Eén jaar lang vegetarisch eten: hoe bevalt dat nou?

Eén jaar lang vegetarisch eten: hoe bevalt dat nou?

Ongeveer een dik jaar geleden besloot ik om geen vlees en vis meer te eten. De datum waarop ik dat besloot, heb ik niet rood omcirkeld staan in mijn agenda. Ik zou dus niet durven te zeggen wanneer mijn “1 jarig jubileum als vegetariër” was. Maar het feit is wel dat ik nu al zeker één jaar vegetarisch eet. Vorig jaar juni schreef ik namelijk een artikel over mijn eerste paar weken als vegetariër. Het leek me een mooi moment om eens een update te schrijven. In mijn omgeving merk ik namelijk dat mensen nieuwsgierig zijn en blijven wanneer je aangeeft geen vlees/vis te eten.

Hoe ik kwam tot de keuze om vegetarisch eten

Mijn keuze om geen vlees en vis meer te eten kwam eigenlijk als een soort donderslag bij heldere hemel. In die periode van mijn leven was ik zeker geen grote vleeseter hoor, don’t get me wrong. Ik at denk ik maar 1 keer in de week vlees of vis. Dat vond ik prima en lekker maar het was nou niet zo dat ik de ambitie had om op een dag vlees en vis volledig uit mijn leven te bannen. Op een avond zat ik nietsvermoedend met mijn laptop op de bank. De TV stond aan. Niet omdat ik nou écht iets aan het kijken was maar omdat het ook zo saai is om enkel naar mijn vingers die op de toetsen tikken en een kat die af en toe een snurkgeluid maakt te luisteren. Toch werd mijn aandacht getrokken door een documentaire: “vleesverlangen”.

Ik zag kippen die op de kop gehangen werden door hun pootjes vast te monteren aan een soort van lopende band: de lopende band die deze beestjes zou vervoeren naar de dood. Ik zag de onschuldige ogen van een koe die in een ruimte stond waar ik vervolgens geslacht zou worden. De documentaire bevatte, in mijn beleving, geen hele heftige beelden maar wel beelden die mij triggerde en waardoor ik mezelf de vraag stelde: wil ik hier deze industrie vol leed blijven steunen? Het antwoord was voor mij simpel en de keuze was snel gemaakt: nee dat wil ik niet.

Écht nóóit meer vlees of vis..?

Nu eet ik dus inmiddels een jaar lang geen vlees en vis meer. Het vegetarisch eten bevalt me prima. In mijn update die ik schreef toen ik een paar weken geen vlees en vis meer at, schreef ik dat ik niet wist of ik echt nooit meer vlees of vis wilde eten. Dat weet ik nu wel: ik wil het écht niet meer. Op het moment dat ik denk aan het een van vlees of vis dan denk ik meteen aan het dier zelf. Aan de blik in de ogen van het dier. Aan het ellendige leven dat veel van deze dieren hebben (gehad). Nee, daar wil ik simpelweg niet meer aan bijdragen. Hoe verleidelijk die bitterbal op die o zo gezellige borrel ook is.

Of het lastig is..?

Of het niet lastig is? Krijg ik geregeld als ik kenbaar maak dat ik geen vlees of vis eet. Jawel, soms wel. Maar dat ligt meer aan mijn smaakpapillen dan aan het niet eten van vlees of vis. De keuzes die een restaurant biedt wanneer ik ergens een hapje wil eten beperken zich vaak tot een gerecht met geitenkaas. Echt vrijwel alle vegetarische gerechten zijn met geitenkaas. En laat ik nou nét een enorme hekel hebben aan geitenkaas. Maar verder is het absoluut niet lastig. Zelfs niet voor mijn vriend. Als hij kookt dan maakt hij altijd een vegetarische maaltijd. Ongeveer één keer in de week bakt hij er een stukje vlees/vis bij voor zichzelf. We hebben beide het geluk dat we dol zijn op groeten en dat je daardoor zo enorm gevarieerde vegetarische maaltijden kun bereiden. En er zijn tegenwoordig ook zulke goede vleesvervangers, daar word ik ook oprecht blij van!

Ruimte voor “verbetering”

Uiteraard ben ik me er van bewust dat het nog beter zou kunnen: ik zou veganistisch kunnen gaan eten. Dat is iets waar ik ook weleens over nadenk. Toch is dit, zeker gezien mijn voedsel allergieën (vrijwel al het fruit en vrijwel alle noten) echt een brug te ver voor mij. Ik vrees ook dat ik met een veganistische way of life niet voldoende voedingsstoffen binnen zal krijgen. De laatste tijd ben ik wel wat meer veganistisch aan het eten: een avondmaaltijd kan namelijk ook prima zonder zuivel. Hier zou ik nog meer aandacht aan willen schenken.

Vegetarisch eten, kort samengevat..

.. is geen vlees of vis eten voor mij de normaalste zaak van de wereld. Ik wil het ook gewoon niet meer. Door mijn geitenkaas aversie is uit eten gaan soms best lastig, maar vegetarisch eten is voor mij prima te doen. Ik zou van mezelf wel meer aandacht mogen hebben voor veganistische maaltijden. Dat is iets waar ik mezelf ik wil ontwikkelen. Want ik draag maar wat graag bij aan minder dierenleed op deze wereld.

Zou jij vegetariër kunnen zijn?

Share:

12 Reacties

 1. 7 juli 2017 / 06:59

  Wat mooi om te horen dat het vegetariër zijn je goed bevalt en dat je het niet heel lastig vindt! Ik ben zelf nu een jaar of zeven/acht vegetariër en heb er ook nooit moeite mee gehad. Ik vind vegetarische dingen zelfs vaak lekkerder dan vlees. Het enige lastige vind ik soms de opmerkingen van anderen die er totaal niet achter staan of het onzin vinden om iets aparts te koken, maar dat zijn gelukkig niet zo veel mensen in mijn omgeving.

 2. 7 juli 2017 / 07:36

  Jeeeeej zo goed ♡ Ik ben ook een jaar vega nu en enkele maanden vegan. Wel nog genoeg te leren, maar hee ik ben op weg ♡

 3. 7 juli 2017 / 10:53

  Jee een jaar alweer, wat goed! Je draagt al een jaar bij aan een betere wereld en daar word zelfs ik erg blij van! :) Heb je ook geprobeerd of ze de geitenkaas weg kunnen laten uit de gerechten? Ik merk sinds ik vegan ben gaan eten de meeste mensen wel bereid zijn een aparte maaltijd te maken. Zo lief en fijn!

  Vleesverlangen staat nog op mijn lijstje om te kijken. Zeker omdat het voor Thomas de trigger was om zijn afstudeer film hierover te gaan maken. De docu’s op Netflix heb ik wel allemaal gekeken, en daar kan ik sinds gisteren What The Health aan toevoegen. Mocht je nog twijfelen over zuivel inname, is dat best een aanrader om te kijken ;-).

 4. 7 juli 2017 / 11:09

  Doet goed om te lezen, dit. Ik begin hoe langer hoe meer een aversie voor vlees en vis te ontwikkelen. Ik eet in de mate van het mogelijke vegetarisch en koop vrijwel geen vlees of vis meer, maar voor sushi maak ik toch nog graag een uitzondering…
  Het enige dat ik nog een dingetje vind, is als ik bij mensen ga eten zeggen dat ik liever geen vlees of vis eet. Ik vind dat om de een of andere reden ondankbaar overkomen, al is dat gewoon een klik die ik nog moet maken.

  • 12 juli 2017 / 12:32

   Ja, ik snap wel wat je bedoelt! Terwijl het eigenlijk juist super goed is dat je aangeeft wat je wil, het zijn immers jouw principes. Maar inderdaad, soms lijkt het niet zo ‘sociaal geaccepteerd’ te zijn of zo, terwijl je als vegetariër juist iets goeds doet voor dier, milieu en (ook) mens! Ik vind het nog steeds jammer dat ik als vegetariër nog steeds wordt gevraagd waarom ik geen vlees eet… Ik denk dan, waarom eet jij nog wél vlees? Haha.

 5. 7 juli 2017 / 14:12

  Wat fijn dat het je zo bevalt! Het klinkt opzich heel logisch dat je na een bepaalde tijd helemaal geen behoefte meer hebt aan vlees. En dat jouw idee erachter steeds helderder wordt. Ik heb ooit toen ik zestien was een poging gewaagd, maar dat waren geen goede tijden om te beginnen dus stopte snel weer. Ik denk dat ik het wel zou kunnen, maar heb op dit moment nog niet genoeg intrinsieke motivatie, terwijl het ergens wel borrelt hoor. Dat wel.

 6. 7 juli 2017 / 20:04

  Haha ja dat zou ik dus ook hebben, ik haat geitenkaas :p Ik moet eerlijk zeggen dat ik er ook al een tijdje aan denk om vleesloos door het leven te gaan, maar ik eet echt supergraag kip. Ik ga binnenkort die docu maar eens kijken, misschien dat de motivatie er dan wel is!

 7. 8 juli 2017 / 01:23

  Wat fijn dat vegetarisch eten je zo goed bevalt ? zelf vond ik geitenkaas altijd wel lekker maar omdat ik het zo vaak te eten kreeg werd ik het een beetje zat. Toen ben ik de vegan restaurantjes gaan proberen. Dat is echt een aanrader!! Lekkere, spannende gerechten en je hebt gewoon keus! Zelf wil ik nu vegan gaan eten. In augustus ga ik proberen om een maand lang geen zuivel te gebruiken! Heb er zin in ?

 8. 8 juli 2017 / 07:52

  Wat leuk om deze update te lezen! Super goed dat je al een jaar vlees en vis laat staan. Ontzettend knap! Leuk ook dat je vriend er positief instaat en dat jullie er een eigen ritme in hebben gevonden. Gefeliciteerd met je jubileum.

 9. 12 juli 2017 / 12:29

  Hier nog een vegetariër met noten allergie! Soms is dat inderdaad wel lastig. Veganistisch eten doe ik alleen als het zo uitkomt of als die optie er is in een restaurant, zelf ben ik er niet bewust mee bezig. Voor mij ook een stapje te ver, vooral omdat ik altijd al minder keuze heb vanwege mijn noten allergie. Het moet wel een beetje leuk blijven ;-). Gelukkig ben ik wel dol op geitenkaas! Wat ik wel lastig vind is het soort schuldgevoel wat je soms opgedragen krijgt, zo van, waarom eet je wel zuivel, ei etc. Geen vlees en vis eten vind ik al super! En dat doe ik ook al ruim 10 jaar.

 10. 18 juli 2017 / 23:13

  Fijne update! Ik loop nog een half jaartje op je achter en bij mij begon het veel geleidelijker, maar verder herken ik me volledig in je verhaal (inclusief een paar allergieën helaas, haha). De nieuwsgierige mensen, de sporadische verleiding, maar toch echt geen vlees meer hoeven. No going back! :)

Geef een reactie