Duurzame planten? Stekjes ruilen en vragen!

Duurzame planten? Stekjes ruilen en vragen!

Ongeveer een jaar geleden werd ik gegrepen door het groene virus. Je weet wel, dat virus waardoor je het liefst je hele huis vol met kamerplanten wil gooien. Waardoor je ineens de meest vreemde plantennamen uit je hoofd kent. Waardoor je op Instagram allemaal #urbanjungle pagina’s gaat volgen. Waardoor je met andere vriendinnen en plantengekkies updates gaat delen over hoe je planten het doen en knalfuif wil vieren als je ziet een plant een nieuw blad aan het aanmaken is. Nou.. dat virus dus. Helaas is planten kopen niet heel duurzaam. Planten worden namelijk gekweekt in kassen die verlicht en verwarmd moeten worden en plantenziektes worden vaak bestreden door chemische stoffen. En omdat ik als groen groen meisjes ook geïnteresseerd ben ik duurzame planten, leek het me leuk om een artikel te wijden aan het ruilen en vragen van stekjes.

Stekjes zijn afkomstig van planten die iemand ooit al heeft aangeschaft. Eén plant kan voor ontzettend veel nakomelingen zorgen zonder dat er een nieuwe plant gekocht hoeft te worden En dat is op zichzelf natuurlijk al duurzaam. Stekjes zijn eigenlijk gewoon babyplantjes die je zelf groot moet laten worden. En eerlijk is eerlijk: naast dat dit duurzamer is, is het ook een stuk leuker. Een klein miniplantje laten wortelen en vervolgens zien hoe jouw opgroeiende babyplant groot wordt en nieuw blad maakt, is echt een feestje. En daarom deel ik graag mijn tips om stekjes te verzamelen.

 1. Toen ik besmet raakte met het groene virus, maakte ik al snel kennis met facebookgroepen waarop stekjes en plantjes met elkaar geruild worden. Soms worden er ook stekjes weggegeven. Dus ook als beginnend plantenverzamelaar kun je terecht op plantengroepen. De grootste facebookgroep is de planten en stekjesgroep NL. Maar je hebt ook veel facebookgroepen die gebonden zijn aan een regio. Vraag de zoekbalk om te zoeken naar “stekjes” + jouw regio/woonplaats en je ziet vanzelf of er een groep is waar je je bij aan kunt sluiten.
 2. Je kunt ook een stekjesruildag bezoeken. Dit soort ruildagen worden, naar mijn idee, steeds populairder. Zo organiseerden alle intratuin filialen een paar maanden geleden al een stekjesruildag. Maar veel van deze ruildagen worden ook georganiseerd vanuit Facebookgroepen. Op deze facebookpagina bijvoorbeeld staat een hele lijst met ruildagen die georganiseerd worden.
 3. “Brutalen hebben de halve wereld” wordt weleens gezegd. Maar wist je dat brutalen ook een huis vol stekjes hebben? Soms is een beetje brutaliteit op een gepaste manier helemaal niet verkeerd. Kom je in een leuk lunchtentje met mooie planten? Vraag dan eens of je een stekje van een bepaalde plant zou mogen. Daar heb ik een mooie Scindapsus Pictus (een watte? Google is your friend!) aan overgehouden. En kijk af en toe ook eens om je heen als je bij vrienden of familie thuis bent. Knipper een paar keer met grote lieve puppyogen, zet een lief stemmetje op en vraag of je (op korte of op langere termijn) alsjeblieft een stekje van die ene leuke plant mag. Misschien ontstaan er op die manier nog wel leuke ruil dealtjes.

En na deze drie tips zeg ik: let the stekjesparty begin. En zou ik ook willen zeggen: ja, stekjes zijn klein en zorgen niet meteen voor die urban jungle die je misschien voor ogen hebt. Maar je weet wat ze zeggen: geduld wordt beloond.

Vind jij het ook zo leuk om stekjes groot te brengen?

Share:

6 Reacties

 1. 3 april 2019 / 12:36

  Ik heb dit virus al jaren te pakken en dat zorgt voor een breed scala aan planten in huis. En ik vind het heerlijk! Ik krijg ook regelmatig stekjes van mijn moeder en verzamel op reis ook altijd stekjes en zaden. Hierdoor wordt het een nog grotere mix aan planten en is het een extra groot feestje als de zaden opkomen!

 2. 3 april 2019 / 12:46

  Yes! Het geeft zoveel voldoening nu het kleine stekje van mijn pannenkoekenplant een heuze plant opzich is geworden, of eigenlijk het zijn er nu 4!

 3. 3 april 2019 / 13:25

  Aaah stekjes zijn zo schattig hihi! Ik heb op het moment echt genoeg (blijf toch een beetje een minimalist haha), maar super handige tips!

 4. 8 april 2019 / 12:36

  Ik heb heel lang aan stekjes ruilen gedaan, inmiddels geen zin meer in, teveel moeite haha. Ook heb ik zelf amper stekjes, op gegeven moment had ik er 40+. Nu stek ik alleen m’n bananenplanten en pannenkoekenplanten nog 🙂 Maar die stekjes geef ik eigenlijk meteen weg. Ruilen is leuk, maar via post is het altijd zo’n gedoe. En nu de brievenbus hier weg is gehaald, is het helemaal een bitch om post weg te brengen -.-

Geef een reactie