Een kat in huis halen? 6x hier moet je over nadenken!

Een kat in huis halen? 6x hier moet je over nadenken!

Dat katten simpelweg geweldig zijn, is wat mij betreft een gegeven feit. Toen mijn vriend en ik eenmaal een appartement hadden, heb ik daarom iedere dag meerdere keren gezeurd bij mijn vriend. Ik moest, zou en wilde perse een kat in huis halen. Hij zei eerst nee, toen misschien en uiteindelijk ging hij toch overstag. En de mensen die mij kennen (of geregeld een bezoekje brengen aan mevrouwmiauw.nl) weten natuurlijk hoe het sprookje verder ging. Op 5 april 2018 haalden we Vlinder uit het asiel en zij gaat nooit meer bij ons weg. En hoewel het nu misschien lijkt alsof we “zomaar” hebben besloten om een kat te nemen, is dat zeker niet het geval. We hebben over veel dingen nagedacht en het over veel dingen gehad. Toch lees ik geregeld berichtjes van mensen die niet zo goed hebben nagedacht over dat harige vriendje/vriendinnetje dat ze in huis hebben gehaald. Daarom deel ik in dit artikel een aantal dingen die je je moet bedenken voordat je een kat in huis haalt.

kat in huis halen

Want een verhuizing naar een nieuw gezin is voor katten erg stressvol. Katten kunnen verhuizingen als zeer traumatisch ervaren. Daarom is het zo belangrijk dat de kat die jij in huis haalt ook echt zijn/haar gouden mandje bij jou krijgt. Geregeld lees ik berichten van mensen die een kat in huis hebben gehaald en na een paar weken/een week/soms zelfs een dag twijfelen aan hun keuze en de kat weer kwijt willen. Daar word ik zo ontzettend verdrietig van. Katten zijn geen meubelstuk wat je in huis haalt, waarbij je kunt bekijken of het bij de inrichting past en ook weer terug kan brengen als het niet bevalt. Katten zijn levende dieren met gevoelens, angsten en behoefte aan geborgenheid. Dieren die ook heel veel waarde hechten aan een veilige, liefdevolle en vertrouwde basis. Dus zint eer gij begint.

Een kat in huis halen? Eerst nadenken over..:

pootje klein  Bedenk je allereerst vooral goed naar wat voor soort kat je zoekt. Een rustige kat, een drukke kat, een speelse kitten, een knuffelkat, een kat die goed met kinderen om kan gaan, een kat die goed met andere katten kan, een kat die goed met honden om kan gaan, een kat die snel vertrouwd is of een kat die je vertrouwen moet winnen en daarna niet meer bij je weg te slaan is? Wat dat betreft zijn katten natuurlijk net mensen. Iedere kat heeft zijn/haar eigen karakter en eigenschappen. En niet iedere kat past in ieder huishouden en in ieder gezin. Ga daarom na wat je belangrijk vindt aan een potentieel harig vriendje en pas je zoektocht daar vervolgens op aan. En lees je in over wat bepaalde katten nodig hebben. Kittens vragen echt iets anders van je dan een angstige getraumatiseerde kat.

pootje klein  Een ander punt wat eigenlijk ook samenhangt met het vorige punt is dat je je af moet vragen hoe de andere gezinsleden tegenover een nieuwe harige huisgenoot staan. En dan bedoel ik niet alleen huisgenoten in de zin van mensen. Maar ook andere harige huisgenoten. Jij kan het misschien heel erg leuk vinden om een lieve kleine kitten aan te schaffen, maar jouw senior kat van 12 vindt dat misschien alleen maar druk en vervelend. Of misschien kan jouw zoontje van 3 niet rustig omgaan met een schuwe kat die je in huis haalt. Denk daar dus echt over na.

kat in huis halen

pootje klein  Waar je ook over na moet denken is of je oppas geregeld krijgt als je met vakantie gaat. Katten zijn wat dat betreft iets gemakkelijker dan honden. Maar ook voor een kat dien je het goed te regelen wanneer je een weekje gaat genieten van zon zee en strand of een lang weekend op stedentrip gaat. Sommige katten kunnen prima naar een pension en sommige katten kunnen ook best een weekje overleven met alleen een oppas die komt voeren. Maar sommige katten (waaronder Vlinder) hebben iedere dag echt flink wat aandacht nodig. Dus bespreek eerst in je omgeving of er mensen bereid zijn om voor jouw harige vriend(in) te zorgen en stem je vakantie af op die van de de oppasser(s).

pootje klein  Ook zijn kosten die je voor een kat moet maken een belangrijk aspect. Het is goed om vooraf een kostenplaatje te maken van de “vaste kosten” zoals eten, speeltjes, kattenbakvulling, een kattenbak een krabpaal en een eventuele verzekering. Maar er komt altijd een moment waarop je harige vriend(in) meer zorg nodig heeft en er een bezoekje aan de dierenarts gebracht moet worden. En ik zal alvast een geheimpje verklappen: de dierenarts is verre van goedkoop. Vraag je dus goed af of je dit financieel op kan brengen. Je kunt natuurlijk nooit in de toekomst kijken maar nadenken over dit soort situaties kan wel.

pootje klein  En hoewel ik schreef dat je nooit in de toekomst kunt kijken, kun je toch wel een beetje proberen om dat wel te doen. Wil je graag gezinsuitbreiding? Of woon je nu in een huis met een tuin en wil je verhuizen naar een appartement? Dan is het goed om na te gaan of een kat op dit moment wel een goed idee is. Een kat neem je niet voor even maar voor het leven. En daarom is een doorkijkje naar de toekomst en de manier waarop een eventuele kat daar dan in past zeer belangrijk.

pootje klein  En last but not least: vraag je af of jij de kat die je in huis haalt genoeg te bieden hebt. Sommige katten hebben veel aandacht nodig. Er zijn katten die veel geknuffeld willen worden, er zijn katten die heel erg uitgedaagd moeten worden in de vorm van leuke spelletjes en er zijn katten die niet goed alleen kunnen zijn. Maar er zijn ook katten die gewend zijn om naar buiten te gaan en die katten kun je dan moeilijk binnen houden. De vraag die jij jezelf moet stellen is of jouw gezin en jouw huis kunnen bieden wat de kat die jij zoekt nodig heeft.

Heb jij weloverwogen voor een kat gekozen?

Share:

9 Reacties

 1. 30 oktober 2018 / 07:50

  Wij hebben sinds eind juni twee lieve kittens. Alhoewel, het worden al grote katten 😀 wij zijn toch 3 kwart jaar bezig geweest om een geschikte kat te vinden. Wij vonden leeftijd geen ding, maar het vereiste was wel dat de kat binnen kon blijven en we een klik hadden. In asiels zitten niet veel binnenkatten. Mijn vriend wilde al langer kittens, dus uiteindelijk overstag gegaan, maar wel kittens van de zwerfdierenopvang. We zijn erg gelukkig met ze en we hebben het idee dat ze het ook erg naar hun zin hebben hier. Wat ik met dit verhaal wil vertellen? Je moet niet nu een kat willen hebben. Er wordt veel op websites als marktplaats geadverteerd en het lijkt dan alsof je vandaag nog een kat in huis kunt halen. Maar een geschikte kat zoeken kan gewoon even tijd kosten.

  • 30 oktober 2018 / 11:52

   Wat een mooie aanvulling op dit artikel. 100% mee eens. Bedankt voor je berichtje.

 2. 30 oktober 2018 / 10:09

  Wij hebben nu sinds 1,5 week een kitten rond lopen. Hij kan niet naar buiten doordat we 2 hoog wonen en daarom hebben we een grote krabpaal voor hem, spelen we veel met hem en is hij gek op aandacht.

  • 30 oktober 2018 / 11:53

   Wat leuk en gezellig, een kitten! Ik wens jullie veel knuffel- en speelplezier.

 3. 30 oktober 2018 / 11:46

  Kom je nu mee…ik heb bewust voor Doezel gekozen en nee hij gaat nooit weg en ook de dames van mijn vriend niet. Sterker nog we hopen nummer 6 binnen te krijgen dat is een aanloper.

 4. 30 oktober 2018 / 21:30

  Zeker dingen om over na te denken voordat je een huisdier neemt, in het algemeen.
  Ik ben nog steeds super blij met onze 2 lieve poezels.

 5. nicolished
  30 oktober 2018 / 21:52

  Wat goed dat je dit deelt. Een kat hebben is natuurlijk echt super leuk, maar het is wel iets waar je goed en serieus over na moet denken!

 6. 4 november 2018 / 09:49

  Leuk artikel! Oh dn dn moet ook wel nadenken of je er wel plaats voor hebt. 🙃

Geef een reactie