Wat ik me de afgelopen maand afvroeg | Juli 2018

Wat ik me de afgelopen maand afvroeg | Juli 2018

Als ik de maand juli denk dan denk ik aan een zonnige en warme maand. Veel mensen hoor je voornamelijk klagen over het weer, mij hoor je voornamelijk blij zijn met dit weer. Ik ben echt dol op de zon en vind warme temperaturen heerlijk. Eerlijk is eerlijk: de nachten dat het bij ons in de slaapkamer nog steeds standje heteluchtoven was, waren iets minder prettig. Maar over het algemeen vind ik het echt fijn. En al helemaal als ik de verkoeling opzoek en lekker in het water rond aan het spetteren ben. Vandaar die toepasselijke spetterfoto met waterdruppelogen, lucky shot! Ik ben dus niet snel door de warmte bevangen en daarom vroeg ik me zelfs tijdens de warme juli-maand weer van alles af. Met deze maand: waarom wortels kunnen zorgen voor de hik, wat een leuk gratis museum is in Amsterdam en waarom een hamburger een hamburger heet.

Waarom krijg ik de hik van wortels?

de hik van wortels

Al zo lang ik me kan herinneren, krijg ik van “kale” (dat wil zeggen: niet ergens in verwerkt en zonder dipje) rauwe wortels de hik. Laatst besloot ik me toch weer te wagen aan het eten van een wortel en vervolgens heb ik zeker 20 minuten de hik gehad. Niet iedereen heeft hier last van maar ik weet dat mijn moeder dit ook heeft. Mijn google zoektocht brengt me naar deze engelstalige website. Hier staat dat het te maken kan hebben met het feit dat wortels extra knapperig zijn waardoor er automatisch meer lucht naar je middenrif gaat. En we weten natuurlijk dat de hik komt van je middenrif. Ik vind het een plausibele theorie.

Wat is een leuk, gratis museum in Amsterdam?

Afgelopen zaterdag gingen mijn vader, moeder, zusje en ik een wijnproeverij doen in Amsterdam. We spraken om 12 uur ’s middags af maar hadden was om 3 uur ’s middags de wijnproeverij gepland staan. We wilden van tevoren nog iets leuks doen of zien in Amsterdam. We hadden ons plan niet helemaal goed uitgedacht en daardoor zaten we op een terras te bedenken wat we konden gaan doen. Aangezien ik niet in het bezit ben van een museumjaarkaart en ik het zonde vond om voor +/- één uurtje zo’n €15 voor een museum te betalen, besloot ik Google te raadplegen. Wat bleek? Er zit een gratis soort stadsmuseum in Amsterdam (de Schatkamer van het Amsterdams archief). In de oude stadskluis kun je meer te weten komen over de geschiedenis van de stad. Naast het feit dat de kluis er heel erg gaaf uitzag, was het ook erg leuk om op die manier meer over onze hoofdstad te weten te komen.

Waarom heet een hamburger een hamburger?

Hoewel ik nooit van mijn leven meer een hamburger zal eten (ik eet inmiddels dik 2 jaar vegetarisch) kwamen mijn vriend en ik toch op dit onderwerp. Want waarom wordt een hamburger eigenlijk hamburger genoemd? Wij waren in de veronderstelling dat de meeste hamburgers van rundvlees (arme koetjes!) gemaakt worden. Maar het woord hamburger blijkt volgens informatie op deze site een historie te hebben. Het woord is in de dertiende eeuw al ontstaan. Toen namen strijders te paard rauw vlees mee en dit legden ze onder hun zadel. Door de wrijving van het zadel tijdens het rijden werd het vlees malser. In het Duitse Hamburg werd het voor het eerst gebakken en op een broodje gedaan. Dat gezegd hebbende grijp ik natuurlijk wel even de gelegenheid aan om vegetarische hamburgers te promoten, want die zijn gewoon mega lekker en daar hoeft geen dier voor doodgemaakt te worden!

Wat vroeg jij je afgelopen maand af?

Share:

5 Reacties

 1. Romy
  1 augustus 2018 / 07:34

  Grappig dat je hebt uitgezocht waarom hamburgers zo heten. Dat heb ik me ook weleens afgevraagd, dus goed om te weten! Maar inderdaad, vega-hamburgers zijn the best! 🙂
  Wat een toffe spetterfoto trouwens! En goed om te weten van de Schatkamer in Amsterdam. Daar had ik tot nu toe nog nooit van gehoord.

 2. 1 augustus 2018 / 07:46

  De hik van wortel!? Nooit gehad haha! En ieuw wat een historie, doe mij ook maar een vegan burger!

 3. 1 augustus 2018 / 17:30

  haha ik moest zo lachen om deze drie stukken.. mijn vriend moet altijd niesen van kauwgom haha

 4. 3 augustus 2018 / 20:24

  Dat hamburgers uit Hamburg kwamen wist ik wel, maar de hik krijgen van wortels heb ik nog niet eerder gehoord (ik lust ze niet, dus ik sla ze veiligheidshalve maar over). 😉 Toffe watersplash foto! ❤

 5. Sara
  7 augustus 2018 / 09:37

  Hee, die vraag over de hamburger komt mij bekend voor. Leuk dat je het hebt uitgezocht 🙂 De hik van wortels heb ik nog niet vaker gehoord. Zelf moet ik vaak niesen van chocolade, waar dat nou precies aan ligt weet ik nog niet…

Geef een reactie