De eerste weken als vegetariër | Mijn ervaringen

De eerste weken als vegetariër | Mijn ervaringen

Sinds een paar weken, ben ik vegetarisch aan het eten. Dat wil zeggen: ik eet geen vis en vlees meer. Zowel vis als vlees heb ik nooit gruwelijk lekker gevonden. Begrijp me niet verkeerd: een stukje biefstuk kon ik af en toe zeker waarderen, maar het was geen must voor mij. Ik at dus ook maar 1 á 2 keer in de week vis of vlees. Toen ik een paar weken geleden een documentaire zag dacht ik: ik ga gewoon proberen om vegetarisch te leven. Vandaag deel ik hoe deze eerste weken als vegetariër zijn bevallen.

Het vegetarisch eten zelf

Dat gaat me prima af. Ik at sowieso dus al heel erg weinig vlees en vis en mis het dus niet. Toch merk ik wel dat ik soms nog een beetje moet schakelen. Laatst tijdens een borrel kwam er een schaal bittergarnituur voorbij. Ik had een hapje gepakt waarvan ik dacht dat het kaas zou zijn, maar het bleek kip te zijn. Kan gebeuren natuurlijk. Ik vind ook niet dat ik mezelf hier voor moet straffen o.i.d. De volgende keer gewoon wat beter opletten.

Ik wil me wel meer gaan richten op goede vleesvervangers. Ik heb daar nooit aandacht aan besteed, maar het schijnt wel serieus belangrijk te zijn. Deze week heb ik al linzen, kikkererwten en kidneybonen gegeten. Ik ben echt een groenten mens en ik kan echt genieten van peulvruchten. Voor mij is het eten van vleesvervangers dus geen probleem, ik moet me alleen wel wat bewuster zijn van de noodzaak.

Reacties uit mijn omgeving

Tja, en dan besluit je ineens om op je 23e vegetarisch te gaan leven. Hoe doe je dat dan met je omgeving? Mijn omgeving wist wel dat ik weinig vlees en vis eet, maar helemaal geen vlees en vis is toch weer even anders. Mijn vriend vindt het prima, maar ook wel lastig. Die grote pan met spaghetti bolognese komt niet meer op tafel te staan. Ik vind het prima dat mijn vriend vlees wil eten, maar dat moet dan dus wel apart gebakken worden. Dat is een beetje lastig, maar geen big issue.

Ik reis ook ieder weekend naar mijn ouders, omdat ik in het weekend turnles geef. Op vrijdag avond eet ik dus altijd bij mijn ouders. Mijn moeder vraagt me nu telkens of ze het vlees toe kan voegen bij het eten waarop ik telkens zeg dat ik het vlees niet hoef. Ze lijkt het geen probleem te vinden maar blijft het wel vragen. Misschien denkt ze dat het een periode is.

Is het een periode?

Nee, voor mij is dit niet een periode. Waar ik nog wel over twijfel is of ik echt nooit meer vlees zal eten. Als ik weet dat een dier een goed leven heeft gehad en ik er extreem veel zin in heb kan ik me voorstellen dat ik heel af en toe denk: why not? Ik vind het nog best lastig om daar een soort van balans in te vinden. Want is het een principekwestie dat ik geen vlees wil en mag eten van mezelf? Of gaat het me meer om de manier waarop de meeste dieren aan hun eind komen? Wil ik mezelf for ever ontzeggen om ooit nog een stukje vlees of vis te eten? Of wil ik af en toe een uitzondering maken wanneer die uitzondering goed voelt? Heel eerlijk gezegd weet ik dit nog niet zo goed. Ik schommel wat dat betreft een beetje tussen een vegetariër en een fanatieke flexitarier in.

Zou jij vegetariër kunnen worden?

Share:

15 Reacties

  1. 17 juni 2016 / 09:05

    Vind het goed om minder vlees te eten, of biologisch, maar helemaal afschaffen is voor mezelf net een stapje te ver. Vind wel dat je het knap doet! En voor een klein foutje hoef je jezelf inderdaad echt niet af te straffen. Kan gebeuren en daar leer je van :)

  2. 17 juni 2016 / 09:24

    Wat een goede en bewuste stap van jou Sara! Zelf probeer ik ook zo min mogelijk vlees te eten en anders voor de bewuste optie te kiezen. Maar eerlijk is eerlijk, vlees voor altijd uit mijn leven bannen zou ik heel moeilijk vinden. Ik heb het een tijdje gedaan en ik voelde mij toen heel moe en had 0,0 energie. Terwijl ik wel gewoon note en andere vervangende vitamine en mineralen at. Ik probeer hier dus vooral een balans in te vinden.

  3. 17 juni 2016 / 11:03

    Het is een goede stap als je er zelf gelukkig van wordt, toch? Snap wel dat je vriend het lastig vind, zou het zelf ook vreselijk irritant vinden om bepaalde dingen niet meer te kunnen eten omdat een ander dat niet wil haha.

    • MevrouwMiauw
      17 juni 2016 / 11:06

      Precies. Dat is zeker waar. En tja.. Mijn vriend kan het nog wel eten hoor. Ik verbied hem niets. Alleen een maaltijd waar vlees doorheen zit is wel wat lastiger.

  4. 17 juni 2016 / 11:18

    Yesss hier wachtte ik op hihi! En ja ik zou vegetariër kunnen worden, cause you know I am! Ik heb helemaaaal geen behoefte meer aan vlees, ik ben er helemaal klaar mee. Ik had laatst per ongeluk wel ook iets met kip, maar ik voelde me zo k*t toen! Mijn moeder vraag het gelukkig nu niet meer, maar ik krijg wel nog geregeld blikken naar me toe…

  5. 17 juni 2016 / 12:01

    Goed artikel! Ik eet sinds mijn 10e geen vlees meer. Ik eet heel af en toe wel vis, omdat dat gewoon gezond is. Maar zowel vlees als vis heb je eigenlijk helemaal niet nodig! Alleen vanwege mijn notenallergie in combinatie met geen vlees eten heb je al vrij weinig keuze meer. Vandaar ook mijn keuze om wel af en toe vis te eten. Eigenlijk eet ik alleen zalm en tonijn en ik let er ook op als de vis bijvoorbeeld in een vervuilde rivier is gevangen. Alles wat zij eten krijg jij natuurlijk ook binnen. Daarom vind ik het heel goed om geen vlees meer te eten, aangezien er zoveel in die dieren wordt gespoten wat er helemaal niet in hoort. Voor mij nooit meer vlees in ieder geval!

  6. 17 juni 2016 / 14:06

    Wat een goed artikel! Ik ben zelf ook al jaren vegetarisch en at voor die tijd ook niet veel vlees of vis. In het begin is het altijd lastig, maar op ten duur weet je niet meer beter. Te minste zo is het bij mij. Vleesvervangers zijn inderdaad erg belangrijk, zelf at ik jaren ook geen vleesvervangers. Wat ‘bij sommige’ kan zorgen voor bepaalde vitamine te korten.

  7. 17 juni 2016 / 20:47

    Ik denk dat ik dan eerder pescotarier zou worden. K ga morgen bijv ook uiteten en mn favo dingen zijn; sushi met vis erbovenop, garnalen, mosselen en fishfilet. Allemaal vis haha. Love vis gewoon too much. Ik vind t wel heel knap van je! Nou moet k zeggen dat ik ook niet meer dagelijks vlees/vis eet en t gewoon goed afwissel. En voor mij voelt dat nu prima

  8. 18 juni 2016 / 11:15

    Voor mij is echt vegetariër worden een stap te ver, maar ik eet sowieso niet zoveel vlees, dus dat is voor mij een mooie middenweg.

  9. 19 juni 2016 / 20:01

    Vind het ook echt heel knap dat je dit doet! Ik zou het graag willen proberen, maar ik weet niet of dat mij lukt. -x-

  10. 20 juni 2016 / 13:51

    Ik denk er eigenlijk net zo over als jij. Ik eet vegetarisch en zelfs bijna veganistisch, maar ik weet niet of ik de rest van mijn leven zo blijf eten. Om heel eerlijk te zijn voel ik me lichamelijk het beste als ik een beetje biologische vlees 1-2 keer per week eet. Ik ben vegetariër omdat ik tegen de bio industrie ben en vlees het milieu teveel aantast, niet omdat ik het vies vind of geloof dat een beetje vlees ongezond is.

    Het kan dus goed zijn dat ik in de toekomst ooit wel een keer een uitzondering maak. Gelukkig heb ik op dit moment die behoefte nog niet, er zijn veel vleesvervangers die ik net zo lekker als vlees vind. Bijvoorbeeld de shoarma reepjes van Tivall (AH) en de burger van de Vegetarische Slager :)

    • MevrouwMiauw
      22 juni 2016 / 22:53

      De vegetarische Toscaanse carrè’s zijn ook zooooo heerlijk! Heb je die weleens gehad?

  11. 21 juni 2016 / 12:45

    Ik vind het zo’n mooie en dappere keuze van je! Zeker omdat het vegetariër worden in Nederland niet altijd gewaardeerd lijkt te worden (volgens mij gaat het bij vele tegen het gevoel in gezien onze opvoeding..). Ik ben ook een flexitarier geworden (wist niet dat het een woord is, maar voelt wel beter) omdat ik de knoop voor mijzelf ook nog niet om kan zetten. Ik eet dus minder vlees en dat voelt ook erg goed!

    • MevrouwMiauw
      22 juni 2016 / 22:50

      Bedankt voor je lieve reactie Linda. Flexitariër is inderdaad een woord, grappig he? :) Ik wist dat eerst ook niet.

Geef een reactie