De groener doener tag

De groener doener tag

Mevrouwmiauw.nl is een blog met een lichtgroen tintje. Ik zal niet beweren dat ik een diehard groene blogger ben, maar ik ben wel een blogger die af en toe over groene dingen schrijft. Bewust, duurzaam, fairtrade en vega(n) zijn een aantal toverwoorden waar ik hier soms mee strooi. Andere bloggers die over dit soort onderwerpen schrijven, inspireren mij geregeld. Ik lees en leer waardoor ik me weer (meer) bewust word van bepaalde (niet zo’n) groene dingen. Het leek mij ontzettend leuk om samen met een stel inspirerende bloggers een artikel samen te stellen en zodoende ontstond al snel het idee een zogenoemde tag. Een tag bestaat meestal uit een aantal vragen om in te vullen. Deze vragen kunnen overgenomen worden door andere bloggers. En zodoende werd de “groener doener tag” geboren, een gezamelijk artikel over groen(er) doen. Want samen ben je groener dan alleen.

Niet dat ik ooit een junkfood KFC periode in mijn leven heb gehad hoor, maar het was minder groen als nu.

Wat doe jij al veel groener en wat kun jij nog veel groener doen? – door mevrouwmiauw.nl, mij dus

Ik eet veel groener (geen vlees en vis, geregeld vegan maaltijden en veel groenten) dan een aantal jaren geleden. Niet dat ik ooit een junkfood KFC periode in mijn leven heb gehad hoor, maar het was minder groen als nu. Ook koop ik vrijwel alleen tweedehands kleding: iets wat ik vroeger nooit had gedacht. Vroeger was ik echt een enorme shopaholic en koopjesjager. Ook gebruik ik alleen maar groene cosmetica en groene huishoudartikelen. Daarbij moet je denken aan producten die natuurlijk en/of biologisch afbreekbaar zijn en ook vrijwel allemaal veganistisch.

Er zijn uiteraard ook een aantal dingen die ik groener kan doen. Zo reis ik vrijwel dagelijks met de auto naar mijn werk. Dit omdat de reis met het OV echt een stuk langer duurt. Daar voel ik me geregeld schuldig over. Ook zou ik minder lang kunnen douchen en beter op plastic verpakkingen in de supermarkt kunnen letten. En hoewel ik net aangaf dat ik vrij groen eet, vind ik dat het nog wel wat groener kan door vaker voor veganistisch in plaats van vegetarisch te kiezen.

Voor poezenpersoneelsleden even een waarschuwing: bekijk altijd eerst of een plant die je in huis haalt giftig is voor je poezelige vriendje of vriendinnetje!

Hoe kan je op een goedkope manier je huis groener krijgen? door omdatikdatwil.nl

Een groen huis is in mijn ogen een huis waarin niet veel nutteloze spullen staan. Het kopen van spullen is ontzettend vervuilend en het kost je ook nog eens geld. Daarom denk ik dat je flink bespaart wanneer je bij iedere aankoop die je wil doen niet drie maar wel vier, vijf of misschien wel zes keer nadenkt voordat je het koopt.

Het huis letterlijk groener krijgen kan natuurlijk door plantjes in huis te zetten. Deze hoef je echt niet per se bij het tuincentrum te kopen. Misschien heeft iemand uit je familie, een lieve vriendin of iemand uit de buurt nog wel wat zaadjes of stekjes die jij groot mag brengen. Voor poezenpersoneelsleden even een waarschuwing: bekijk altijd eerst of een plant die je in huis haalt giftig is voor je poezelige vriendje of vriendinnetje!

ik vind dat ik echt nog te vaak voedsel verspil

Hoe zorg jij er voor dat je minder voedsel verspilt? door plantaardiger.nl

Laat ik maar meteen eerlijk zijn: ik vind dat ik echt nog te vaak voedsel verspil. Toch is het wel al minder dan het geweest is. Dit komt doordat we met boodschappen doen niet teveel in huis halen. Als je veel dingen in huis haalt dan bestaat het risico dat je het niet opeet en het over de datum gaat. Ook mengen we vaker restjes van de dag daarvoor door een nieuwe maaltijd. En ik moet toegeven dat daar soms verrassend lekkere maaltjes door ontstaan.

Wat zou je groen doen met een miljoen? door kouwekleren.nl

Deze vraag vind ik zó tof maar ook zo lastig. Ik zou denk ik een zeer energiezuinig huis kopen. Op dit moment wonen wij namelijk in een zeer slecht geïsoleerde huurwoning. Daar zou ik dan sowieso zonnepanelen op het dak knallen. Ook zou ik een milieuvriendelijke auto kopen. Als ik dan nog wat over heb van mijn miljoen zou ik bekijken of er groene en innovatieve projecten of bedrijven zijn waar ik achter sta. Daar zou ik dan geld aan doneren.

ik ben niet iemand die de barricade opgaat

Wat doe jij om mensen te informeren/motiveren om te kiezen voor een groene(re) levensstijl? door hetgroenebroertje.nl

Op mijn blog laat ik geregeld wat artikelen terugkomen over een groene(re) levensstijl. Ik heb niet de illusie dat ik daarmee allerlei mensen motiveer en inspireer maar ik informeer mensen wel. Op die manier hoop ik bij te dragen aan een bewustwordingsproces: als mensen maar vaak genoeg over groene dingen lezen dan beklijft er altijd wel iets. Als er een discussie of gesprek gevoerd wordt waar ik bij betrokken raak en wat gaat over groener doen dan zal ik daar zeker ook mijn zegje doen. Maar eerlijk is eerlijk: ik ben niet iemand die de barricade opgaat of die uit zichzelf mensen probeert te overtuigen met betrekking tot mijn manier van leven en de daarbij behorende overtuigingen.

Wat vind jij de moeilijkste groene stap om te zetten? door renmeisje.com

Wat ik oprecht een hele moeilijke groene stap vind om te zetten is het bannen van het vliegtuig uit mijn leven. Ik weet dat dit een van de meest groene dingen is die je kunt doen maar ik weet ook hoeveel levensvreugde een mooie vakantie me oplevert. Begrijp me niet verkeerd: ik vlieg bijna nooit en dat wil ik ook graag zo houden. Maar om helemaal nooit meer te vliegen? Dat zou ik echt heel heftig vinden.

Als ik aan dieren denk die lijden dan kan ik echt out of the blue een potje gaan lopen janken

Wat is tot nu toe jouw beste groene beslissing? door degroenezus.nl

Dat is diervriendelijker leven. Door vega(n) te eten, diervriendelijke kleding te kopen en bij het kopen van cosmetica en huishoudproducten rekening te houden met dieren voel ik me een heel stuk beter. Ik zou het ook echt niet meer over mijn hart kunnen verkrijgen om vlees of vis te eten of om cosmetica of huishoudmiddelen aan te schaffen die niet dierproefvrij zijn. Als ik aan dieren denk die lijden dan kan ik echt out of the blue een potje gaan lopen janken.


Wil jij nou ook graag nadenken over jouw (groene) way of life? En wil je met de antwoorden jezelf en je lezers inspireren? Dan kun je de vragen van deze tag uiteraard overnemen. Het is dan wel leuk als je de linkjes naar de websites van degene die de vraag heeft verzonnen er bij laat staan. Ik zou het ook heel leuk vinden als je één vraag uitkiest en hier beneden in de reacties beantwoordt.

Natuurlijk kan ik het niet laten om een aantal mensen te taggen, ik tag Linda, Marieke en Romy.

Dus.. welke vraag wil jij beantwoorden?

Share:

17 Reacties

 1. 17 januari 2018 / 07:17

  Wat een leuke tag! Ik heb je antwoorden met plezier gelezen. Ik kan me voorstellen dat je het vliegtuig liever niet uit je leven wilt bannen. Zelf zou ik dat ook echt niet kunnen. Ik vind trouwens dat je met je blog mensen zeker wel inspireert om groener te leven. Je artikelen helpen me alleen al om over groenere keuzes na te denken :) Mijn moeilijkste groene stap? Dat is toch wel om fast fashion uit mijn leven te bannen. Ik koop wel veel meer tweedehands kleding dan eerder, maar kom toch regelmatig bij winkels als H&M. Wel ben ik veel bewuster gaan kopen. Als ik een keer fast fashion koop, dan zorg ik er wel voor dat ik daar goed over heb nagedacht en alleen dingen koop die ik écht ga gebruiken. Ik zal ook niet snel met tassen vol uit de H&M lopen ;)

  • 21 januari 2018 / 18:44

   Ook het nadenken over en het bewust zijn van zijn al groene stappen! Dat is hartstikke goed. En heel leuk om te lezen dat mijn artikelen jou helpen om over groenere keuzes na te denken. Dat vind ik stiekem best wel een eer hoor.

 2. 17 januari 2018 / 08:39

  Zo grappig, een aantal van onze antwoorden komen best wel overeen. Ik heb sowieso dat ik ‘nooit meer’ altijd een beetje benauwend vind. Hoewel ik met eerlijke kleding bijvoorbeeld wel ‘cold turkey’ erin ben gegaan, voelt het vaak beter en vooral haalbaarder te jezelf te laten wennen en om ruimte te houden voor uitzonderlijke omstandigheden. Soms lukt iets niet, zoals het kopen van eerlijke lingerie. En ik kan me ook goed redenen indenken om wel een keer te vliegen.

  • 21 januari 2018 / 18:48

   “Nooit meer” vind ik ook erg benauwend. Al heb ik op het gebied van vlees eten wel zoiets dat ik nooit meer vlees zou eten. En inderdaad erg leuk dat een aantal van onze antwoorden met elkaar overeen komen. :)

 3. 17 januari 2018 / 09:03

  Super leuk dat je deze tag hebt bedacht :) Ik ben getagd door Sytse en ik ga hem overnemen!

 4. 17 januari 2018 / 13:00

  Lieve Sara, zo zo zo leuk om te lezen!
  je schrijft ook zo ontzettend fijn en je blog is zo mooi verzorgd.
  Ik vind het mooi wat je zegt, over groen in huis: minder spullen! Dat is voor mij echt een verbeterpunt namelijk.
  Echt leuk om te lezen! Dankje voor je toffe idee ❤
  Liefs

  • 21 januari 2018 / 18:49

   Wat een mega lieve complimentjes zeg. Wauw. Echt heel leuk om te lezen. <3 Ik vind het super tof om te zien dat meerdere mensen de tag al hebben overgenomen. Echt heel leuk.

 5. 17 januari 2018 / 14:12

  Wat een leuke tag! Ik vrees alleen dat ik zelf nog helemaal niet groen ben.
  Liefs,
  Yara

  • 21 januari 2018 / 18:50

   Ook als je nog niet zo groen bent kun je de tag overnemen. :) Misschien zet het je wel aan het denken en misschien kom je er ook wel achter dat je een aantal dingen juist al wel heel groen doet.

 6. 17 januari 2018 / 23:32

  Zo mooi om te lezen dat ieder een eigen draai geeft aan groener leven! Je kunt misschien met je huis nu nog niet zo veel als je zou willen, maar doet al wel heel veel andere dingen groen! Vooral het vliegen is wel echt zo’n dingetje, hè: dat kun je nou eenmaal gewoon écht niet vervangen als je iets van de wereld wilt zien. Maarja, als je het dan weer compenseert met zo veel andere groene dingen, doe je toch al zo veel meer goed dan vele anderen ❤

  • 21 januari 2018 / 18:54

   Dat vind ik inderdaad ook het leuke aan deze tag: om te lezen hoe ieder een eigen draai geeft aan groener leven. :)

 7. 18 januari 2018 / 00:46

  Ik heb de laatste twee weken geen blogs gelezen, en ik word heel erg blij van deze vrolijke groene blog! Het is zo mooi om te lezen welke stappen je al hebt gezet om duurzamer te leven. En om te lezen wat jou zoal bezig houdt. Het is denk ik goed om altijd nieuwe doelen te hebben en bewust stil te staan bij keuzes die je maakt. En wat draag je toch al een hoop bij aan een mooiere wereld door op je voeding te letten, items een tweede leven te geven en dierproefvrije producten te kopen. Als we allemaal hier wat van overnemen, dan wordt de wereld zelf weer een heel stuk groener ❤

  Ik neem de tag graag over! Lijkt mij ook weer een mooi begin om mijn blog stilte te doorbreken ?

  • 21 januari 2018 / 18:56

   Bedankt voor je super lieve reactie Linda! Ik denk inderdaad ook dat het goed is om altijd nieuwe doelen te hebben. Dat houdt je scherp en daardoor blijf je in ontwikkeling. Wat ontzettend leuk ook dat je de tag graag overneemt. Doe rustig aan en ben lief voor jezelf. <3

 8. 24 januari 2018 / 12:59

  Dat van dat x-aantal keren nadenken voordat je iets koopt, doe ik intussen ook al geruime tijd. Ik ben nooit echt een shopaholic geweest, maar vroeger dacht ik niet na als ik iets kocht. Ik wou het, het zag er leuk uit, dus ik kocht het. Nu ga ik veel bewuster met m’n geld om en denk ik bij iedere aankoop na: heb ik het écht nodig, ga ik het gebruiken, heb ik er plaats voor, in welke omstandigheden werd het gemaakt, … Op zich een bevrijding, vind ik. Veel minder spullen, geen hamsterdrang! :-)

  • 15 februari 2018 / 17:16

   Hier precies hetzelfde ja. En nog een bijkomend voordeel: het scheelt zó veel geld. Ik hou zo veel geld over waarvan ik dan iets duurders kan kopen wat ik echt heel erg graag wil.

Geef een reactie