Duurzame alternatieven voor wattenschijfjes

Duurzame alternatieven voor wattenschijfjes

Sinds ik me meer verdiep in duurzaamheid, ben ik me steeds bewuster van mijn eigen handelen. Een mooi voorbeeld daarvan is mijn “wattenschijfjesverslaving”. Want ik vind het reinigen van mijn gezicht heel erg belangrijk, maar daarmee verdwenen er iedere avond weer zo’n 5 wattenschijfjes in de prullenbak. Zonde van het geld, maar ook van het milieu. Wattenschijfjes zijn namelijk vaak gemaakt van katoen en om deze katoenen wattenschijfjes te kunnen maken wordt er meestal gebruik gemaakt van grote hoeveelheid pesticiden. Dit om de katoenplant te beschermen tegen ongedierte. Dit bestrijdingsmiddel is slecht voor het milieu en voor dieren. Toen ik daar eens goed bij stil stond, vond ik dat het anders moest. En dat kan prima want er zijn genoeg duurzame alternatieven voor wattenschijfjes.

De konjac spons

>De zogenaamde konjac spons wordt gemaakt van Amorphophallus Konjac, een plantensoort. Deze plantensoort heeft allerlei goede eigenschappen voor de huid. Zo zorgt het er voor dat onzuiverheden en talg tegengegaan worden. Je hebt verschillende soorten konjac sponsjes, maar ze hebben allemaal gemeen dat ze prima te gebruiken zijn om het gezicht mee te reinigen. Je kunt ze ook in combinatie met een facewash gebruiken door deze aan te brengen op het sponsje. Ik reinig mijn gezicht iedere ochtend met de konjac spons. Het geeft een heerlijk effect: mijn huid voelt schoon, glad en net iets “strakker”. Heerlijk! Als je de sponsjes goed laat drogen, gaan ze tot wel twee maanden mee. Veel duurzamer dan wattenschijfjes dus. Ik gebruik zelf een konjac spons van de DM drogisterij maar als je op Google zoekt naar dit soort sponsjes dan kun je ze ook online bestellen.

Facial Cleansing Sponge

Dit soort gezichtsreinigingssponsjes gebruik ik zelf ook graag nu ik geen katoenen wattenschijfjes meer gebruik. De cleansing sponge van The Body Shop vind ik zelf erg fijn en de prijs van €3 vind ik prima te doen. Je kunt dit soort sponsjes ook met een reinigingsproduct gebruiken, maar ik vind het zelf fijn om gewoon alleen water te gebruiken bij deze sponsjes. Ik maak ze nat met warm water om op die manier alvast een deel van mijn make-up en viezigheid van mijn gezicht te verwijderen. Dit soort sponsjes zijn uitwasbaar in de wasmachine en kunnen dus vrij lang mee. Ook veel duurzamer dan wattenschijfjes. 

Herbruikbare en uitwasbare wattenschijfjes

En sinds kort ben ik ook in het bezit van herbruikbare en uitwasbare wattenschijfjes. Want eerlijk is eerlijk: wattenschijfjes zijn echt essentieel in mijn gezichtsverzorgingsroutine. Ik gebruik deze wattenschijfjes eigenlijk precies hetzelfde als “gewone” wattenschijfjes. Ze zijn prima te gebruiken met zowel reinigingsmelk als gezichtstonic. Als ik ze heb gebruikt dan gooi ik ze in de wasmachine en ze komen er weer als nieuw uit. De grap is misschien wel dat dit eigenlijk helemaal geen wattenschijfjes zijn maar.. borstvoeding pads. Ik bestelde 20 van deze neppe wattenschijfjes op Ebay voor maar €2,75 inclusief verzending.

Duurzame alternatieven voor wattenschijfjes

Zo zie je maar: er zijn meer dan genoeg duurzame alternatieven voor wattenschijfjes. Ik had gedacht dat ik mijn oude vertrouwde wattenschijfjes echt zou gaan missen. Nu ik de juiste producten heb gevonden blijkt dat helemaal niet zo te zijn. De konjacspons, de facial cleansing sponge en de herbruikbare en uitwasbare wattenschijfjes uhhh borstvoeiding pads zijn voor mij hele fijne vervangers. Ik zeg maar altijd zo: een betere wereld begint bij jezelf en dit soort kleine stapjes in de richting van duurzaamheid dragen daar ook een beetje aan bij.

Waarmee reinig jij jouw gezicht?

Share:

11 Reacties

 1. 22 januari 2017 / 08:06

  Heel goed om hier eens over na te denken! Zelf gebruik ik tot nu toe altijd toiletpapier met reinigingsmelk om mijn gezicht schoon te maken, maar zo’n sponsje of een uitwasbaar wattenschijfje lijkt me ook wel wat. Inderdaad een stuk beter voor het milieu! En ideaal was dat toiletpapier toch niet ;)

 2. 22 januari 2017 / 08:36

  Ik gebruik meestal gewoon water en mijn handen, maar soms zijn wattenschijfjes wel handig. Ik ben al een tijd van plan om herbruikbare aan te schaffen, maar ik was nog niet op het idee van borstvoedingspads gekomen, haha, geweldig!

 3. 22 januari 2017 / 09:59

  Super leuk artikel, want hier houd ik mij ook mee bezig :) Ik gebruikte bij cleanser al nooit wattenschijfjes, maar gebruik tegenwoordig die spons en konjac sponges. Dat reinigt mijn huid ZO goed! Verder heb ik wattenschijfjes besteld bij LanaLuna (biologisch) en daar ben ik ook erg blij mee :)

 4. Renate
  22 januari 2017 / 10:58

  goed dat je je hiermee bezig houdt! Ik ben al een tijdje aan het nadenken over duurzamere alternatieven maar was hier jog niet op gekomen. Kun je zulke sponsjes ook gebruiken voor tonic??

  • 22 januari 2017 / 10:59

   Ik gebruik de wasbare wattenschijfjes wel met tonic. Bij de sponsjes ben ik bang dat de spons de tonic opzuigt.

 5. 22 januari 2017 / 14:15

  Mooi artikel!
  Ik gebruik nu nog wel wattenschijfjes. Wel die van AH met Max Havelaar keurmerk. Dan heb ik in ieder geval dat ik iets goed doe. Dat logo zie ik verder ook nergens terug bijv. bij de drogist. Dan is dit in ieder geval iets beter. Ik wil nog wel overstappen naar herbruikbare wattenschijfjes.

 6. 22 januari 2017 / 17:19

  Haha wat grappig dat het borstvoedingspads zijn! Ik ben ook een beetje aan het uitkijken naar wasbare wattenschijfjes want die gewone vliegen er bij mij ook door.

  • 22 januari 2017 / 17:45

   Dan zijn dit soort borstvoedingpads echt een prima alternatief. :)

 7. 22 januari 2017 / 18:00

  Fijn artikel! Ik ben zelf ook helemaal om. Ik vind wasbare wattenschijfjes net zo fijn als normale wattenschijfjes.

 8. 23 januari 2017 / 11:55

  Ik gebruik ‘maar’ een tweetal wattenschijfjes van biologisch katoen per dag, maar je gooit ze natuurlijk wel allemaal de vuilbak in. Ik heb een Konjac Face Sponge klaarliggen om te testen, benieuwd naar! Verder gebruik ik Ultrabland van Lush en een washandje om m’n gezicht te reinigen en make-up te verwijderen; ik gebruik eigenlijk enkel wattenschijfjes om toner mee aan te brengen of om ‘uitgelopen make-up’ terug presentabel te maken. :’)

Geef een reactie