Fair & fashionable | mijn challenge voor 2017

Fair & fashionable | mijn challenge voor 2017

Iets later dan gepland, maar hey.. blame it on new years eve. Dit artikel stond namelijk gepland voor 2 januari, maar ik was op 1 januari bezig met mezelf bijeen rapen en met wafels eten bij mijn oma. Ook erg belangrijke bezigheden natuurlijk. Maar genoeg daarover. Vandaag gaat het namelijk over mijn goede voornemen, mijn challenge, voor 2017. Ik heb mezelf namelijk opgelegd om één jaar lang alleen nog maar fair fashion te kopen. Dat leek me een mooie en haalbare uitdaging. Ik wil namelijk veranderen op het gebied van fashion aankopen. Ik ga in 2017 voor fair & fashionable.

Laat ik maar meteen een schuldbekentenis doen: ik ben vanaf het moment dat ik kleedgeld kreeg (ik gok dat ik 12 jaar was) een koopjesjager, en daarmee tegelijkertijd een impuls aankoper, geweest. Goedkoop, leuk genoeg en de goede pasvorm? Dan ging het mee naar huis. Resultaat: 3 kasten vol met kleding. En nu ik dit typ, schaam ik me daar eerlijk gezegd best wel voor. Het slaat namelijk werkelijk helemaal nergens op. Want really, wat moet je met zo ontzettend veel kleding? En nog een bekentenis: de kleding die ik in de kast heb liggen, vind ik best prima maar het is niet zo dat ik veel kledingstukken heb die echt tot mijn favorieten behoren. Dat is jammer. Niet alleen voor mijn portemonnee maar ook voor mens en milieu. Ik kwam rond september vorig jaar tot het besluit dat dit moest stoppen. Ik was er klaar mee.

“Mijn goede voornemen: fair & fashionable”

Dus dit jaar ga ik het anders doen. Ik ga minder kopen. Mocht ik toch iets willen kopen dan zal ik dit op een bewuste manier doen. Ik wil namelijk één jaar lang alleen maar “fair fashion” kopen. Voor mij houdt dit in dat kleding, schoenen en tassen geproduceerd zijn onder omstandigheden die rekening houden met mens/milieu of allebei. Ook tweedehandskleding valt wat mij betreft onder het “fair fashion” labeltje. Door tweedehands te kopen, geef je dingen een tweede leven en draag je niet bij aan een nieuw productieproces.

Toen ik deze uitdaging een paar maanden geleden voor mezelf had bedacht, ging er eigenlijk al meteen een knopje om. Ik heb vanaf september tot de laatste dag van december maar twee non-fair-fashion items gekocht. Ik kocht nét voor het nieuwe jaar begon twee basic hemdjes bij de Zara. Omdat ik weet dat ik deze hemdjes heel erg fijn vind en ik op die manier “voorbereidingen” trof voor het jaar 2017. Verder kocht ik alleen maar fair fashion. In deze en deze outfitpost kon je ook al zien dat ik bewuster bezig was met fashion. Ook het jurkje dat ik op de foto’s in dit artikel draag valt, in mijn ogen, onder de categorie “fair fashion”. Het is een jurkje van de H&M Conscious collectie. Ik heb dit fijne basic jurkje in nog twee andere kleuren en ik ben er zó blij mee. Dit zijn van die tijdloze kledingstukken die ik over een aantal jaar nog steeds met heel veel plezier draag. En dat is toch waar het om draait?

Het lijkt me een mooie uitdaging om dit jaar op een meer kritische manier te kijken naar items die ik nodig denk te hebben. Ik wil investeren in mooie en tijdloze items die ik met veel liefde en plezier draag, zodat de drang naar meer, meer, meer af zal nemen. Ik ben benieuwd of dit goede voornemen bijdraagt aan een blijvende verandering met betrekking tot koopgedrag en of fair fashion na 2017 voor mij a way of life zal zijn. Mocht je benieuwd zijn naar hoe het mij af zal gaan? Ik zal proberen om geregeld “fair & fashionable” outfits te laten zien op mijn blog. In die outfitposts zal ik ook updates geven over hoe het er voor staat met mijn fair fashion voornemen van 2017. I’ll keep you posted!

Wat is jouw goede voornemen voor 2017?

Share:

23 Reacties

 1. 4 januari 2017 / 08:31

  Wat een mooi voornemen! Het jurkje dat je op de foto draagt is ook echt heel erg mooi. Mijn belangrijkste doel voor 2017 (naast een baan vinden) is om wat meer rust te creëren en me daar minder schuldig over te voelen.

  • 7 januari 2017 / 13:01

   Dankjewel voor je lieve compliment. Jouw voornemen klinkt ook als een hele goede. Ik hoop dat het je goed zal vergaan met meer rust creëren en minder schuldig voelen.

 2. 4 januari 2017 / 08:48

  Suuuuper leuk meid, ik wil me hier dit jaar vooral in verdiepen en inderdaad ook weinig kleding kopen! En ik wil ook vaker naar H&M Consious kijken :)

  • 7 januari 2017 / 13:10

   Wat leuk dat jij ook bewuster wil gaan worden op het gebied van fashion. Ik ben heel benieuwd naar hoe dit je zal vergaan.

 3. 4 januari 2017 / 10:31

  Heel tof! Ik ben ook altijd een enorme koopjesjager geweest (al hebt ik nooit drie kasten vol gehad), maar ik kan je inmiddels uit ervaring vertellen dat koopdrang echt afneemt als je bewust stil staat bij waar je kleding vandaan komt. Je kunt niet zomaar de stad meer in rennen voor iets nieuws, dus zul je langer nadenken en wat je hebt kritischer bekijken. Gek genoeg helpt opruimen ook: door te schiften tot wat je echt graag draagt, waardeer je je kast ook meer. En als je toch een impulsdrang hebt, is de kringloop je vriend. Kun je het altijd weer daar heen brengen als je iets toch niet blijkt te dragen. Vaak gaat de opbrengst toch naar een goed doel, dus kun je het zien als een donatie. Heel toffe beslissing, ik kijk uit naar je ervaringen!

  • 7 januari 2017 / 13:16

   Precies, ik hoop dus ook echt dat die koopdrang afneemt, heel erg goed om te horen dat het bij jou wel zo is gegaan. Ik heb de afgelopen maanden al wel gemerkt dat het inderdaad afneemt en dat ik ook kritischer naar aankopen kijk. Opruimen is iets wat ik echt nog moet gaan doen. Ik wil eigenlijk een nieuwe kledingkast aanschaffen (die van ons is kapot) en met de komst van een nieuwe kast ook heel kritisch kijken naar mijn garderobe. Het lijkt me heerlijk om een nieuwe kast in te richten met de kledingstukken die ik ook echt fijn vind.

 4. 4 januari 2017 / 11:39

  Goed bezig! zelf heb ik geen goede voornemens perse, alleen weer een auto kopen en een eigen huisje krijgen dit jaar :)

  • 7 januari 2017 / 13:28

   Dat zijn ook hele mooie doelen voor 2017. Heel veel succes met het verwezenlijken daarvan.

 5. 4 januari 2017 / 11:49

  Ik vind het zó leuk en tof dat je dit gaat doen! En wat een overstap van een Love Low Budget mindset en blog over tot een blog met oog voor de ander en de wereld. Fijn dat wij in dit nieuwe schuitje zitten!

  Ik wil ook de Primark compleet links laten liggen, en na wat onderzoek komen de Zara en H&M er het beste uit met Fast fashion brands die moeite doen om te verbeteren. Tot die tijd doe ik ook alleen Conscious aankoopjes bij de H&M. En hoop dat we hiermee een signaal uitzenden naar het merk!

  Heel veel succes en ik denk dat het straks richting het voorjaar weer tijd word voor een preloved fashion shopping spree. Lijkt je dat leuk? :)

  • 7 januari 2017 / 13:50

   Ik vind het ook zó leuk dat we allebei op een andere manier naar dit soort dingen kijken. Heel erg leuk om te zien dat meerdere bloggers, waaronder jij, bezig zijn met duurzaamheid. En het lijkt me natuurlijk super leuk om samen met jou fair fashion te gaan shoppen!!

 6. 4 januari 2017 / 12:04

  Wat een goed voornemen! Ik wil misschien eens een capsule wardrobe gaan gebruiken. Heb je daar ook al eens over nagedacht?

  • 7 januari 2017 / 13:52

   Het idee van een capsule wardrobe spreekt me echt heel erg aan, maar ik weet niet of ik dat (nu al) zou kunnen. Wat ik sowieso wel wil doen is mijn kledingkasten eens heel erg goed uitruimen.

 7. 4 januari 2017 / 12:11

  Wauw! Wat een mooie en goede voornemens! Ik had er eerst ook een handje van om items te kopen omdat ze zo goedkoop waren. Tegenwoordig (sinds ik afgestudeerd ben en werk) doe ik dat niet meer en koop ik liever minder voor betere kwaliteit!

  • 7 januari 2017 / 14:01

   Ik denk dat het feit dat ik vanaf deze maand een fulltime baan heb, er ook aan bijdraagt dat ik deze keuze heb gemaakt. Ik ga geld verdienen en heb dan ook meer geld om te kunnen investeren. Dus ik snap je helemaal. :)

 8. 4 januari 2017 / 21:18

  Een heel mooi voornemen! Ik vind het echt super goed van je dat je dit doet. Zoals je weet heb ik eerst een ander doel wat ik wil bereiken, maar daarna wil ik zeker overstappen op fair fashion.

  • 7 januari 2017 / 14:30

   Ik wens je heel erg veel succes bij het bereiken van je andere doel. Zó leuk dat jij daarna ook over wil stappen op fair fashion. <3

 9. 4 januari 2017 / 22:44

  Mooie uitdaging! Ik weet zeker dat het je gaat lukken, er komen steeds meer mooie duurzame merken bij :)

  • 7 januari 2017 / 14:32

   Precies, ik zie zo veel ontzettend mooie en eerlijke merken. Ik heb er ook heel erg veel zin in om dat soort merken te gaan leren kennen.

 10. 6 januari 2017 / 09:48

  Wat een onwijs mooi en bewust doel voor het nieuwe jaar. Heel knap dat je deze uitdaging aangaat. Ik ben nu al benieuwd naar de pareltjes die je tweedehands of bewust gaat kopen. We zien het waarschijnlijk vanzelf langs komen in je shoplogs en/of outfits posts!

 11. 8 februari 2017 / 08:55

  Heel goed van jou! Op buitenlandse fashionblog s zijn ze daar ook steeds meer mee bezig! Gewoon even een maand niks kopen en creatiever met de kleding die je in je kast hebt hangen omgaan!

Geef een reactie