7x tips om een duurzaam verlanglijstje op te stellen

7x tips om een duurzaam verlanglijstje op te stellen

De decembermaand staat weer voor de deur. Een maand die door velen geassocieerd wordt met gezelligheid, eten en cadeautjes. En het leek me goed om juist aan dat laatste puntje aandacht te besteden. Want het is natuurlijk erg gezellig om een jute zak met cadeautjes in de kamer te vinden, of om allerlei mooi ingepakte cadeautjes onder de kerstboom te leggen maar daar gaat vaak wel iets aan vooraf. Voordat de cadeautjes gekocht worden, is het meestal gebruikelijk om een verlanglijstje op te stellen en in te leveren. Hoewel dit voor velen misschien een “zo gezegd zo gedaan” klusje lijkt, is het toch goed om twee keer na te denken voordat je jouw verlanglijstje definitief inlevert. Want cadeautjes vragen en krijgen is natuurlijk leuk maar in het kader van duurzaamheid niet zo leuk. “Spullen” zijn namelijk erg belastend voor het millieu. Des te belangrijk dus om eens goed stil te staan bij de dingen die jij op jouw verlanglijstje (hebt ge)zet. Daarom bevat dit artikel 7 tips om een duurzaam verlanglijstje op te stellen.

Als de cadeautjes die jij met Sinterklaas of Kerst krijgt meteen achterin de kast verdwijnen is dat natuurlijk alles behalve duurzaam

 Stel sowieso een verlanglijstje op. Als mensen niet weten wat jij graag wil krijgen, bestaat de kans dat ze je cadeautjes geven waar je eigenlijk niet echt op zat te wachten. Omdat je het niet zal gebruiken, omdat het niet bij je past, omdat je het niet mooi vindt, omdat je het niet lekker vindt en ga zo nog maar even door. Als de cadeautjes die jij met Sinterklaas of Kerst krijgt meteen achterin de kast verdwijnen is dat natuurlijk alles behalve duurzaam. Stel daarom dus sowieso een verlanglijstje op.

⓶ Neem de tijd om je verlanglijstje op te stellen. Begin niet pas op zondagmiddag 19 november om 12 uur met het opstellen van je verlanglijstje als je hebt afgesproken dat je uiterlijk zondagavond 19 november het verlanglijstje inlevert. Grote kans dat je allerlei onzinnigheden op je verlanglijstje zet als je dat wel doet. Noteer gedurende een paar weken dingen die je eventueel op je verlanglijstje wil zetten en kijk dit “conceptlijstje” af en toe eens door. Verwijder dingen die je toch niet écht nodig hebt of wil en laat de dingen staan waar je wel achter staat.

Zet desnoods expliciet op je lijstje dat iemand jou blijer maakt met twee cadeautjes dan met kleine frutsels zodat diegene de cadeautjes met een goed gevoel zal geven

Hou in gedachte dat je beter één duur ding kunt vragen waar je écht blij mee bent dan 5 kleinere frutsels waar je uiteindelijk weinig mee kunt. En dat klinkt heel logisch maar het kan nog best “een dingetje” zijn. Al helemaal als je het gevoel hebt dat je meer cadeautjes moet vragen om het voor iemand anders leuk te maken. Als je bijvoorbeeld aan surprise doet of cadeautjes voor elkaar koopt dan kun je het gevoel hebben dat het niet leuk is voor de koper om maar twee cadeautjes te kopen. Zet desnoods expliciet op je lijstje dat iemand jou blijer maakt met deze twee cadeautjes dan met kleine frutsels zodat diegene de cadeautjes met een goed gevoel zal geven.

Ben zo specifiek mogelijk. Alleen jij weet welke producten jij fijn vindt en welke producten je echt zal gebruiken. Kortom: alleen jij weet waar jij écht blij van wordt. Je kunt een theepot, een sjaal, een geurkaars of sokken op je lijstje zetten, maar je hebt natuurlijk heel veel verschillende theepotten, sjaals, geurkaarsen en sokken. Zo heb ik dit jaar op mijn lijstje gezet dat ik de Riklig theepot van Ikea wil omdat ik daar losse thee in kan doen, en heb ik twee specifieke theesmaken van een biologisch merk op mijn lijstje gezet omdat ik weet dat ik die smaak lekker vind en ik de voorkeur geef aan biologische thee. Met die cadeautjes zou ik dus super blij zijn.

Je kunt een theepot, een sjaal, een geurkaars of sokken op je lijstje zetten, maar je hebt natuurlijk heel veel verschillende theepotten, sjaals, geurkaarsen en sokken

Kies voor duurzame opties. Want producten die op een duurzame manier geproduceerd zijn, geven gewoon een veel beter gevoel. Kies voor bijvoorbeeld een vegan geurkaars, voor biologische fairtrade thee, voor chocolade van tony chocolonely, voor een dierproefvrij geurtje of voor sokken van duurzaam katoen. Of houd mevrouwmiauw.nl in de gaten voor artikelen over duurzame cadeautjes (die gaan namelijk komen!). Op die manier hou je een dubbel goed gevoel over aan de cadeautjes die je hebt gekregen.

Als je echt niets weet om op je verlanglijstje te zetten, en dat kan natuurlijk, dan heb je altijd de mogelijkheid om je verlanglijstje heel kort maar krachtig te houden: vraag geld of vraag een (één) cadeaubon(nen) van jouw favoriete winkel(s) waarmee jij uiteindenlijk zelf iets kan aanschaffen op het moment dat het jou uitkomt. Dat komt altijd van pas.

⓻ En last but not least een beetje een open deur, maar wel een belangrijke: lever je verlanglijstje indien mogelijk digitaal aan. Een verlanglijstje op papier is natuurlijk een beetje verspilling van papier, daar zijn de bomen niet blij mee. Probeer dus af te spreken dat de verlanglijstjes voortaan digitaal aangeleverd worden door iedereen. Bijkomend voordeel: je raakt ze minder snel kwijt en als je een smartphone gebruikt dan heb het verlanglijstje altijd bij de hand.

Sta jij weleens stil bij een duurzaam verlanglijstje?

Share:

5 Reacties

  1. 14 november 2017 / 11:01

    Erg handige tips! Ik ga dit weekend maar eens beginnen aan m’n wishlist. Wat je zegt klopt, ik heb doorheen de jaren al zo veel cadeautjes gekregen waarmee ik niets doe… Lijkt me alleen moeilijk om dat aan de mensen duidelijk te maken zonder ondankbaar over te komen. Het overgrote deel van mijn familie is bijvoorbeeld helemaal niet met duurzaamheid bezig en zij ‘snappen’ niet waarom het voor mij zo’n big deal is.

    • 15 november 2017 / 12:39

      Ja, dat “ondankbaar overkomen” is inderdaad best een dingetje. Terwijl het eigenlijk gek is: als je dingen krijgt waar je niet blij mee bent moet je proberen om dankbaar over te komen, terwijl je oprecht veel dankbaarder zou zijn als er rekening gehouden wordt met jouw wensen. Het lijkt me wel erg lastig als veel van je familieleden niet snappen dat duurzaamheid belangrijk voor je is.. :(

    • 15 november 2017 / 12:40

      Ik heb inderdaad ook een heel specifiek lijstje. Dat voelt veel fijner: dan weet ik tenminste dat ik geen prullaria krijg.

  2. smurfige kbutselfan
    16 november 2017 / 14:48

    Ik vind dit n goed idee, doe het onbewust al jaren. Tien de kinderen klein waren kregen ze naast speel gied ook n trui of pyama en waren hier altijd super blij mee. Mijn dochter woont nu op kamers en vroeg een lekkere warme fleecedeken voor op de bank, dat vind ik dus een super leuk cadeau voor te kopen en weet zei is er blij mee.

Geef een reactie