Poezenweetjes | Alles wat je moet weten over katten met warm weer

Poezenweetjes | Alles wat je moet weten over katten met warm weer

Als ik zeg dat het de afgelopen dagen warm is geweest dan zal vrijwel iedereen dit beamen. Ook onze harige poezenvrienden en vriendinnen. En stiekem hoop ik dat er nog veel meer mooie warme dagen gaan komen. Ik ben dol op dat soort weer. Ons lichaam geeft meestal aan waar we behoeften aan hebben tijdens warme dagen en daar handelen we ook naar. Wij mensen smeren ons goed in, zoeken de schaduw of een lekker verfrissend zwembad op en drinken veel. Maar het is ook erg belangrijk dat we tijdens deze dagen goed voor onze poezensnuiten zorgen. Dianda van kattigekatten.nl zorgt in de poezenweetjes van deze maand voor heel veel bruikbare tips.

Hoe koelen katten af?

Allereerst is het goed om te weten hoe katten afkoelen. Katten zweten door hun voetzooltjes, maar deze zijn helaas te klein om hun lichaam compleet te laten afkoelen. Dus wassen ze zichzelf. Door zichzelf te wassen, komt er speeksel op hun vacht die vervolgens verdampt, waardoor ze extra afkoelen. Maar soms is dat niet genoeg en moeten wij een handje helpen!

Vers water

Het is verstandig om water een aantal keren te verversen op hele warme dagen omdat het dan snel muf kan worden. Zet ook buiten water neer als je katten buiten komen. Ook als ze alleen in een kattenren kunnen is lekker fris water buiten geen overbodige luxe. Tip: Vries een nacht van de voren het bakje met water in, zodat het smelt en lekker koud blijft.

Binnen blijven?

Je kan er goed aan doen om je kat binnen te houden met dit warme weer. De grond kan erg heet worden (asfalt kan met 25 graden buiten, al 51 graden worden) en binnen is het soms koeler en er is natuurlijk meer beschutting. Laat ramen en gordijnen dicht om de hitte en de zon buiten te houden. En belangrijk: houd de ventilator buiten het bereik van je huistijger. Tip: een vochtige theedoek over je ventilator zorgt voor koude lucht. Wil je kat met geen mogelijkheid binnen blijven? Zorg dan dat er genoeg schaduw is en vers drink water klaar staat.

Een handje helpen

Omdat je kat zich zelf wast om af te koelen, kan je ook je kat een beetje helpen. Door met natte handen of een vochtige handdoek (niet kletsnat) over hem heen te wrijven.

Blijf rustig

Ga niet spelen met je kat, terwijl het buiten 27 graden is op het heetst van de dag. Speel liever vroeg in de ochtend of laat in de avond wanneer het wat afgekoeld is.

Borstelen

Dood haar en klitten zorgen er voor dat de warmte niet van het lichaam weg kan komen. Zorg dus ruim op tijd er voor dat klitten aangepakt worden en er uit gehaald worden. Je kat scheren met deze warmte is helemaal niet nodig en zelfs af te raden.

Bevroren flessen

Zet een fles met water in de vriezer en wacht tot het helemaal bevroren is. Daarna wikkel je hem in een handdoek of theedoek en leg je het neer bij of onder slaapplekjes. Sommige katten vinden het heerlijk om er tegen aan te liggen.

Veel drinken

Ook voor de katten is het belangrijk dat ze veel drinken. Van nature drinken katten al zo weinig omdat ze normaal gesproken alle vocht uit hun prooi kunnen halen. Maar wij kunnen ze daar best een handje mee helpen! Maak water leuk! Doe er snoepjes in, kleine bad eentjes of (neppe) visjes die je moet opwinden zodat ze bewegen in het water. Vinden je katten dat maar niks? Geef ze tijdens het zonnige weer wat extra nat voer waar je water bij kan doen.

Witte katten

Witte katten, katten met weinig haar en weinig pigment zijn extra gevoelig voor de zon. En als ze te lang in de zon blijven liggen, kunnen ook zij verbranden. Ook bij katten kan dit leiden tot huidaandoeningen en huidkanker. De oren en de neus zijn plekken waar weinig haar zit en de huid is daar ook erg dun. Daarom hebben katten – vooral de witte — een grote kans op huidaandoeningen en huid kanker op die plekken, als ze erg veel in de zon liggen. Daarom hebben onze huistijgers wat extra bescherming nodig wanneer de zon hoog en sterk in de hemel hangt.

Zonnebrandcrème bestaat nu ook voor katten (Dermoscent SunFREE)! Het is dan ook een goed idee om je kat in te smeren op zijn oren, neus en andere plekken die weinig haar hebben. Heb je geen zonnebrandcrème voor de poes? Gebruik dan niet zomaar een zonnebrandcrème die voor mensen bedoeld is! Let er sowieso op dat de volgende ingrediënten er niet zitten: Octyl Salicylate, homosalate en Ethylhexyl salicylate. Een aantal merken die ook voor een kat veilig zijn: Naif, te koop bij Etos, Anthelios XL ultra light factor 50 van La Roche-Posay. Lovea voor kinderen, te koop bij Ekoplaza. Wel raad ik aan om geregeld even de ingrediënten te controleren bij het kopen van een nieuwe zonnebrandcrème voor de katten.

Schaduw

Schaduw is belangrijk, vooral tijdens de heetste momenten op de dag. Wil je kat echt niet in de schaduw blijven, probeer dan je kat binnen houden tussen 11 en 15:00. Wil hij niet binnen blijven, zorg er dan voor dat er wel echt genoeg schaduw is en zorg er voor dat je kat elk moment naar binnen kan om even de hitte te ontvluchten.

Achter glas

Zonnebaden achter glas verminderd de kans op verbrandingen maar de stralen van de zon zorgen nog altijd voor een risico op huid kanker. Dus zelfs als je kat lekker ligt te bakken achter glas, is bescherming ook belangrijk. Zorg er daarom voor dat je kat niet te lang in de zon zit.

Extra tips:

  • Pas op met kantel ramen
  • Laat je dier niet in een auto achter.
  • Wees voorzichtig met katten ijsjes
  • Katten hijgen niet om warmte krijg te raken, dan is er iets anders aan de hand (raadzaam om dan een dierenarts te raadplegen)
  • Maak je kat niet kletsnat.

Heb jij nog adviezen voor katten tijdens warm weer?

Share:

Geef een reactie