lensjes5Maar met enkel een lensje kom je er natuurlijk niet. Het lensje moet bevestigd worden op de telefoon. Je begint met het vastschroeven van het lensje op de knijper.

Optische zoomlens voor smartphonesVervolgens monteer je het lensje op je telefoon. Het knijpertje heeft aan de kant die op het scherm van je telefoon komt een zacht rubbertje, waardoor het scherm van je smartphone niet beschadigd raakt. Aan de andere kant zit het lensje. Je dient er voor te zorgen dat de lens exact voor de camera zit, anders zie je zwarte vlekken.

lensjes7Wanneer het lensje op de telefoon hebt gemonteerd, is alles onscherp wanneer je de lens richt op dingen die dichtbij zijn. Je dient echt minimaal 2 meter afstand te nemen tot het voorwerp dat je wilt fotograferen. Vervolgens ga je aan de slag met de manual focus.

Optische zoomlens voor smartphonesAls je dat doet, ziet het er ongeveer zo uit. De optische zoomlens voor smartphones haalt iets dat ver weg is, dichtbij. Dat is natuurlijk ook de bedoeling van een optische zoomlens. Het leuke daarvan is dat je dingen die normaal ver weg zijn op de foto kan zetten. Denk hierbij aan vogeltjes in de bomen of andere beestjes die ver weg zijn. Ik nam als voorbeeld eventjes onze vrolijke rode cactus die op de vensterbank staat te chillen.
cactusEn dit is de foto die ik uiteindelijk heb kunnen maken. De cactus zelf ik vrij scherp maar er zit heel veel vertekening in het raam. Het lijkt wel of het hele raam schots en scheef staat. Daarnaast merkte ik dat het ontzettend lastig is om met deze lens te fotograferen. De manual focus werkt prima, maar je moet de camera echt mega stil houden om een foto te kunnen maken die scherp is. Een kleine beweging zorgt er voor dat de hele foto onscherp is en dat je object dat je wilde fotograferen uit beeld is.

Conclusie Optische zoomlens voor smartphones

Ik vind het concept van een optische zoomlens voor smartphones is super leuk. Het idee om objecten die normaal ver weg zijn, naar voren te halen en scherp op de foto te krijgen is heel erg leuk. Helaas is het “scherp op de foto zetten” echt een hele opgave. Je zult echt gebruik moeten maken van een statief om scherpe foto’s te maken met deze lens. Daarbij komt dat deze lens wel zorgt voor een vertekend beeld. Het raamkozijn op de foto die ik heb gemaakt, lijkt scheef terwijl dit in het echt niet het geval is.

Ik bestelde deze optische zoomlens voor smartphones bij deze verkoper voor ongeveer €6,45 inclusief verzendkosten

Heb jij leuke gadgets om foto’s te kunnen maken met je smartphone?

Share:

12 Reacties

 1. 11 november 2015 / 09:05

  hmmm.. Ik pak toch liever mijn grote camera./.

 2. 11 november 2015 / 12:04

  Wat jammer dat het zo moeilijk is om een scherpe foto te maken met deze zoomlens. Het had zo leuk kunnen zijn, haha. Weten we in ieder geval allemaal dat we deze niet hoeven te kopen. Xx

 3. 11 november 2015 / 12:43

  Wat een leuk dingetje! En ook nog zo scherp! Dat had ik echt niet verwacht.

 4. 11 november 2015 / 13:20

  Net wat je zegt is het concept erg leuk, jammer dat alles op foto zo vervormd…
  XOXO esmee

 5. 11 november 2015 / 13:47

  Haha ik vind het een briljant ding, maar de vertekening zorgt er inderdaad wel voor dat ik er niet bijster enthousiast van word ;). Schattige cactus, dat wel!

 6. 11 november 2015 / 14:09

  Wow, toen ik zag hoe scherp het leek op je mobiel dacht ik echt dat dit een must-have was. Balen dat het zo moeilijk is de foto uiteindelijk ook scherp te krijgen zeg!

 7. 11 november 2015 / 15:23

  Ik was heel benieuwd of dit zou werken! Jammer dat het zo’n vertekend beeld geeft.. Toch fijn dat je er desondanks een review over schrijft :)

 8. 11 november 2015 / 19:04

  Ik kende dus het hele principe niet van een dergelijke gadget.. Vind het concept wel heel tof! Jammer dat het niet helemaal uitwerkt zoals je hoopte.

 9. 11 november 2015 / 20:28

  Jammer dat het niet helemaql scherp is. Het is wel erg gaaf!

 10. 11 november 2015 / 21:16

  Lijkt mij wel leuk, maar jammer dat het moeilijk is voor de scherpte goed te krijgen :)
  X

 11. 11 november 2015 / 22:03

  Wat een interessant artikel, ik heb er nooit over nagedacht om een zoomlens aan mijn telefoon te attachen. Denk dat ik er ook niet zo van ben. Geef mij maar een simpele smartphone en ik schiet mijn fotootjes wel :) xoxox

Geef een reactie