Ik ben helemaal klaar met studeren

mega studie frustraties
En nee, niet klaar in de vorm van: ik ben afgestudeerd hiephoi champagne taart en een volksfeest. Was het maar zo. Ik ben helemaal klaar met studeren omdat ik er gewoon echt geen zin meer in heb. Ik vind het veel, vermoeiend en ik doe nog maar weinig leuke dingen doordat mijn studie veel tijd in beslag neemt. Ik ervaar echt veel stress van mijn studie en daar baal ik van. Vandaag schrijf ik een artikel om mijn frustratie eventjes van me af te schrijven. Dat voelt soms gewoon heel erg fijn en bevrijdend. 

Zoals jullie misschien wel weten, ben ik dit jaar begonnen met de master “Jeugdstudies” aan de Universiteit van Utercht. Ik heb eerst vier jaar HBO gedaan, toen heb ik een tussenjaar gehad, vorig jaar heb ik een schakelprogramma en een premaster gevolgd en dit jaar volg ik dus mijn master. Mijn laatste jaar als student, want één ding weet ik zeker: nadat ik deze studie heb afgerond ben ik er echt helemaal klaar mee. Dan wil ik gaan werken.

Het volgen van deze master valt me zwaar. Er komt zo veel op me af, dat ik door de bomen het bos niet meer zie. In deze eerste periode heb ik twee vakken gevolgd waar ik volgende week tentamens voor heb. Deze week hebben we gewoon nog college (geen herfstvakantie of een week vrij om te studeren o.i.d.) en volgende week mag ik voor één vak 27 en voor het andere vak 31 papers kennen. Serieus: waar kan ik een tweede brein kopen? Op deze manier is studeren gewoon niet leuk meer.. Oh en we hebben anderhalve week geleden gehoord dat we ook nog even twee papers moeten schrijven waarvan één deze en de ander volgende week ingeleverd moet worden. Dikke thanks, ik had nog niets te doen. Serieus, bedankt, doei!

Ik ben een strebertje. Ik wil mijn vakken het liefst in één keer allemaal afsluiten. Niet omdat het hebben van een her een schande is, maar wel omdat een her tentamen nog meer stress op zou leveren als een gewoon tentamen. En geloof me, daar ervaar ik al XXL veel stress van. Doordat ik eigenlijk dus niet wil falen, leg ik mezelf een enorme druk op. Irritant, onnodig en ongezond maar ik kan het op de één of andere manier niet stoppen.

Na de tentamenweek gaan we weer meteen door met drie nieuwe vakken: hatseflats! Daar moet je jezelf uiteraard voor voorbereiden, dus na de tentamens mag je jezelf meteen als een malle aap gaan inlezen om te zorgen dat je geen achterstand oploopt. Ik kan niet wachten tot ik kerstvakantie heb. Maar helaas.. wat blijkt? Die kerstvakantie wordt gewoon een leervakantie want een ontzettend puik persoon heeft er voor gekozen om op 5 januari een tentamen in te roosteren. De kerstvakantie, de enige vakantie die ik dit studiejaar heb, wordt me dus ook nog eens afgenomen. Welkom in het universitaire strafkamp.

Ik kan echt niet wachten tot het moment waarop ik klaar ben met deze master en de champagne en taart inderdaad op tafel kan smijten om vervolgens een soort van volksfeest te gaan vieren. Ik hoop echt vanuit de grond van mijn hart dat ik aan het eind van dit studiejaar kan zeggen dat ik mijn papiertje in the pocket heb. Ik heb nog nooit zo hard voor iets gewerkt, maar hard werken wordt beloond.. toch..?

Ken jij het gevoel dat je helemaal klaar bent met studeren?

Share:

10 Reacties

 1. 28 oktober 2015 / 08:07

  Hier hebben we het al over gehad maar ik begrijp je goed! Heel vervelend maar je moet nog éven doorzetten!

 2. 28 oktober 2015 / 08:33

  Ahhh van je afschrijven is goed. Krijg ik ook een uitnodiging voor het volksfeest als het eenmaal zo is ;)? Hahaha. Don’t want to rain on your parade, maar studeren is echt een vakantie vergeleken met fulltime werken. Dat is pas strafkamp, haha. Dus hoewel het nu even kut is en niet loopt zoals je wilt of gehoopt had, wil ik je toch motiveren om er van te genieten eigenlijk …. en stil te staan bij de voordelen die studeren heeft :). Dat zijn er een hoop.

  Kop op, je kunt dit! Zet ‘m op! Laatste loodjes :). Soort van ;).

  Ps. ik ben met m’n master (theaterwetenschap) gestopt omdat ik het afschuwelijk vond (dus dat gevoel van klaar zijn met studeren ken ik, haha), maar communicatiewetenschap was weer heel anders toen ik dat studeerde. Het verschilt natuurlijk ook enorm wat voor studie je doet.

 3. 28 oktober 2015 / 09:27

  Mijn master is ook zwaar, maar ik zie het zo: je moet werken voor je titel. Anders zou iedereen het kunnen doen. Het is even doorbijten en dan ben je er van af

 4. 28 oktober 2015 / 10:35

  Herkenbaar gevoel. Ik ben er echt helemaal klaar mee. Vooral omdat ik zo’n 1,5 week geleden wéér gefaald heb voor m’n scriptie (tweede keer al) en me dus misschien wel voor de derde keer erin moet bijten. Ik wil niet meer, mijn energie is op. En ik wil ook taart en champagne!!

 5. 28 oktober 2015 / 12:45

  Oh ik snap je wel een beetje ook al studeer ik niet meer!

 6. 28 oktober 2015 / 15:31

  Rottig dat je in een studiedip zit. Misschien helpt het om eraan terug te denken waarom je er ook alweer mee gestart was? Ik ben ooit gestopt met een extra opleiding omdat ik werk gevonden had, terwijl ik eigenlijk een thesis en een stage van een diploma veewijderd was. En dat vind ik soms best wel spijtig. Hang in there, the end is near!

 7. 28 oktober 2015 / 16:16

  Fijn dat je het zo van je af kan schrijven. Ik ken het helemaal. Vooral het laatste jaar bevalt me zwaar. Zoveel inleveren, deadlines en tentamens. Wordt gillend gek haha.

 8. 28 oktober 2015 / 18:57

  ik zit ook in m’n laatste jaar en ik begrijp perfect wat je bedoelt maar we geraken er wel! Nog eventjes doorbijten ;)

 9. 28 oktober 2015 / 19:54

  Ik begrijp je, maar ik studeer niet meer :)
  X

 10. 28 oktober 2015 / 20:49

  Wat is het dan fijn dat je een blog hebt waar je even van je af kan schrijven.
  Je frustraties zijn zeer begrijpelijk en ik heb echt respect voor je dat je het vol houdt en afmaakt. Vol houden dame en straks kan jij zeggen dat jij je papiertje hebt en kunnen wij hard voor je klappen. Xx Laura

Geef een reactie