Cursus creatieve fotografie | Opdracht 1: purple rain

Cursus creatieve fotografie | Opdracht 1: purple rain

Als iemand mij vraagt wat mijn favoriete hobby is dan beantwoord ik die vraag volmondig met “fotograferen”. Mijn blog is de reden geweest dat ik ben begonnen met fotograferen maar is inmiddels zeker niet meer de enige reden dat ik fotografeer. Natuurlijk fotografeer ik ook voor mijn blog. Ik vind het belangrijk dat ik mooi beeldmateriaal laat zien bij de artikelen die ik online zet. Maar ik fotografeer ook omdat ik mooie dingen in het leven vast wil leggen. Omdat ik andere mensen blij wil maken met fotograferen. En sinds kort fotografeer ik ook om mezelf op een creatieve manier te prikkelen. Want sinds kort volg ik een cursus creatieve fotografie. En omdat het antwoord op de twitter-vraag “vinden jullie het leuk als ik opdrachten van de cursus met resultaten deel op mijn blog?” 100% ja was, ga ik mijn opdrachten en resultaten ook op dit plekje op het wereld wijde web delen.

Eerst even wat meer informatie over de cursus die ik volg. Een collega van mij is fotograaf en verzorgt voor in het totaal 10 collega’s deze cursus. Het is dus echt een cursus waarin je fysiek bij elkaar zitten, elkaars foto’s bekijken en over techniek spreken. Geen online cursus. En iedere week bijeenkomst dienen we de foto’s die we voor de opdracht hebben gemaakt, als afdrukken mee te nemen. Heel erg leuk en super prikkelend en inspirerend. Creatieve fotografie

Creatieve fotografie opdracht 1:

De eerste opdracht zat in een enveloppe. Iedere cursist kreeg een enveloppe met daarin een bekend nummer. In mijn enveloppe zat een briefje met het nummer “Purple Rain” van Prince. Goed.. en dan is het dus de bedoeling dat de creatieve tandwieltjes gaan draaien. Ik merkte dat ik stiekem heel erg geneigd was om te gaan doen wat ik altijd al doe. Ik bedacht me dat ik druppels op paarse bloemen kon fotograferen. En begrijp me niet verkeerd: dat was ook prima geweest. Maar ik wilde mezelf eigenlijk uitdagen. Uitdagen om op een andere manier met dit soort opdrachten aan de slag te gaan. En om foto’s te maken die ik normaliter niet snel zou maken.

Creatieve fotografie resultaten:

Ik besloot om de tekst van het nummer te bestuderen en om twee passages uit dit nummer in beeld uit te drukken. Daarnaast heb ik me ook verdiept in de diepere betekenis van het nummer. En ook dat heb ik in beeld proberen te vangen. En dat resulteerde in de volgende foto’s:

Creatieve fotografie

“I never meant to cause you any sorrow
I never meant to cause you any pain
I only wanted to one time to see you laughing
I only wanted to see you
Laughing in the purple rain” 

Ik ben met een plantenspuit met rode wijn aan de slag gegaan. Druppels wijn op een raam gespoten, achter dat raam gaan staan met een lachende mond, groot diafragma genomen en scherp gesteld op de druppels. Laughing in the purple rain dus..

” Honey, I know, I know
I know times are changing
It’s time we all reach out
For something new, that means you too” 

Deze foto is eigenlijk een knipoog naar het heden en het verleden. Het contrast. Een oud horloge versus een moderne telefoon. Vroeger beantwoorde het horloge de vraag hoe laat het is, tegenwoordig doet een telefoon dat voor velen. De weerspiegeling staat voor de tijd: dat het heden en het verleden naar elkaar kijken. Dat het heden niet bestond zonder het verleden. Dat de verandering zichtbaar is door er bij stil te staan en er bewust naar te kijken.

Creatieve fotografie

“Er is een theorie dat Purple Rain een metafoor voor hemel is, geïnspireerd op het overlijden van een vrouw op een operatietafel waarvan gezegd wordt dat het leven na de dood vol staat van vallende paarse regen (purple rain)” bron

Voor deze foto ben ik ook weer aan de slag gegaan met de plantenspuit met rode wijn. Deze heb ik op een wit blad gesprayd. In het midden zie je een lichtbron. Dat is de weerkaatsing van de zon op het witte blad. En de zon, de lichtbron, staat in deze voor het bekende “witte licht”. Het licht wat ons komt halen en wat ons brengt naar het leven na de dood.

Als je mij vraagt of ik de foto’s die ik heb gemaakt mooi vind, kan ik daar niet perse “ja” op zeggen. Als je aan mij vraagt of ik ze creatief vind en of ik mezelf heb uitgedaagd dan kan ik daar wel “ja” op zeggen. Ik merk dat ik het ontzettend leuk vind om nieuwe dingen uit te proberen en op een creatieve(re) manier met fotograferen bezig te zijn. Ook de volgende opdracht is weer ontzettend leuk. Stay tuned dus!

Heb jij weleens een creatieve cursus gevolgd?

Share:

6 Reacties

 1. 5 november 2018 / 07:20

  Wauw, wat een onwijs creatieve foto’s! Ik vind ze echt heel mooi geworden. Leuk om te horen dat de cursus je zo aan het denken zet over creatieve foto-ideeën :)
  Ik heb zelf een basiscursus fotografie en een cursus portretfotografie gevolgd en vond beide cursussen ook erg leuk, ook juist door de opdrachten die we kregen.

 2. 5 november 2018 / 16:54

  Ik heb fotografie gestudeerd en daar kwamen vaak opdrachten langs waarvan ik dacht, ‘hoe ga ik dit in hemelsnaam aanpakken?!’ Tof om jezelf uit te dagen. Goed dat je ook verder dan “gewoon” paarse regen gegaan bent!

 3. 5 november 2018 / 20:36

  Nou ik vind het toch wel heel cool hoor! Het lijkt me ook zo tof om een cursus te doen 🙂

 4. 5 november 2018 / 21:21

  Wat ik zo leuk vind is dat je creatief uitgedaagd wordt. En dat is essentieel om je eigen stijl te ontwikkelen. Zo leuk om je foto’s te zien en het verhaal erachter te lezen! Ben zo benieuwd hoe de cursus gaat verlopen en hoe jij zal groeien!

 5. 8 november 2018 / 18:27

  Hehe is jouw grootste hobby niet jouw kat vertroetelen? :D

 6. 17 november 2018 / 23:06

  Het zijn sowieso wel foto’s die je prima als ondersteunend beeldmateriaal voor een blog kunt gebruiken. Ik vind ze goed gelukt!

Geef een reactie