Arme Vlinder

Arme Vlinder

Hier spreekt een zeer bezorgde en meelevende poezenmoeder. Onze Vlinder is ziek en het is toch zo sneu. Ik had nooit verwacht dat ik zo’n bezorgde moedergevoelens voor zo’n beestje zou ontwikkelen, maar het is echt waar: ook ik ben zo’n type. Ik heb in de tijd dat we haar hebben al een aantal keren gedroomd dat ze iets ergs mee had gemaakt en nu ze inderdaad ziek is, merk ik dat het me zo ontzettend aan het hart gaat. Helaas is er nu inderdaad het een en ander met die arme Vlinder aan de hand waar ik me echt zorgen over maak.

De hele dag spugen

Het begon allemaal op woensdag ochtend. Toen mijn vriend de woonkamer in kwam riep hij meteen naar mij dat Vlinder had overgegeven. Op zich helemaal niets mis mee natuurlijk. Ze had wat van een plant gegeten (niet giftig) en deze vervolgens uitgekotst samen met een haarbal. Dat lucht op zou je denken. Maar de arme kat heeft die dag echt zo’n tien keer gespuugd. Ze bleef maar overgeven. Er zat natuurlijk helemaal niets meer in haar buikje dus ze was ook gal aan het spugen. Ik had de dierenarts gebeld en hij raadde mij aan om het nog even aan te kijken.

Naar de dierenarts

De volgende dag kwamen we in de woonkamer en vonden we gelukkig geen braaksel meer. Wat we wel aantroffen was een ontzettend duffe kat die ons maar aan bleef kijken met enorme pupillen. Ze voelde zich niet goed: dat was duidelijk. Eten wilde ze ook absoluut niet, als je wat eten naar haar toebracht, dan draaide ze zich heel gauw om. De dierenarts weer gebeld en hij zei dat het toch verstandig was om langs te komen. Aangezien ik naar school moest is mijn vriend met Vlinder naar de dierenarts gegaan.

We hebben druppeltjes tegen de misselijkheid gekregen die we haar moeten inspuiten (drama met een hoofdletter D!), we hebben antihaarbalpasta gekregen die iedere kat lekker zou moeten vinden maar zij uiteraard niet, we hebben voer gekregen dat ze graag zou moeten eten ondanks de misselijkheid maar ook dat doet ze natuurlijk niet. Dus tja, we moeten haar ook onder dwang gaan voeren. Absoluut geen pretje!

Slecht gebit

De dierenarts constateerde helaas ook nog iets anders: haar tand was afgebroken en ontstoken, en haar andere tand zal binnenkort ook afbreken en is ook ontstoken. Wij hadden de tweede dag toen ze aan het gapen was al gezien dat ze een tand mistte maar ze was in het asiel naar de dierenarts geweest. We hadden dus verwacht dat het geen probleem zou zijn. Blijkbaar is het absoluut wel een probleem omdat een kat dan ontzettend veel last kan hebben van haar zenuw. Logisch dus dat Vlinder heel erg weinig eet. De dierenarts heeft ons dus ook geadviseerd om beide tanden te laten trekken.

Het dierenasiel

Mijn vriend heeft het asiel gebeld. Zij geven toe dat ze er vanaf wisten maar dat ze er niets mee hebben gedaan. Ik begrijp best dat een asiel geen bakken met geld heeft om voor iedere kat een dure operatie uit te laten voeren. Ik ben ook van mening dat een asiel ontzettend goed en mooi werk levert. Wel vind ik het heel erg kwalijk dat het dierenasiel hier geen melding van heeft gemaakt naar ons toe. Want hoewel ik deze knappe dame voor geen goud meer zou willen missen, had ik er toch wel heel goed over na moeten denken als ik wist dat ze nog zulke dure operaties moet ondergaan. Ook vind ik het ontzettend zielig voor Vlinder, ze had inmiddels al lang aan haar tanden geholpen kunnen zijn als hier meteen melding van was gemaakt.

En nu..?

Al met al vind ik het een ontzettend nare situatie. Het beestje is duidelijk ziek want eten wil ze liever niet, maar of dat komt doordat ze misselijk is (geweest) of steeds meer last krijgt van haar tanden dat weten we niet. Ik ben ook bang: bang dat deze 10 jarige dame een narcose misschien helemaal niet overleeft of dat ze heel erg veel pijn zal hebben van dat tanden trekken. Maar als dat het beste is voor Vlinder dan laten we het uiteraard doen, als ik iets niet wil is het dat het beestje onnodig pijn lijdt. Maar het zit me allemaal helemaal niet lekker en het doet me zeer om de arme Vlinder op deze manier te zien.

Heb jij ervaring met dit soort situaties? En heb je tips voor deze bezorgde kattenmom?

Share:

22 Reacties

 1. 29 april 2016 / 06:21

  Aaah wat zielig voor Vlinder! Ook al is ze een ‘oude dame’, ik hoop dat ze door een operatie heen komt en snel weer beter wordt. Sterkte!

 2. 29 april 2016 / 07:30

  Jeetje wat sneu voor Vlinder! Maar als er iets met haar tandjes is dan is het logisch dat ze niet wilt eten. Gelukkig kan ze wel wat hebben en lijkt ze mij geen afgetakeld beestje ;-)
  Wat zal ze opgelucht zijn als de tandjes eruit zijn. Wanneer gaat het gebeuren?
  Gelukkig heeft Vlinder een top baasje getroffen en weet daarom dat het wel helemaal goed komt! Dikke knuf voor jou en voor Vlinder Xxxx

 3. Lianne
  29 april 2016 / 08:16

  Omg, ik weet precies waar je doorheen ga. Ik had Barry nog maar 2 dagen en toen werd hij ook vreselijk ziek. Ik ben gelijk twee dagen achter elkaar langs de dierenarts gegaan. Ik was er echt kapot van. Hij wilde niet meer lopen, maar at gelukkig nog wel (moest hem steeds naar de voerbak brengen). Nu is hij gelukkig beter, maar ik was er echt gesloopt van. Of een kat nou 13 weken is of 10 jaar het is een vreselijke ervaring.

  Vooral op het eten blijven letten. Een kat kan lever vervetting krijgen als ze een dag niet eten. En dat is ook heftig! Ik weet niet wat je voor drinkbak je hebt staan. Ik heb zo’n drinkfontein en dat helpt enorm met het genoeg drinken. Ik ken Vlinder natuurlijk niet, maar mijn kat doet een moord voor een blikje Porta21. Het is een Duits merk en heel anders dan normaal blikvoer (dit ruikt zo lekker dat ik het bijna zelf zou willen eten :’))

  Heel veel sterkte met Vlinder. Ik hoop dat je gauw je rust vind.

  • snaus
   30 april 2016 / 10:21

   Ahhhhw.. Wat ontzettend naar dat jij ook zo’n slechte start had zeg. Niet meer lopen klinkt ook als een heftige klacht, weten ze wat het was? En die ongerustheid is zo slopend. Op de een of andere manier ben je binnen één dag gehecht aan zo’n beestje. Ik weet nog dat ik de eerste dag naar haar keek en ik echt helemaal warm werd van liefde. Ik vind het beestje zo’n schatje.
   We letten inderdaad heel erg goed op het eten. We hebben haar ‘s avonds dwangmatig gevoerd en daarna leek het goed te gaan. Ze at zelf weer. Drinken deed ze gelukkig wel goed. Helaas is het vannacht weer helemaal mis gegaan en heeft ze weer heel veel gespuugd. Om 11 uur is de dierenarts open dus dan maar weer bellen. Ook het dierenasiel bellen, want ik wil graag weten of er toevallig ook een bloedonderzoek is gedaan voordat ze bij ons kwam.

 4. 29 april 2016 / 09:03

  :-( het is zo erg als dieren afzien en pijn hebben…. Hopelijk voelt Vlinder zich snel weer beter. Ze heeft geluk een baasje te hebben die zo veel om haar geeft. Dikke knuffel voor Vlinder!

 5. 29 april 2016 / 10:55

  Awh, wat zielig zeg! Ik heb hier helemaal geen verstand van, maar hoop dat ze snel beter wordt!

 6. 29 april 2016 / 11:41

  Wat zielig zeg. Onze kat uit het asiel werd ook ernstig ziek 2 maanden nadat wij hem hadden. Heeft ons flink wat geld gekocht en het asiel is ook niet helemaal netjes hierin geweest. Gelukkig gaat nu alles goed maar blijft het een zwakke kat. Kijk wel hoed uit met niet eten. Katten kunnen niet lang zonder eten zoals andere dieren. Ze krijgen snel inwendige schade en dan gaat het echt snel bergafwaarts. Wij hebben onze kat ook moeten dwangvoeden anders was hij er nu niet meer geweest. Sterkte met Vlinder. X

 7. 29 april 2016 / 12:35

  Ooh arme Vlinder :( Ik hoop dat ze snel opknapt. Ik vind het serieus schandalig van het asiel!! Dit hadden ze wel aan jullie moeten melden hoor. Arm beestje. Gelukkig hebben jullie haar geadopteerd en geven jullie haar de zorg die nodig is… Sterkte!

 8. 29 april 2016 / 16:57

  Jeetje wat slecht van het asiel. Als een dier last van zijn gebit heeft moet een asiel het niet verbergen, behandel zo’n dier!! Geef op zijn minst aan bij nieuwe baasjes dat dit gedaan moet worden, ongelooflijk zeg! Arm meiske, gelukkig hebben jullie haar geadopteerd. Sterkte!

 9. Suzan
  29 april 2016 / 18:24

  Ahhh wat naar zeg!!! En heel frustrerend om hier nu allemaal achter te komen zo achteraf. Had gemeld moeten worden aan jou!! In ieder geval voor vlinder fijn dat ze zulk lief baasjes heeft gekregen :) succes hoor!!!
  Liefs

 10. 29 april 2016 / 18:36

  Ah jeetje wat zielig voor vlinder zeg! wat balen dat je daaar zo achteraf moet achterkomen. Fijn dat vlinder bij jullie terrecht is gekomen, veel sterkte!

 11. 29 april 2016 / 18:50

  Allereerst; wat ontzettend zielig voor Vlinder. Maar daarnaast, wat ontzettend slecht dat het dierenasiel dit wist en hier niks mee gedaan is. Nog niet eens gezegd. Ik snap dat een asiel geen bakken met geld heeft, maar als ze weten dat ze medische zorg nodig heeft vind ik dat ze die had moeten krijgen. Destijds al! Ik snap natuurlijk ook dat jij het beestje niet laat lijden en hier iets aan gaat doen. Wat een vervelende en zielige situatie. Knuf voor Vlinder.

 12. 29 april 2016 / 21:49

  De bezorgdheid begrijp ik volkomen, dit had ik ook toen ik mijn twee katten nog had, Ik vind het erg slordig dat het asiel jullie niet goed op de hoogte hebben gesteld, Ik hoop dat Vlinder gauw opknapt maar dat gaat zeker goed komen en liefde kan ook al heel veel!

 13. 29 april 2016 / 21:59

  Wauw het asiel heeft echt niet mooi gehandeld naar jullie toe! Hopelijk komt alles goed met lieve Vlinder x

 14. 30 april 2016 / 10:09

  Veel sterkte!

  Mijn oudste is een kleine twee jaar geleden opeens erg ziek geweest. Ze wou niet meer eten, ik was naar de dierenarts gegaan en die zag dat ze een beetje een keelontsteking had en ze had serieus koorts, ik moest haar pilletjes geven en dan zou het wel weer snel in orde zijn.

  Het kwam niet in orde maar die dierenarts nam mij niet serieus. Ik heb haar een week dwangvoeding gegeven (wat bij mij hield was dat ik het in haar wangholte spoot, ze likt het vanzelf dan op, dan moest ik niet proberen haar bekje open te forceren). En de dierenarts bleef het maar afwimpelen (ik was al meermaals terug naar de receptie van de dierenkliniek gegaan om te vragen voor speciaal voedsel en advies en om aan te geven dat ze niet beterde). Na een week ving een andere dierenarts per toeval mijn verhaal op, hij stond iets te zoeken aan de receptie. Hij zei dat ik haar de volgende dag meteen moest binnen brengen voor een echografie. Ze bleek een galgangontsteking te hebben, ze was al 2kg vermagerd en de dierenarts wist niet te zeggen of ze het ging overleven. Ze is toen 5 dagen opgenomen geweest en alle geluk zijn de medicijnen aangeslagen. Ik heb die 2 weken dat ze ziek was zoveel gehuild van ongerustheid!

  Nu is ze terug perfect gezond, alleen is ze sindsdien wel heel allergisch geworden aan kip en gevogelte, wat in bijna alle katteneten zit maar achja, zo’n ramp is het nu niet dat ik nu duur voedsel moet kopen, zolang ze maar gezond is :-).

  Het is toen een dure bedoening geweest, maar als je dan ziet dat je schatje weer helemaal op knapt dan is dat elke cent waard.

  Dat katten niet eten kan idd door de misselijkheid zijn, maar als haar tanden niet in orde zijn heeft ze wss ook gewoon pijn. Dus als de dierenarts aangeeft dat een operatie nodig is dan zou ik dat risico wel nemen denk ik.

  Ik duim alvast voor Vlinder!

  • snaus
   30 april 2016 / 10:24

   Wat ontzettend naar dat de dierenarts je niet serieus nam. Heel erg lijkt me dat. Je ziet je diertje verder aftakelen maar je bent zo machteloos. Al helemaal als de dierenarts je niet serieus neemt. Heel erg goed om te horen dat ze er zo goed bovenop is gekomen. Wij zijn ook bereid om geld voor haar uit te geven als dat er voor zorgt dat ze echt weer beter zal worden.
   Gisteren heeft ze goed gegeten nadat we haar ook dwangmatig gevoerd hebben. Wat een ramp om dat bekkie open te krijgen. Helaas is het vannacht weer helemaal mis gegaan en heeft ze weer ontzettend veel over moeten geven. Dadelijk dus maar weer de dierenarts bellen.. :( De operatie aan haar tandje willen we ook doen, maar ze moet wel eerst aansterken. Een narcose is voor een kat op leeftijd al wat risicovoller en al helemaal als ze verzwakt is.

   • 2 mei 2016 / 12:50

    Ja idd, ik hoop echt dat ze er bovenop komt! Vraagje, dat overgeven, is dat gelinkt aan welke voeding ze krijgt? Want misschien is ze wel allergisch aan iets? Anduril is bv allergisch geworden aan kip, en als ze kip heeft gegeten moet ik echt naar de dierenarts voor medicatie want anders blijft ze dagelijks overgeven ook al krijgt ze geen kip meer. Dus misschien is ze allergisch aan iets in haar eten?

    • snaus
     2 mei 2016 / 13:33

     De dierenarts heeft daar niets over gezegd. De eerste paar weken heeft ze het ook wel prima gedaan op de voeding die we hadden. Ze heeft afgelopen weekend weer ontzettend overgegeven en dat was met heel ander voer van de dierenarts. Ik vermoed dus geen allergie maar ik zal er wel extra op letten. Bedankt voor je tip!

 15. 30 april 2016 / 16:29

  Arme Vlinder! En wat gemeen van die mensen van het asiel, dat ze het niet verteld hebben en er niks aan hebben gedaan. Heel veel sterkte en beterschap!

 16. 30 april 2016 / 20:45

  Helaas ook zoiets meegemaakt. Onze senior hond die wij 2 jaar terug hadden geadopteerd was niet gesteriliseerd door het asiel. Reden: geen geld. (uiteindelijk zie je op Facebook dat ze boven geholpen hebben). Toen kreeg ze baarmoederontsteking en moest op 10 jarige leeftijd onder narcose. Ik herken je gevoelens. Ik was doodsbang dat ze het niet zou halen. Al met al is ze heel goed uit de operatie gekomen en knapte ze super snel op!

Geef een reactie