Dierproefvrij leven & bloggen

Dierproefvrij leven & bloggen

Veel van jullie hebben het misschien al gelezen: alle reviews van beautyproducten die vanaf nu op MevrouwMiauw.nl verschijnen, zullen dierproefvrij zijn. Dierproefvrij leven was een onderwerp dat mij al een lange tijd bezig hield. Een nieuwe blog voelt voor mij een klein beetje als een nieuw begin en het voelt fijn om nu het roer om te gaan gooien: ik wil dierproefvrij proberen te gaan leven en dat houdt in dat ik dus ook dierproefvrij zal gaan bloggen. Vandaag leg ik je hier meer over uit.

Natuurlijk ben ik altijd tegen dierproeven geweest. Als je me een aantal jaren geleden had gevraagd: “wat vind je van diertjes met zwaar ontstoken ogen die in veel te kleine hokken zitten zodat de nieuwste mascara daar op uitgeprobeerd kan worden” had ik volmondig gezegd: zielig. Ja zielig, natuurlijk vinden we dat zielig. Maar eerlijk is eerlijk: heel veel verder dan dat kwam ik niet.

De afgelopen maanden leek het wel een soort “trend” in bloggersland. Ik geloof dat Teske de eerste grote Nederlandse blogster was die zich hier als eerste over heeft uitgesproken en haar blog omdoopte tot een dierproefvrije blog. Steeds meer bloggers volgde haar op en steeds meer bloggers besloten dus om geen cosmetica meer te reviewen waarvoor proefdieren gebruikt (moeten) worden. Hierdoor werd ik aan het denken gezet. De komst van Vlinderpoes gaf eigenlijk de doorslag: als ik me bedenk dat zij in zo’n hokje zou zitten dan breekt mijn hart echt. Daardoor ben ik tot de conclusie gekomen dat ik ook dierproefvrij ga leven en dat voelt ontzettend goed. De

Ik zal niet beweren dat ik met deze verandering de wereld een stukje beter maak. Misschien ben ik ook wel hypocriet, want ik eet zo nu en dan (ik denk hoogstens twee keer in de week) ook wat vlees waarvan ik niet weet hoe de dieren die daar voor gestorven zijn hun leven hebben ervaren. Ik maak deze keuze puur en alleen voor mezelf: omdat dit goed voelt voor mij en omdat ik me niet schuldig wil voelen over de cosmeticaproducten die ik gebruik. Cosmeticaproducten zijn in mijn ogen bedoeld als luxeproducten, maar het voelt voor mij een stuk minder luxe wanneer ik me realiseer dat dieren moeten lijden voor die mooie MAC lipstick of die fijne crème.

Dierproefvrij leven, hoe pak ik dit aan?

Aankomend weekend ga ik de grote schoonmaak houden. Producten die niet dierproefvrij zijn, doe ik weg. Geen idee waar naartoe, maar daar verzin ik vast wel wat op. Ik zal merken die ik graag gebruik en waarvan ik niet duidelijk kan vinden of deze dierproefvrij zijn of niet, zelf gaan benaderen. Sophie van Naoki.nl is naar mijn idee een echte guru op het gebied van dierproefvrij leven en zij heeft tevens een mail opgesteld die je kunt versturen naar bedrijven wanneer je wilt weten of een bedrijf wel of niet dierproefvrij is. Een deel van het werk is dus al gedaan voor mij.

Ik wil niet alleen dierproefvrije cosmetica gaan gebruiken, maar ook dierproefvrij wasmiddel, schoonmaakmiddelen en noem zo maar op. Ik wil bedrijven van dit soort producten ook aan gaan schrijven om vervolgens te kunnen bepalen welke huishoudelijke producten ik van welk merk wil kopen. In deze zoektocht gaat best wel veel werk zitten en ik vind het leuk om een aantal resultaten met jullie te delen wanneer ik hier keuzes in heb gemaakt.

Helaas is volledig dierproefvrij leven misschien niet helemaal realistisch. Vaak worden dieren ook gebruikt voor testen als het gaat om medicijnen. Ik gebruik medicijnen die ik niet kan missen. Daardoor leef ik misschien niet helemaal dierproefvrij, helaas. Toch weerhoudt dat me er niet van om te gaan bekijken hoe ik op andere gebieden zo veel mogelijk dierproefvrij kan leven.

Het is natuurlijk niet zo dat ik mensen die deze keuze niet maken ga veroordelen. Natuurlijk juich ik het toe wanneer zoveel mogelijk mensen dierproefvrij willen gaan leven, maar een oordeel vellen over mensen die hier een andere keuze in maken doe ik niet. Voor mij gaat het om mijn eigen gevoel dat ik hier aan overhoud.

Zou jij dierproefvrij kunnen leven?

Share:

20 Reacties

 1. Lisette Kleiweg
  26 april 2016 / 07:09

  Ik ben er mee opgegroeid, zoveel mogelijk natuurlijke en dierproefvrije producten gebruiken in alle aspecten van het leven. Was ik als kind soms niet zo blij mee……maar nu wel !
  Heel leuk dat je een nieuwe blog gestart bent vanuit een ander gezichtspunt , ik blijf je volgen !
  Succes en groetjes , Lisette

 2. 26 april 2016 / 08:07

  Ik vind het goed dat hier steeds meer en meer aandacht aan word besteed en dat jij en andere bloggers nu alleen nog maar dierproefvrij bloggen. Stiekem hoop ik dat alle producten ooit niet meer op dieren worden getest.

 3. 26 april 2016 / 08:35

  Ik zit ook met medicijnen die ik niet kan schrappen, maar voor de rest ga ik ook helemaal dierproefvrij. Top dat je dit doet meid :)

 4. 26 april 2016 / 09:06

  Ik gebruik geen cosmetica, dus daar zit het wel snor, maar ik heb me nooit gerealiseerd dat wasmiddel misschien ook op dieren getest is. Ik gebruik milieuvriendelijk spul van oa Ecover, dus ik hoop dat ze daar oké mee omgaan, maar ik ga het toch eens van dichterbij bekijken. Verder vind ik het heel tof dat jij vanalles gaat uitpluizen en delen. Toptoptop!

  • snaus
   26 april 2016 / 09:21

   Ik meen me te herinneren dat Ecover wel goed is, maar zeker weten doe ik dat ook niet. Ik geloof dat er een artikel over staat op naoki.nl

 5. 26 april 2016 / 10:17

  Ik ben ervan overtuigd dat alle kleine beetjes echt een verschil gaan maken! Als steeds meer mensen zich op dierproefvrije producten gaat richten, gaan merken dat vast wel aan de verkoop merken. En zien op internet natuurlijk! Zolang wij sterk blijven en uitdragen dat dierproeven niet oké zijn zullen zij vast een keer het roer omgooien, daar ben ik van overtuigd. Vroeg of laat. En dan kan je er maar beter vroeg bij zijn toch? Ik leef ook steeds bewuster en merk dat ik gisteren ook de winkels door liep met een dierproefvrij lijst.. Handig! Ik vind het echt een hele mooie beslissing van jou en past perfect bij je nieuwe start op je nieuwe blog!

 6. 26 april 2016 / 10:20

  Ik zelf probeer hier ook van bewust van te zijn. Ik ben fan van Naoki.nl

 7. 26 april 2016 / 14:29

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed en er een nieuwe blog voor hebt gemaakt. Ik kan het alleen niet over mijn hart verkrijgen om al mijn MAC lipsticks weg te doen… je moet veel letten op dierproefvrije producten. Zo kun je geen vlees meer eten (alleen biologisch) en kun je maar beter al je kleding weggooien, want die zijn waarschijnlijk ook niet dierproefvrij… ik vind het maar een beetje een trend, natuurlijk heb ik een liefde voor dieren want ik heb zelf een hondje waar ik veel van houd en natuurlijk is het erg dat sommige make-up merken (en kledingmerken waarschijnlijk ook) op dieren testen… maar dan kunnen ze het net zo goed niet gaan verkopen! Het is natuurlijk mijn mening… verder vind ik het top dat jij dit wel kan en je blog zal ik trouw blijven volgen! :-)
  liefs

  • snaus
   26 april 2016 / 15:11

   Ik begrijp jouw zienswijze ook wel deels hoor. Inderdaad: in de mode industrie wordt ook niet altijd al te vriendelijk omgegaan met diertjes. Hier wil ik binnenkort ook nog een artikel aan wijden, maar goed dat jij je hier ook bewust van bent.
   Ik vind inderdaad dat merken die alleen kunnen bestaan wanneer ze dieren kwellen, hun producten net zo goed niet kunnen verkopen of een stapje terug doen en genoegen nemen met iets minder winst. Ik vermoed namelijk dat merken, zoals MAC bijvoorbeeld, in China verkopen omdat het lekker winstgevend is. Cosmeticamerken kunnen namelijk heel gemakkelijk dierproefvrij zijn, daar zijn vele voorbeelden van. Helaas is geld voor veel bedrijven (ook voor mensen overigens) belangrijker dan moraal.
   Leuk om te horen dat je me zal blijven volgen. En nogmaals: ik begrijp jouw imput ook zeker en ik vind zeker het stukje “mode en dierproefvrij” heel waardevol.

   • 26 april 2016 / 15:17

    Ah, wat lief dat je erop reageert! Ja, daar denk ik dan inderdaad ook aan… hoe je dat doet met de mode… dat vroeg ik mij gewoon af, haha! :-) Ik heb nogmaals respect voor je dat jij dit wel kan, ik zou het je niet na doen! Hoewel ik ook zelf wat dierproefvrije merken in huis heb zoals KIKO, Catrice en essence. :-)

 8. 26 april 2016 / 14:53

  Wat goed dat je dit wilt gaan doen! Ik ben nu ook veel meer bewust ervan hoeveel merken en bedrijven nog op dieren testen. Schandalig gewoon!

 9. 26 april 2016 / 15:33

  Ik vind het netjes hoor, en vooral heel goed dat je ook je grenzen opstelt en daar eerlijk over bent. Medicijnen zijn gewoon heel belangrijk en als jij een stukje vlees wil eten moet dat ook gewoon kunnen. Goed bezig!

 10. 26 april 2016 / 17:33

  Goed dat jij je hier mee bezig houdt. Ik heb eigenlijk een beetje de zelfde mening als mariska.

 11. 26 april 2016 / 22:06

  goed van je dat jij je hier mee bezig houdt, ik hou ook ontzettend van dieren want heb zelf huisdieren ;). Maar heb toch een beetje de zelfde mening als Mariska :). Wat is je layout mooi geworden!
  X

 12. 27 april 2016 / 00:15

  Heel goed zeg, ik moet me er ook eens meer in verdiepen. Ik heb het idee dat ik er te weinig vanaf weet, eigenlijk is het wel goed om er meer bewust van te zijn.

 13. Wendy (B)
  29 april 2016 / 19:10

  Volledig dierenproefvrij denk ik niet maar sinds enkele maanden probeer ik er toch zo goed mogelijk op te letten als ik iets koop.
  Maak gerust meerdere posts over dit onderwerp!

 14. 25 oktober 2016 / 21:59

  Super fijn artikel (ja het is al van april geleden maar ik ben door je blog gebladerd haha) en ik vind het geweldig dat je dierproefvrij probeert te leven! Ik koop sinds kort ook echt geen enkel merk meer waarvan ik weet dat ze in China nog verkopen en dit merk dus ook daar nog steeds producten eerst op dieren (verplicht) laat testen. Er zijn héél wat fijne merken (denk maar aan Urban Decay, Tarte, Anastasia, Sleek, etc) die niet testen dus dan wil ik gewoon echt niet mee aan dierenmishandeling werken als het te vermijden valt. Want dat is het gewoon, dierenmishandeling :( ps- effe terzijde, je artikels over katten en poezen doen me alleen nog meer uitkijken naar de komst van mijn kitten die ik ga adopteren!

  • 26 oktober 2016 / 13:08

   Wat een super leuke reactie is dit! <3 Wat goed dat jij ook zo bewust bezig bent met het kopen van cosmetica. Het zijn inderdaad echt heel veel fijne merken die helemaal niet op dieren testen. Het is ook gewoon écht niet nodig.
   En wat ontzettend leuk dat je een kitten gaat adopteren. Als je het leuk vindt dan kun je je knappe kitteh showen in de "Show Your Cat" rubriek op mijn blog. Ik wens je alvast veel liefde en plezier met je kitten.

Geef een reactie