Dingen waar ik – vroeger niet maar nu wel – heel erg blij van word

Dingen waar ik – vroeger niet maar nu wel – heel erg blij van word

“Hoe ouder hoe wijzer” is een bekend gezegde. Dat wijsheid met de jaren komt is vanzelfsprekend. Met vallen en opstaan leer je hoe je dingen niet of juist wel moet doen of wil. Door de tijd heen leer je. En dan doel ik niet alleen op het vergaren van kennis maar ook op de manier waarop je je leven wil leven. Afgelopen 1,5 jaar is mijn leercurve wat betreft het “hoe wil ik mijn leven” vrij stijl geweest. Er zijn bepaalde dingen veranderd. Ik heb mezelf beter leren kennen en ik heb mezelf op bepaalde vlakken ontwikkeld. Nu kan ik namelijk blij worden van dingen waar ik tot voor een hele poos geleden helemaal niet blij van was geworden. 

Minimaliseren

De term “minimaliseren” kom je te pas en te onpas tegen. Het lijkt wel een soort hype. Er wordt over geblogd, gevlogd en er worden zelfs hele boeken over geschreven. Voor mij houdt het in dat ik mijn spullen heel kritisch bekijk en dingen weg doe waar ik niet meer blij van word. Dit heb ik inmiddels gedaan met mijn kleding en twee weken geleden ook met mijn cosmetica. Ik gok dat ik in het totaal wel zo’n 70% van de spullen die ik had, weg heb gedaan. Er staan/hangen/liggen nu alleen producten in mijn kast waar ik echt blij van word. Minimaliseren betekent voor mij niet dat ik maar een x aantal producten mag hebben. Misschien ben ik dus geen echte minimalist, ik doe het graag op mijn eigen manier. Minimaliseren betekent voor mij dus echt dat ik kritisch kijk naar wat ik heb en wat mij blij maakt. Dit in tegenstelling tot hoe ik eerder leefde. Toen wilde ik alleen maar meer, meer en nog veel meer. Dat is dus wel een hele verandering.

Kritisch kijken naar wat ik koop

Dit hangt samen met het vorige punt. Vroeger kocht ik alles wat los en vast zat. Oke, dat is vrij overdreven maar ik kocht wel alles wat ik ook maar een beetje leuk of interessant vond. Die tijd is nu voorbij. Mijn streven is om alleen dingen te kopen waar mijn hart echt een sprongetje van maakt of dingen die ik echt nodig heb. Ik kijk dus heel kritisch naar de dingen die ik koop. Het gaat nog niet altijd zoals ik wil. Heel af en toe heb ik nog weleens een miskoop. Toch merk ik dat mijn kritische blik z’n vruchten afwerpt. Daar kan ik echt heel blij van worden. Het zorgt ervoor dat ik dingen koop die mij oprecht blij maken maar het zorgt er ook voor dat ik met een goed gevoel de winkel uit kan lopen wanneer ik iets wat niet heel erg leuk vond niet heb gekocht. 

Opruimen

Oke, van opruimen kan ik op het moment dat ik het doe niet bepaald blij worden. Eerlijk is eerlijk: opruimen en poetsen blijft iets waar ik geen plezier uit haal. Uit het resultaat haal ik dat wel. Als ik het weer helemaal netjes en schoon heb, kan ik daar echt van genieten. Dan komen de mooie dingen ook veel beter tot z’n recht. Vroeger (toen ik nog thuis bij mijn ouders woonde) vond ik opruimen echt niet belangrijk. Mijn kamer was een groot slagveld van kleding en schoenen. Iets waar mijn ouders zich mateloos aan ergerden. Nu vind ik het zelf dus ook noodzakelijk en fijn om een opgeruimd en schoon huis te hebben.

Wandelen

Vroeger had ik echt een HEKEL aan wandelen. Als mijn ouders op vakantie weer eens een wandeling wilden maken, slaakte ik een zucht en had ik vervolgens de bokkenpruik op. Toen ik oud genoeg was om zelf op de camping te blijven, was ik dus ook maar wat blij dat ik niet meer mee hoefde met hun “oersaaie wandeltochtjes”. Nu vind ik het zelf echt heerlijk om te wandelen. Al helemaal om te wandelen terwijl ik vergezeld word door mijn camera. Fantastisch om mooie plekjes te ontdekken en deze vast te leggen en tegelijkertijd genieten van de frisse lucht. 

Wat maakte jou vroeger niet blij maar nu juist wel?

Share:

15 Reacties

 1. 5 juni 2017 / 11:59

  De laatste twee punten herken ik heel erg. Ik ga ook elke dag even wandelen, terwijl ik daar eerder echt niets aan vond. Ook van een opgeruimd huis kan ik nu echt genieten! Wat mooi om te horen trouwens dat je zoveel spullen hebt weggedaan en je daar zoveel beter bij voelt!

  • 5 juni 2017 / 19:53

   Wauw wat goed en lekker dat je iedere dag even gaat wandelen. Goed bezig!

 2. 5 juni 2017 / 13:58

  Leuk om te lezen, ik herken ze allemaak in een zekere mate! Daarbij dacht ik nooit dat ik een plantenvriend zou worden, maar kijk me nu planten verpotten op zondagmorgen. Een tuin is nog wel next level, daar waag ik me de komende 5 jaar niet aan.

  • 7 juni 2017 / 15:03

   Wat gaaf je dat zo met planten bezig bent! Misschien dat ik me daar ook eens aan ga wagen. Dat wordt dan wel pas wanneer ik een groter balkon of een tuin zou hebben.

 3. 5 juni 2017 / 16:32

  Hihi zo leuk om te lezen! Ik kan me er wel in vinden ? Hoewel ik nooit een stukje ga wandelen eigenlijk. Wel bijvoorbeeld naar mijn werk maar dat kan binnen een paar weken niet meer!

 4. 5 juni 2017 / 18:40

  Haha ik heb dat met bepaalde gerechten die m’n ouders nu wel eens maken, waar ik vroeger m’n neus voor optrok. Zo is mijn lievelingsgerecht nu absoluut pasta carbonara!

  • 7 juni 2017 / 15:01

   Oh ja precies! Met eten heb ik dat ook ja. Sommige dingen die ik vroeger echt niet lekker vond, vind ik nu echt heerlijk. Olijven is daar een goed voorbeeld van.

 5. 5 juni 2017 / 19:50

  Wat leuk! Ik herken me ook in àlle dingen nu. Vroeger wilde ik heel veel spullen hebben, nu wordt ik al moe als ik erover na denk. Wandelen doe ik ook graag. Vroeger duurde dat altijd te lang, haha.

  • 7 juni 2017 / 14:49

   Ik word ook moe als ik aan heel erg veel spullen denk! Iets met geen overzicht hebben en door de bomen het bos niet meer zien, haha.

 6. 6 juni 2017 / 11:09

  Ik vind wandelen tegenwoordig ook helemaal niet zo erg meer! Hoewel ik stiekem soms nog te veel op m’n luie kont zit, is een wandeling niet meer iets wat ik met tegenzin doe. En minimaliseren is iets waar ik mij de komende tijd op wil richten. Ik kijk de laatste tijd in mijn kledingkast en denk bij de meeste dingen ‘meh’. Heb het alleen nog niet over mijn hart kunnen verkrijgen om zoveel weg te gooien, want ja, het is zoveel! Maar denk dat het op een gegeven moment wel moet. leuk onderwerp om over na te denken!

  • 7 juni 2017 / 14:28

   Ik zit ook echt te veel op m’n luie kont hoor. Daar zou ik echt graag in willen veranderen. Het is alleen zo verleidelijk om ‘s avonds na het werk op de bank neer te ploffen. Dat “meh” gevoel als ik in mijn kledingkast kijk, herken ik echt helemaal. Daarom ben ik nu bezig met het kopen van items waar ik echt blij van word. Dan kunnen uiteindelijk alle “meh” dingen een keer weg.

 7. 6 juni 2017 / 14:00

  Ik koop nooit zomaar dingen. Zelfs over een flesje nagelak kan ik dagen nadenken. Echter ik gooi ook niets weg. Ik voel me een soort van eeuwige verzamelaar ofzo. Wandelen vond ik als kind echt stom. Inmiddels doe ik het graag. Je ziet zoveel meer tijdens het wandelen.

  • 7 juni 2017 / 14:19

   Als de spullen die je hebt en verzamelt je maar blij maken, dan is dat natuurlijk heel erg fijn!

 8. 6 juni 2017 / 15:10

  Heel herkenbaar! Leuk om zoiets te lezen :) ik was eerder echt een koopjesjager en vind het nu juist heel fijn om minder te kopen en te hebben. En dat wandelen ook, ik vond het eerst vreselijk als mijn ouders voorstelde om te gaan wandelen, nu snap ik eindelijk wat er leuk aan is!

  • 7 juni 2017 / 14:04

   Wat leuk om te lezen dat jij je herkent in een aantal dingen die ik beschreven heb. :)

Geef een reactie