Je kat af laten koelen tijdens de warme dagen.

Je kat af laten koelen tijdens de warme dagen.

Het hitteplan is uit de kast getrokken, code oranje is afgegeven en de katten liggen plat. Tenminste, die van mij wel. Want dat het buiten behoorlijk warm is, zal voor niemand onbekend zijn. Wij mensen kunnen voor onszelf voor verkoeling zorgen: we kunnen in een zwembad springen, een koude douche nemen, een glas drinken met xxl veel ijsklontjes maken of waterballonnengevecht (dat is lang geleden!!) houden. Onze spinnende en miauwende vrienden en vriendinnen kunnen dat niet. En daarom zijn ze eigenlijk afhankelijk van ons. Eerder verscheen er op mevrouwmiauw.nl al een artikel over wat je moet weten over katten met warm weer. Vandaag een vervolg op dat artikel. Want een handje helpen en je kat af laten koelen tijdens deze warme dagen is geen overbodige luxe.

Je kat af laten koelen, 6 tips

pootje klein Mocht het je niet lukken om het huis koel te houden dan is het misschien een goed idee om een ventilator in huis te halen. Dat is niet alleen verkoelend voor jou maar ook voor je furry fluffy vriend. Kijk wel uit dan je kat zich niet kan bezeren aan de ventilator: zet hem op een veilige plek en zorg dat het snoer niet voor het grijpen ligt.

pootje klein Het artikel waar in de inleiding naar verwees, haalde dit punt ook al aan: je kunt je kat letterlijk een handje helpen. Door je kat te aaien nadat je jouw handen nat hebt gemaakt met koud water of te aaien met een washandje wat je nat hebt gemaakt met koud water.

pootje klein Sommige winkels verkopen ook koelmatjes voor huisdieren. Let bij de eventuele aanschaf wel op: een koelmatje met gel kan gevaarlijk zijn! Als je kat zijn/haar nagels in het matje zet, het matje stuk gaat en de (chemische)gel op de vacht komt of opgelikt wordt kan dit gezondheidsschade bij je kat veroorzaken. Kies daarom voor een koelmatje wat je zelf nat moet maken. Je kunt zelf ook een soortgelijk matje maken: leg een vuilniszak op de grond, maak een (oude) handdoek nat met koud water, wring deze uit en leg hem op de oude vuilniszak. Klaar is kees.

pootje klein In dit artikel werd ‘ie ook al genoemd: de bevroren fles. Zet een fles met water in de vriezer, laat het water helemaal bevriezen, wikkel de fles in een handdoek en leg hem neer op een plekje waar jouw kat graag ligt. Dan kan je kat lekker tegen de fles aan gaan liggen.

pootje klein Mocht je kat ondanks de warmte toch nog redelijk actief zijn en zin hebben om te spelen dan is het misschien leuk om waterspelletjes te doen. Vul een bak met water en koop een robofish, of zet een schaal neer met wat ijsklontjes waar je kan mee kan spelen. Dat is leuk en verkoelend.

pootje klein En waar wij een ijsje nemen, kun je het eten voor je kat ook tot verkoelend momentje maken. Vul bijvoorbeeld een grote bak met water en doe daar stukjes rauwe vis/vlees in. Of maak ijsklontjes met tonijn. Wel even een beetje laten ontdooien zodat de ijsklontjes niet meer zó koud zijn dat ze blijven kleven aan de tong van je kat.

Wat doe jij om je kat af te laten koelen op deze warme dagen?

 

Share:

3 Reacties

  1. 27 juli 2018 / 07:10

    Wat een fijne tips. Sommige zijn heel makkelijk uit te voeren om het voor je kat iets aangenamer te maken. Ideaal! Ik ga onze Paco eens aaien nadat ik mijn handen met koud water heb gewassen. Ben benieuwd hoe hij dat vindt! Verder ligt Paco vooral in de schaduw en volgens mij houdt hij het daar gelukkig wel redelijk uit.

  2. 27 juli 2018 / 07:56

    Wat een goede tips. Want we mogen de diertjes met dit warme weer niet vergeten! Jip is gelukkig veel buiten, ergens onder een boom, struik of steen in de schaduw. Daar is het zowaar koeler dan binnen! 🙈

  3. 29 juli 2018 / 03:01

    Mijn kat wilt NOOIT drinken… totdat hij ergens stromend water ziet en dan hangt hij er minutenlang met zijn muil onder 🙂 En zo te zien niet enkel mijn kat!

Geef een reactie