5x feiten en fabels over dierproefvrije cosmetica

5x feiten en fabels over dierproefvrije cosmetica

Ongeveer 1.5 jaar geleden maakte ik een beslissing waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb en ook nooit spijt van zal krijgen: ik besloot om alleen nog maar dierproefvrije cosmetica te gebruiken. Ik pakte het heel rigoureus aan want alle cosmetica die niet dierproefvrij was, verdween in een bak. Die producten raakte ik nooit meer aan. Nooit heb ik iets gemist van de spullen die ik weg heb gedaan. Dat komt doordat het zó easy peasy is om volledig over te gaan op dierproefvrije cosmetica. Helaas bestaan er wel een aantal fabels over dierproefvrije cosmetica die mensen er misschien van weerhouden om over te gaan op dierproefvrije cosmetica. Tijd dus om die fabels te ontkrachten met feiten..

“Dierproefvrije cosmetica is zo duur”

Nee joh, dikke onzin! Net als niet-dierproefvrije cosmetica heb je dierproefvrije cosmetica ook in alle prijsklassen. Sophie van Naoki.nl houdt een hele fijne en betrouwbare lijst bij. Als je weinig te besteden hebt dan zijn huismerken zoals Etos en Kruidvat een optie als het gaat om huid- en gezichtsverzorging. Wat make-up betreft kun je met een gerust hart producten van Essence, Catrice en Etos kopen. Holland & Barrett heeft ook regelmatig goede acties waardoor natuurlijke(re) en dierproefvrije merken zoals Dr. Organic en Beauty Kitchen voor een fijne prijs te krijgen zijn.

“Dierproefvrije cosmetica heeft een suffig en geitenwollensokken imago”

Zeker niet waar. Als je het antwoord op bovenstaande fabel hebt gelezen dan is deze fabel al meteen ontkracht. En al was het zo.. so what? Niet-dierproefvrije cosmetica heeft voor mij een afschuwelijk, wreed en egoïstisch imago. Dan weet ik wel waar ik voor kies..

Er bestaat geen dierproefvrije parfum”

Eerlijk is eerlijk: de keuze is niet zo reuze als bij niet-dieproefvrije parfum. Maar dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Zelf heb ik geurtjes van Rituals, The Master Perfumer, Pacifica, The Body Shop en Thermen. Maar er zijn ook andere en meer luxe merken zoals Stella McCartney en Baija Paris.

“Alle cosmetica in Nederland is toch dierproefvrij?!”

>Was het maar zo’n feest. Veel merken die in Nederland worden verkocht, verkopen en produceren hun producten ook gewoon in het buitenland. Het zijn internationale bedrijven die in het buitenland hun producten gewoon op dieren testen. De “innovatieve” producten die in het buitenland ontwikkeld worden door deze te testen op dieren, liggen hier in Nederland vervolgens in de schappen.

“Als er een logootje in de vorm van een konijntje op een verpakking staat dan is het vast dierproefvrij”

Wrong! Sophie van Naoki.nl stelde dit al eerder aan de kaak maar het lijkt mij goed om het nogmaals onder de aandacht te brengen. Er zijn merken dit zo’n logootje er gewoon op zetten om mensen over de streep te trekken. Mensen denken bij het zien van zo’n logootje dat het product dierproefvrij is, krijgen daar een goed gevoel van en kopen vervolgens het product. Het is helaas goed mogelijk dat het product helemaal niet dierproefvrij is. Pure misleiding noem ik dat, maar ja.. wie ben ik?

Ik hoop dat ik door dit lijstje een aantal vooroordelen over dierproefvrije cosmetica verduidelijkt heb. Ik wilde eigenlijk schrijven “de wereld uit geholpen” maar ik vrees dat dat te hoog gegrepen is.

Ken jij nog een andere fabel over dierproefvrije cosmetica?

Share:

2 Reacties

  1. 17 oktober 2017 / 07:16

    Wat goed dat je hier een artikel aan wijdt! Ik merk zelf ook dat de overstap eigenlijk zoveel makkelijker was dan ik dacht. Ik mis echt helemaal niets. Het is inderdaad heel jammer dat niet alle cosmetica in Nederland dierproefvrij zijn en dat soms zelfs het icoontje van het konijn onterecht is gebruikt. Aan de andere kant ben ik blij met de dierproefvrije merken die er zijn en is er gelukkig meestal volop keuze als je voor dierproefvrij gaat :)

  2. 17 oktober 2017 / 09:02

    UGH JA! Ik haat het dat merken mensen dingen doen geloven… Zoals Yves Rocher, echt irritant!

Geef een reactie