Duurzame decembercadeau’s: boeken

Duurzame decembercadeau’s: boeken

Gisteren was de grote dag dat Sinterklaas weer voet aan wal zette in ons koude kikkerlandje. En met de komst van Sinterklaas staan we voor mijn gevoel eigenlijk al met één been in de drukke en feestelijke decembermaand. Een maand waarin materialisme een grote rol speelt. Helaas hebben al die “spullen” die aangeschaft worden tijdens de decembermaand een grote impact op de wereld waarin we leven. Afgelopen week schreef ik al een artikel over het opstellen van een duurzaam verlanglijstje. In dat artikel kondigde ik aan dat ik ook een aantal artikelen zou wijden aan duurzame cadeautjes. Vandaag start ik met een aantal duurzame boeken. En hoewel boeken zelf niet super duurzaam zijn (voor het papier worden immers vrijwel altijd bomen gekapt) hebben deze boeken wel allemaal een duurzaam karakter.

1. Natuurlijk mooi is een boek over het zelf maken van natuurlijke verzorgingsproducten. Het zelf maken van verzorgingsproducten met natuurlijke ingrediënten is erg duurzaam. Naast dat je dan zeker weet dat jouw cosmetica niet getest is op dieren, weet je ook dat de ingrediënten een minder grote belasting vormen voor het milieu. Jouw zelfgemaakte cosmetica bevat immers geen microplastics en meer van dat soort rommel.

2. Stof voor durf-het-zelvers is een boek die de naaister in jou naar boven haalt. Het boek bevat naai en brei patronen waardoor jij zelf kleding kan fabriceren. Naast dat het super leuk is om met unieke kleding rond te wandelen is het natuurlijk ook helemaal verantwoord in het kader van “fair fashion”. Door het maken van je eigen kleding weet je in ieder geval zeker dat in het productieproces van jouw kledingstuk geen kinderarbeid te pas is gekomen. Tipje: koop ook eerlijke en duurzame stoffen zodat jouw zelfgemaakte kledingstukken helemaal “fair” zijn.

3. Het boek “vaarwel spullen” draait om het verhaal van Fumio Sasaki. Hij is eind dertig, single en werkt als redacteur in een klein appartement in Tokyo. Zijn bezittingen? Drie shirts, vier broeken, vier paar sokken en daar houdt het wel zo’n beetje mee op. Een paar jaar eerder heeft hij vaarwel gezegd tegen veel materiele bezittingen omdat hij merkte dat dit hem eerder ongelukkig dan blij maakte. In dit boek licht Fumio Sasaki zijn filosofie achter het minimalisme toe en geeft hij regels en handvatten die je kunnen helpen om en simpeler, gelukkiger en waardevoller leven te leiden. Hij vertelt hoe een minimalistische levensstijl niet alleen je leefruimte en gedachtewereld vergroot, maar uiteindelijk je leven verrijkt. En hoewel dit artikel je misschien wel een beetje op weg helpt, is een inspirerend boek over minimalisme altijd fijn natuurlijk.

4. Tot een poosje geleden dacht ik zelf ook altijd dat vegan eten erg ingewikkeld is. Not true! Zelf kies ik ook geregeld voor vegan gerechten en dit “Eat Vegan” kookboek maakt het kiezen voor vegan eten nog een stukje gemakkelijker. Dit moderne, vrolijke en inspirerende kookboek bevat allerlei lekkere, gezonde en verrassende recepten voor mensen die graag veganistisch eten of voor mensen die graag willen proberen om (meer) veganistisch te gaan eten. En dat is natuurlijk alleen maar goed voor de aardbol.

5. Dit is een goede gids is een gids voor een duurzame(re) lifestyle. Zelf heb ik dit boek al bij veel bloggers voorbij zien komen en eerlijk is eerlijk: dat heeft mijn nieuwsgierigheid naar dit boek zeker aangewakkerd. Dit boek is voor iedereen die best eens wat duurzamer zou willen leven maar niet precies weet hoe te beginnen. Voor mensen eigenlijk niet veel tijd, geld of gedoe in duurzaam leven kunnen steken maar het wel willen.

6. En last but not least: “biologische moestuin”, een boek over biologisch tuinieren. Als jij beschikt over een fijn tuin(tje) jaloers!  dan is het natuurlijk heerlijk om je eigen groenten, fruit en kruiden te verbouwen. Niet alleen omdat eten uit eigen tuin gewoon het lekkerst is maar ook omdat je grip hebt op hoe hetgeen dat je eet behandeld wordt voordat je het opeet. Het liefst eet je natuurlijk producten die zonder gebruik van chemische middelen zijn grootgebracht. En dat kan ook als je de principes van biologisch tuinieren opvolgt. In tegenstelling tot wat velen denken, is biologisch tuinieren helemaal niet moeilijk. Als je enkele basisregels begrijpt en toepast, zal je al gauw merken dat de natuur zelf een groot deel van het werk overneemt. In dit boek wordt op een eenvoudige manier uitgelegd hoe je je eerste stappen kunt zetten als biologische tuinier. Lekker, gezond en duurzaam dus.

Staat er een boek op jouw verlanglijstje?

Share:

4 Reacties

  1. 19 november 2017 / 08:16

    Mooie boeken heb je op een rijtje gezet! ‘Dit is een duurzame gids’ lijkt me heel interessant om nog eens te lezen. Volgens mij is dat echt een fijn en laagdrempelig boek voor als je je meer met duurzaamheid wilt bezighouden.

  2. 19 november 2017 / 11:55

    Super leuk overzicht! Ik ben van plan om een bieb abonnement te nemen, dan hoef ik ze niet te kopen, ook duurzaam haha!

  3. 19 november 2017 / 14:54

    Aaah wat doe je me aan! Ik ben zo ontzettend boeken verslaafd en dan met name vegan/duurzame boeken verslaafd, haha.
    Mooi overzicht. Ik vind natuurlijk mooi vooral interessant.
    Dit is een goede gids heb ik al. Best een aanrader. ?

Geef een reactie