“Een Instagram account voor je kat?! Heb je geen leven ofzo..?”

“Een Instagram account voor je kat?! Heb je geen leven ofzo..?”

Het zal je vast niet ontgaan zijn maar mijn prinses Vlinder heeft haar eigen Instagram account. Dat komt niet alleen door haar bie-joe-tie-fol looks maar ook omdat ik het gewoon super leuk vind om foto’s van katten (en dus ook van haar) te maken. De hele wereld kan dus meegenieten van de looks van Vlinder en de teksten die ik bij de foto’s verzin. Het feit dat ik een Instagram account heb voor haar is niet iets wat ik van de daken schreeuw maar wat zo nu en dan weleens ter sprake komt. De reacties zijn zeer wisselend, maar ik zie/hoor mensen vaak denken: “Een Instagram account voor je kat?! Heb je geen leven ofzo..?”. En dan zeg ik: jawel en jij?

Laat ik voorop stellen dat dit geen artikel is waarin ik ga betogen dat het gewoon super cool is om een Instagram account voor je kat te beheren en dat iedereen het eigenlijk zou moeten doen. Nee, helemaal niet. Want ik kan me heel goed voorstellen dat mensen daar geen bal aan vinden. En hey, dat is prima! Dat is net zo prima als dat ik er geen bal aan vind om naar formule 1 te kijken, wiskundige raadsels op te lossen of om uren per dag te gaan punniken. En toch zijn er mensen die dat juist wel heel leuk vinden. Ook dat is prima. Want wie ben ik om daar wat van te vinden? Zolang iemand mij niet opdringt om formule 1 te kijken, wiskundige raadsels op te lossen of te gaan punniken heb ik daar echt 0 problemen mee.

Ik begrijp de drang van mensen om te oordelen over dingen die mensen doen niet zo goed. Maar als ik heel eerlijk ben dan moet ik toegeven dat zelf ook niet altijd oordeelvrij ben. Iets wat ik stiekem best wel jammer vind van mezelf. Misschien is het mens-eigen om te oordelen over het leven en de bezigheden van anderen maar het heeft totaal geen meerwaarde. Het heeft alleen maar negatieve gevolgen: mensen kunnen zich er onzeker door gaan voelen en misschien zelfs wel stoppen met iets dat ze eigenlijk heel graag doen. Reden genoeg om je bewuster te zijn van je waardeoordeel lijkt me zo?

In het verleden heb ik me ook weleens vervelend gevoeld bij de blikken, opmerkingen en/of roddels die ontstonden door dingen waar ik me graag mee bezighoud. Zo ook over mijn Instacat bezigheden. Al helemaal als ik hoor dat mensen die ik amper ken mijn bezigheden via groepsapps bespreken (laat ik maar even een waargebeurd voorbeeld noemen). Ik kan niet zeggen dat ik me er onzeker door voel, misschien was dat in het verleden wel zo geweest maar nu niet meer, maar wel een beetje kwaad. “Leven en laten leven” denk ik dan op zo’n moment.

En dat is dus waar ik zelf ook aan mag werken. Want ik betrap mezelf er helaas ook weleens op dat ik mijn oordeel paraat heb en er zomaar uitflap. Niet echt iets waar ik trots op ben. Werk aan de winkel dus.

Ik ben benieuwd: oordeel jij ook weleens of heb jij last van oordelen van anderen? Misschien ook wel omdat je een Instagram account voor je kat hebt?

Share:

6 Reacties

 1. 12 mei 2017 / 07:54

  Wat een goed artikel! Leef en laat leven inderdaad en oordeel niet te snel, dat is zo belangrijk! Ik heb ook in de loop der jaren geleerd om andere ideeën, hobby’s etc. van anderen gewoon te accepteren. Zolang iemand mij die dingen niet opdringt, probeer ik altijd respect op te brengen voor wat anderen doen. En een Instagram-account voor je kat? Ik vind dat stiekem juist supergaaf :)

 2. 12 mei 2017 / 10:06

  Jee wat naar dat sommige mensen er zo over denken. Ook ontzettend schijnheilig want wie wordt er nou niet blij van dierenplaatjes? ? Ik vind het juist super leuk dat je een Instagram-account hebt voor je kat. Het is dat Binkie niet zo fotogeniek is.

 3. 12 mei 2017 / 10:46

  Geweldig toch… Ik hou van katten.. ?? en van Instagram. Oordelen gaat soms te snel, (ik kan dat ook wel eens doen) iedereen heeft natuurlijk een mening. Een oordeel van een ander kan ook verhelderend zijn. Maar lekker mijn ding doen, en bloggen over wat ik leuk vind blijf ik toch het wel doen. ?

 4. 12 mei 2017 / 11:10

  Hahaha ik vind het juist super leuk als mensen een instagram account aanmaken voor hun kat!

 5. 12 mei 2017 / 11:21

  Topartikel! Mensen oordelen inderdaad veel te snel… Ik vind het prima als iemand die ik ken een mening heeft over iets wat ik doe/zeg/ … – al ga ik dan wel in discussie, haha –, maar iemand die ik niet ken? Nee, daar heb ik geen baat bij. Die mensen negeer ik dan ook gewoon. Ik probeer in het algemeen niet te snel te oordelen omdat ik ook niet wil dat mensen meteen een oordeel over mij klaarhebben, al moet ik eerlijk toegeven dat dat niet altijd even gemakkelijk is. En uhm, helemaal niets mis met je Instacat, hoor. Ik vind zulke accounts stiekem heel erg leuk. ;-)

 6. 12 mei 2017 / 15:15

  Ha, ik heb stiekem ook een Instagram-account voor mijn kat. Loopt alleen nog niet zo goed, haha. Ben er ook nog niet heel actief mee. Maar vond dat mijn beestje wel een allereigenste pagina mocht hebben! En ’t maakt me niets uit wat anderen daar van vinden! Ik merk aan mezelf ook wel dat ik vaak mijn oordeel klaar heb staan. Terwijl dat (soms/vaak) helemaal niet terecht is. En zo onnodig ook. Andersom zullen mensen ook oordelen over mij, maar daar probeer ik me niet zoveel van aan te trekken. Mooi beestje heb je!!:)

Geef een reactie