5x dingen die jij kunt doen om jouw kleding een tweede leven te geven

5x dingen die jij kunt doen om jouw kleding een tweede leven te geven

Smaak verandert, dat is heel menselijk. Zeker op het gebied van mode merk ik dat ik echt een hele andere smaak heb dan “vroeger”. Toen was ik bijvoorbeeld dol op vrij grote horloges, nu vind ik daar echt helemaal niets meer aan. Ook droeg ik vrijwel altijd schoenen met een hak: loopt niet lekker en vind ik vaak niet mooi dus doe ik echt niet meer. Om maar te zwijgen over shirtjes met foutje printjes en teksten, felgekleurde oorbellen en, sjaaltjes met bloemetjes en kettingen die zo groot zijn dat je er bijna je nek van breekt. Best zonde, want vaak verkeren dit soort items waar je op uitgekeken raakt best nog wel in goede staat. Ze zijn dan te goed voor de prullenbak en verdienen eigenlijk een tweede leven. Of misschien zijn je kledingstukken niet meer in hele goede staat maar vind je weggooien toch zonde. En terecht, want kleding weggooien is eigenlijk nooit een optie. Dit artikel bevat 5 tips met dingen die jij kunt doen om jouw kleding een tweede leven te geven. 

Dingen die jij kunt doen om jouw kleding een tweede leven te geven

① Laat ik maar met het meest voor de hand liggend optie: je kunt je kleding uiteraard verkopen. Dit kan via websites zoals marktplaats.nl en unitedwardrobe.nl maar sommige tweedehands kledingwinkels bieden ook de mogelijkheid om jouw kleding te verkopen. Appel&ei is zo’n winkelketen die kleding inneemt en selecteert. Wanneer kleding die jij hebt ingebracht in de winkel wordt gehangen én verkocht wordt, ontvang je een percentage van de opbrengt. Persoonlijk vind ik dan wel dat het een vereiste is dat je kleding nog in zeer goede staat verkeert. Niets zo’n domper als blijkt dat het mooie jurkje wat je via marktplaats hebt gekocht een dikke vlek bevat.

Niets zo’n domper als blijkt dat het mooie jurkje wat je via marktplaats hebt gekocht een dikke vlek bevat

② Misschien is de volgende tip meer een meidending, misschien ook niet. Maar je kunt ook een kledingruilparty organiseren. Nodig mensen uit die samen met de kleding die zij niet meer dragen mogen komen om er lekker op los te ruilen. Misschien blijkt dat de buurvrouw nog wel een paar super leuke truien in haar kast had liggen die zij niet meer droeg, maar die wel precies jouw smaak en jouw maat zijn. En misschien heb jij nog wel een paar sjaaltjes die jij niet meer draagt maar die de zus van jouw vriend wel graag draagt. Jij blij, zij blij.

③ Wil je graag een goed doel steunen met jouw oude kleding dan kun je er natuurlijk altijd voor kiezen om te doneren. Veel grote(re) steden hebben tegenwoordig een kledingbank. Dat is net zoiets als de voedselbank maar dan voor kleding. Ook zijn er winkels van het Leger des Heils waar je kunt doneren. En als je eventjes een paar minuutjes gaat Googlen op termen zoals “kleding doneren [hier de naam van jouw stad]” dan kom je er vast achter dat er nog allerlei andere goede doelen zijn waar jij jouw kleding kunt doneren.

Ook wanneer je kleding of ander textiel niet echt meer in goede staat verkeren kunnen ze zeker nog dienst doen

④ Je kunt natuurlijk ook altijd bekijken of je jouw oude kledingstukken ergens anders voor kunt gebruiken. Ook wanneer je kleding of ander textiel niet echt meer in goede staat verkeren kunnen ze zeker nog dienst doen. Misschien kun je sommige kledingstukken omtoveren tot kussenhoesjes, poppenkleertjes, poetsdoekjes, kleedjes voor in de mand van je kat of iets anders. Of misschien is het wijkcentrum of de basisschool er wel heel blij mee omdat er vaak met stof geknutseld wordt.

⑤ En mocht je bovenstaande punten allemaal maar niets vinden dan wil ik je op het hart drukken om je kleding in een kledingcontainer te gooien en niet, maar dat ook echt nietnietnietniet!, in de prullenbak te gooien. Als je dit artikel leest, besef je (hopelijk!) dat kleding en ander textiel in de prullenbak gooien eigenlijk nooit een optie is.

Door bovenstaande tips om kleding een tweede leven te geven toe te passen, ga jij verspilling tegen. En dat is goed voor jezelf, goed voor een ander en ook goed voor de wereld.

Heb jij nog een goede tip om kleding een tweede leven te geven?

Share:

3 Reacties

 1. 22 januari 2018 / 07:26

  Er staan echt slimme tips tussen! Wat een goed idee om je kleding soms zelf om te toveren tot iets anders. Van spijkerbroeken kun je bijvoorbeeld ook prima een leuke tas maken als je een beetje handig bent. Zelf geef ik mijn kleding vaak aan de kringloopwinkel, alleen de wat duurdere items probeer ik te verkopen via Marktplaats.

  • 15 februari 2018 / 17:15

   Precies ja! Van spijkerbroeken een tas maken deden wij vroeger ook weleens. Goed voorbeeld van wat ik bedoelde. :)

 2. 22 januari 2018 / 19:29

  Ik heb nog nooit kleding écht weggegooid. Altijd verkocht of weggegeven ?

Geef een reactie