How to: zelf een ecosysteem maken

How to: zelf een ecosysteem maken

Plantjes, donkere en grauwe dagen en een overbezorgde plantenmoeder is geen match made in heaven. Wel een stairway to the plantenheaven. Dat heb ik helaas gemerkt. Deze winter zijn een aantal van mijn groene vrienden naar de plantenhemel vertrokken. Op het gebied van planten ben ik een beginneling en heb ik duidelijk nog heel wat te leren. Ik was eigenlijk een soort overbezorgde plantenmoeder. Teveel gezorgd (lees teveel water gegeven) waardoor een paar van mijn groene vrienden letterlijk kopje onder zijn gegaan. Daar baal ik flink van maar het is ook een goede les. Dit voorjaar hoop ik weer wat nieuwerds te verwelkomen die ik beter ga verzorgen. Gelukkig zijn er ook plantjes in huis waar ik eigenlijk geen omkijken naar heb. Zij wonen samen gezellig in een glazen fles en zijn zelfvoorzienend. Ik heb het over de plantjes in mijn zelfgemaakte ecosysteem. En wil jij nou ook zulke gezellige plantjes waar jij geen omkijken naar hebt omdat ze zichzelf verzorgen? Dan is dat zo geregeld. Een ecoysteem maken is namelijk helemaal niet zo lastig. In dit artikel leg ik je uit hoe je zelf een ecosysteem, ofwel een terrarium, kan maken.

Een ecosysteem, ofwel een terrarium, is zelfvoorzienend. Dat wil zeggen dat je er, nadat je hem hebt gemaakt, in principe geen omkijken meer naar hebt. Doordat de pot afgesloten is en het water wat in de pot zit verdampt en weer neervalt, blijven de plantjes in leven. Ideaal voor mensen die niet echt groene vingers hebben (en ook niet willen krijgen) of voor mensen die dit gewoon heel erg mooi vinden.

Ecosysteem maken: wat je heb je nodig?

– Afsluitbare glazen fles/pot;
– Hydrokorrels;
– Houtskoolpoeder;
– Eventueel klein schaartje.
– Potgrond;
– Geschikte plantjes;
– Water

Ecosysteem maken: stap voor stap

Stap 1: zorg voor een geschikte glazen fles/pot. Ik kocht een vrij grote glazen fles met kurk maar je kunt ook kiezen voor een kleiner exemplaar of voor een weckpot. Het moet, naar mijn idee, een fles/pot zijn waar waterdruppels zich aan de rand kunnen hechten. Ik zou daarom altijd kiezen voor een fles/pot waar een soort bolling in zit. Geen fles/pot die volledig recht toe recht aan loopt. Maak de pot schoon zodat je lekker van je ecosysteem kan genieten.

Stap 2: leg een laagje hydrokorrels op de bodem van de fles/pot. De hele bodem moet goed bedekt zijn. Ik zou er voor kiezen twee/drie laagjes hydrokorrels op elkaar te leggen. Hydrokorrels voorkomen dat wortels van de plantjes nat blijven en gaan rotten. Als potgrond te vochtig is en dit niet weg kan, kunnen wortels van plantjes gaan rotten.

Stap 3: zorg voor houtskoolpoeder. Wij kochten houtskoolpoedercapsules (wow, dat is een mooi scrabble woord) bij Holland & Barrett. Als je zulke capsules gebruikt is het handig om ook te zorgen voor een schaartje zodat je deze open kan knippen. Voor een kleine weckpot kun je 1/2 capsule gebruiken, voor een wat grotere pot (zoals de mijne) kun je 1 hele capsule gebruiken en voor een hele grote pot meerdere capsules. Houtskoolpoeder voorkomt schimmelvorming. Strooi het houtskoolpoeder over de hydrokorrels. Zorg er voor dat het houtskoolpoeder goed verdeeld is. Je zou dit kunnen doen door de hydrokorrels voorzichtig een paar “rondjes” in de pot/fles te laten draaien. Misschien een vage uitleg, maar ik weet niet hoe ik het beter uit kan leggen.

Stap 4: leg een ruimte laag potgrond op de hydrokorrels. Zorg er voor dat de potgrondlaag een aantal centimeters hoog is. De laag moet namelijk wel diep genoeg zijn zodat de wortels van de plantjes voldoende ruimte hebben.

Stap 5: zorg voor geschikte plantjes. Niet alle plantjes vinden het prettig om in een vochtig en broeierig klimaat te leven. De volgende plantjes kun je goed gebruiken voor het maken van een ecosysteem: Fittonia’s (die doet het bij mij heel goed!), varentjes, calathea’s, graslelies fluweelplantjes, lepelplanten, bladbegonia’s en vleesetende plantjes.

Stap 6: haal het potgrond waar de plantjes in zitten weg. Op die manier komen de wortels dus eventjes bloot te liggen. Doe dit voorzichtig, want je wil de wortels zo min mogelijk beschadigen. Je vraagt je misschien af waarom je dit zou doen? Wel, om de volgende redenen:
1. Vaak zijn plantjes die uit het tuincentrum komen veel te nat. Veel te natte grond betekent sneller wortelrot maar uiteindelijk ook een te vochtig ecosysteem;
2. Op deze manier kun je de plantjes ook “scheuren”. Dus van één plantje meerdere plantjes maken. Zo kun je je ecosysteem wat speelser inrichten. Doe dit wel voorzichtig!

Stap 7: maak gaatjes in de potgrond die je al in je fles hebt zitten en zet de plantjes in deze gaatjes. Zorg dat de wortels niet bloot komen te liggen. Dat wil zeggen dat je moet zorgen dat de wortels echt in de potgrond zitten.

Stap 8: nu is je ecosysteem zo goed als klaar. Als je droge potgrond hebt gebruikt, kun je er nog een beetje (echt een beetje!) water bij doen. Bij mijn ecosysteem heb ik een borrelglaasje water gegoten.

Stap 9: laat je ecosysteem een week lang aclimatiseren en sluit je ecoysteem gedurende deze week nog niet af. Pas na één week mag je de kurk/dop/deksel op de fles/pot doen. Als je vervolgens merkt dat de fles/pot heel erg beslaat is het klimaat waarschijnlijk te vochtig en kun je de kurk/dop/deksel er nog beter even niet op doen. Doe dit niet als er “gewoon” wat druppels aan de zijkant van het glas zitten. Dat is juist de bedoeling. Alleen wanneer de fles of pot echt behoorlijk beslaat is het waarschijnlijk te vochtig.

Stap 10: enjoy jouw eigen ecosysteem en laat het trots aan iedereen die op bezoek komt zien. Vergeet ook niet om de fles/pot iedere maand een kwartslag te draaien zodat alle plantjes ongeveer evenveel licht krijgen.

Vind jij een ecosysteem ook zo leuk?

Wil jij nu ook een ecosysteem maken? Pin deze afbeelding dan op Pinterest. Dan weet je altijd hoe het moet. ↓ 

Share:

7 Reacties

  1. 20 januari 2019 / 12:01

    Dit ziet er zo super tof uit! Echt heel erg leuk gedaan.

  2. 21 januari 2019 / 16:27

    Dit is zo fijn! En inderdaad, prachtige foto’s! Ik heb mijn oog laten vallen op een Pikaplant Jar, dat is in feite deze DIY, maar dan voor luie mensen, haha.

  3. 22 januari 2019 / 20:10

    Aaah wat superleuk dit. Ik zie heel vaak ecosystemen voorbij komen, maar ik vraag me dan altijd af hoe ze dat mooi in zo’n vaas krijgen. Fittonia’s vind ik zelf erg leuk, die zou ik er sowieso in doen, maar varentjes zijn ook een leuk idee. Dit ga ik binnenkort eens doen. Alleen nog zo’n toffe vaas vinden, heb jij nog tips?

  4. 23 maart 2019 / 09:44

    Wat leuk is dat.. Is altijd plezant een plantje in huis hebben….

  5. karen
    18 mei 2019 / 11:41

    waar kocht je de fles? ziet er leuk uit!

Geef een reactie