Hoe groen is Nienke van SheTookTheLeap.nl?

Hoe groen is Nienke van SheTookTheLeap.nl?

De dag van de duurzaamheid. Misschien had jij er nog nooit van gehoord, maar het bestaat echt. Op 10 oktober is het alweer de tiende editie van Dag van de Duurzaamheid. Op deze dag is in het land volop aandacht voor duurzaamheid en duurzame ontwikkeling door middel van allerlei activiteiten en tevens een goede gelegenheid om stil te staan bij hoe duurzaam je leeft en wat je hier nog in zou kunnen of willen ondernemen.  Natuurlijk doen de groene bloggers van Nederland hier ook aan mee! En aangezien ik zelf ook wel (een beetje?) in dat rijtje pas, deed ik ook dit jaar weer mee met een gedeeld initiatief. Vorig jaar organiseerden we een leuke blogreeks vol met groene tips om onze milieu impact te verkleinen en ook dit jaar werken we samen om duurzamer leven extra onder de aandacht te brengen. Dit keer door een collegablogger te interviewen. Aan mij de eer om Nienke van shetooktheleap.nl te interviewen.

Wij als deelnemende bloggers hebben afgesproken om sowieso 5 standaardvragen te stellen. Ook stond het ons vrij om zelf nog een aantal vragen te bedenken. Daarom stelde ik zelf nog vijf vragen. En eerlijk is eerlijk.. ik heb het Nienke niet gemakkelijk gemaakt. Let’s see..

❁ Stel jezelf voor. Wie ben je, wat doe je en waar blog je? ❁

Mijn naam is Nienke en ik blog op She Took The Leap. Momenteel ben ik heerlijk thuismama, voorheen had ik een eigen onderneming in digitale communicatie en organisatie advies.

❁ Wat was voor jou de reden om duurzamer te leven? ❁

Ik heb eigenlijk altijd al een interesse gehad in duurzamer en groener leven. Vroeger dacht ik wel – wanneer ik me zorgen maakte om de wereld – nou ja, als de rest er een puinhoop van maakt, dan maak ik dat toch niet meer mee. Dat veranderde toen ik onze dochter op de wereld zette. Daarnaast kwam ik erachter dat mijn verwoede gerecycle niet in alle gevallen tot een succes leidde. Toen was het tijd om “strenger” te worden.

❁ Hoe ben je er toen mee begonnen? ❁

Het begon voor mij, net zoals voor Nikki en Jessie van Het Zero Waste Project, met de toffe filmpjes en hippe website van Lauren Singer. Een toffe, mooie jonge meid die super duurzaam leeft en ook nog een Metallica shirt aan heeft in één van haar filmpjes. Ik vond het ZO knap wat ze deed en ze voelde als een haalbaar rolmodel, niet iemand op een boerderij in een groot wollen vest waar ik me niet in kon verplaatsen. Toch leek het me eerst veel te moeilijk. Maar stapje voor stapje heb ik veranderingen in mijn leven aangebracht waar ik nu niet eens meer over na denk. Zoals o.a. een rvs scheermes, wasbare gezichtsdoekjes, en zelfgemaakte make-up remover en huidolie. Ik heb stelselmatig dingen opgemaakt, vervangen, weggegeven en gewoonweg opgegeven. Dat geeft nu nog steeds zo’n rust!

❁ Op welk gebied wil je wel groener worden, maar lukt het nog niet zo goed? ❁

Hmm. Onze luiers zijn niet wasbaar en ik vind dat nog best een uitdaging. Wasbare billendoekjes heb ik wel in huis gehaald, maar ik hou dat beter vol dan mijn man, die vindt het stiekem gewoon vies. Ook eet ik nog steeds vis en zuivel, maar geen vlees. Ik ben een tijdje compleet vegetarisch geweest, maar kreeg toen toch lichamelijke klachten. Ik probeer daarom een balans te vinden. Ik vind ook niet alles aan de vegan lifestyle geweldig, dus probeer zelf een balans te vinden tussen gezondheid, haalbaarheid, dieren/aardeleed en duurzaamheid. Zo eet ik geen vlees maar heb ik bijvoorbeeld wel leren laarzen, die ik steeds goed onderhoud. Dat heb ik liever dan “plastic” schoenen.

❁ Welk advies zou je andere mensen geven die willen beginnen met duurzamer leven? ❁

Begin met kleine stapjes, maar begin! Denk niet meteen dat je nooit meer iets in plastic mag kopen, maar kijk eerst naar alternatieven. Probeer eens een RVS scheermes, een los stukje zeep en wasbare gezichtsdoekjes. Dat zijn kleine stapjes met toch enorm resultaat! Er zijn zoveel blogs die ervaringen delen over duurzamer leven, en zoveel leuke boeken. Dan zul je zien dat het eigenlijk heel leuk is, en niet een soort zelfkastijding.

❀ Hoe reageert jouw omgeving op jouw duurzamere manier van leven? ❀

Wisselend. Sommigen vinden het heel goed, andere worden er defensief van. Of zeggen, ja zover als jij zou ik nooit gaan. Maar ik hoor ook hele leuke dingen. Dat een vriendin van vroeger ineens een RVS scheermes gekocht heeft, of een mooncup. Dat een oud collega nu ook een inklapbare Pokito beker heeft gekocht en zo 10 wegwerpbekertjes per dag uitspaart. En vaak krijg ik ineens berichten over duurzaamheid van mensen die dan zeggen dat ze aan met moeten denken. Als de moed me wel eens in de schoenen zakt denk ik aan die voorbeelden. En ik weet zelf uit mijn eigen praktijk, als je eenmaal die stappen zet, dan zet je er vaak meerdere!

❀ Waar wil je over 5 jaar staan op het gebied van duurzaamheid? ❀

Dan hoop ik nauwelijks meer (géén?) plastic nodig te hebben bij mijn boodschappen, zonnepanelen op het dak geplaatst te hebben en lichter en fijner te leven. En ik hoop dat de wereld daar ook al een heel stuk in meegedraaid is.

❀ Wat zou je doen als je 1 miljoen euro kreeg om te besteden aan duurzaamheid? ❀

Haha, oh dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat het heel goed zou zijn om een soort campange op scholen te doen om kinderen al jong mee te krijgen in duurzaamheid. Zoiets zou ik wel willen financieren. Sowieso zou ik graag met bedrijven meedenken om hun dienstverlening en producten duurzamer te maken, ook dat zou ik een goed doel vinden, om daar een bedrijf voor op te richten. Ik denk dat ik eerst met de zero waste community in Nederland om tafel zou willen zitten waar we het meeste impact kunnen maken, samen weet je immers meer!

❀ Heb je jezelf iets ontzegd nu je duurzaam/duurzamer leeft wat je stiekem toch wel mist? Zo ja: wat is dat dan? ❀

Hmm. Dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb eigenlijk helemaal niet echt het idee dat ik mezelf iets ontzeg. Hoewel, nu ik er bij nadenk. Vroeger vond ik het wel lekker om zo nu en dan lekker te winkelen. Nu ben ik me zo extreem bewust van de impact ervan, dat ik soms heel lang kan wikken en wegen en vaak eerst vind dat ik alles tweedehands moet vinden. Daar heb ik wel een balans in gevonden gelukkig. Maar soms was het zeker fijn om niet te weten wat er allemaal mis is met onze consumptie maatschappij. Zo’n ignorance is bliss gevoel.

❀ Wat is jouw droom met betrekking tot duurzaamheid? ❀

Mijn droom zou zijn een prachtige groene, maar moderne wereld, waar mensen spaarzaam en verstandig omgaan met hun grondstoffen en met elkaar. Een soort utopisch, sci-fi toekomst, waar we zeker niet terug zijn gegaan naar oma’s tijd, maar leven met verstand en dankbaarheid, dat we zorgen voor de wereld terwijl we die verbeteren. Ik geloof echt dat onze intelligentie en onze wetenschap daar enorme bijdragen aan kan leveren. Soms moet je eerst een stap terugdoen, voordat je er meerdere vooruit kunt zetten.

Wil je nog meer interviews lezen over duurzaamheid? Tussen 7 en 10 oktober komen er bij verschillende groene bloggers soortgelijke interviews online. Check hier een interview met Tessa van awkwardduckling.nl en check hier een interview met Marieke van Greenblush.nl 
Wat doe jij om de dag van de duurzaamheid te vieren?

Share:

5 Reacties

 1. 7 oktober 2018 / 15:06

  Ik kende haar nog niet, dus wat leuk om haar blog zo te ontdekken!

 2. 7 oktober 2018 / 19:54

  Het toekomstbeeld vind ik zo mooi! Inderdaad, gewoon verstandig en dankbaar omgaan met alles wat de aarde ons biedt. Dat uitgangspunt zou zoveel schelen. Helaas staan we er met z’n allen soms erg ver vanaf, maar het is een mooie houvast en een goede reminder.

 3. 8 oktober 2018 / 11:57

  Ik kende Nienkes blog nog niet. Fijn om op deze manier aan haar voorgesteld te worden. En wat een prachtige toekomstdroom. Hopelijk wordt hij ooit werkelijkheid.

 4. 10 oktober 2018 / 13:49

  Wat heb je goede vragen gesteld! Heel leuk om haar antwoorden te lezen!

 5. 13 oktober 2018 / 10:42

  Leuk om het interview met Nienke te lezen. Zij heeft mij geïnterviewd, maar daarvoor kende ik haar eigenlijk nog niet. Zo leuk om op deze manier meer groene bloggers te ontmoeten!

Geef een reactie