Een kat laten afvallen?! Hoe wij Vlinder af lieten vallen

Een kat laten afvallen?! Hoe wij Vlinder af lieten vallen

Kijkend naar bovenstaande foto denk je misschien/waarschijnlijk twee dingen: “wat een knapperd” én “wat een dikkie”. En in beide gevallen kan ik je gelijk geven. Want dat Vlinder ontzettend knap is, staat wat mij betreft buiten kijf. Maar dat Vlinder haar postuur wat dikkig is, klopt ook als een bus. Toch is Vlinder al heel wat slanker dan ze geweest is. Toen we haar 1,5 jaar geleden uit het asiel haalden, was mevrouw echt een heel stuk dikker. Toen we haar in het asiel zagen, kon ik me niet heugen dat ik ooit eerder zo’n dikke poezenmops had gezien. En aangezien overgewicht ook voor dieren niet bepaald gezond is, was er werk aan de winkel: Vlinder moest afvallen. Ik kan je vertellen dat een kat laten afvallen niet simpel is, maar een aantal simpele regels kom je een heel eind. Want hoewel ze nog steeds niet een ideaal poezenpostuur heeft bereikt, is ze absoluut afgevallen. 

Een kat laten afvallen?

Dit is hoe ik dat bij Vlinder deed:

pootje klein Voer afwegen is echt essentieel (geweest) en ik heb dus echt vriendschap gesloten met de keukenweegschaal. Het is namelijk goed om de hoeveelheid eten die jouw poezenvriendin of katermans naar binnen werkt goed in de hand te houden. Als je jouw beestje af wil laten vallen dan is het belangrijk om hem/haar niet direct op een streng dieet te zetten maar stapje voor stapje af te bouwen. Bepaal aan de hand van het streefgewicht, aan de hand van het soort voer dat je voert en aan de hand van de activiteit van je kat wat de uiteindelijke hoeveelheid voer is wat je wil gaan voeren en werk hier langzaam naartoe. Ik geef Vlinder iets minder gram dan er voor haar streefgewicht staat en ik merk dat dit prima gaat.

Als je jouw beestje af wil laten vallen dan is het belangrijk om hem/haar niet direct op een streng dieet te zetten maar stapje voor stapje af te bouwen.

pootje klein Goed kijken naar de ingrediënten van het voer dat je geeft kan ook geen kwaad. Zo is er genoeg kattenvoer op de markt dat barst van de suikers en vetten. Dit zijn dikmakers voor mensen maar ook voor dieren. Ook vermijd ik voer met graan. Het lichaam van een kat kan eigenlijk niest met granen waardoor het ook als dikmakers gezien kunnen worden. De ingrediëntenlijst van het voer dat je geeft eens goed onder de loep nemen kan dus zeker geen kwaad. Hier ben ik me gedurende afgelopen 1,5 jaar ook bewust van geworden.

Bewegen is, net als bij mensen, erg goed voor een goede cat-body-shape

pootje klein Ook hebben we ontdekt waarmee we Vlinder haar jachtinstinct aanwakkeren. Toen Vlinder hier pas net was, leek het alsof ze niet wilde spelen. Achteraf gezien komt dat gewoon doordat we haar niet het juiste speelgoed aanboden. Speelgoed dat voor de ene kat werkt, hoeft voor de andere kat namelijk niet te werken. Nu we weten wat voor Vlinder goed werkt, zorgen we er voor dat we haar geregeld laten rennen en dat we het interessant houden voor haar. Want bewegen is, net als bij mensen, erg goed voor een goede cat-body-shape.

Een kat laten afvallen?

Overige tips:

Ik vind het wel belangrijk om te vermelden dat dit de dingen zijn die wij hebben gedaan om Vlinder af te laten vallen. Er zijn natuurlijk nog andere manieren om een kat gewicht te laten verliezen. Voerpuzzels zijn daar een goed voorbeeld van. Helaas vindt Vlinder daar echt niets aan. Ook zogenaamde “schrokbakken” voor katten die hun eten in één keer naar binnen werken zijn een goed hulpmiddel. Gelukkig heeft Vlinder daar geen last van. En wanneer je tijdens het verminderen van de hoeveelheid voer merkt dat je kat de hele tijd loopt te jengelen om voer dan is het goed om gedurende de dag vaker kleine beetjes eten te geven. Gelukkig is Vlinder heel beschaafd en eet ze altijd maar kleine beetjes.

Als ik zeven keer een baby zou hebben gekregen dan zou ik ook niet meer perfect in shape zijn gok ik zo

Dus ja: Vlinder is wat aan de dikke kant. Maar eerlijk is eerlijk: ik begrijp het wel hoor. Ik heb vernomen dat Vlinder 7 keer een nestje heeft gekregen. Als ik zeven keer een baby zou hebben gekregen dan zou ik ook niet meer perfect in shape zijn gok ik zo. Daarnaast merk ik dat Vlinder sinds ze is afgevallen echt een stuk beter in haar vel zit. En dat is natuurlijk het aller belangrijkste.

Heb/ken jij een huisdier dat te dik is?

Share:

2 Reacties

  1. 23 november 2017 / 07:23

    Wat goed dat jullie Vlinder hebben laten afvallen! Dat is toch volgens mij best een uitdaging, in ieder geval als ik naar mensen in mijn omgeving met een iets te dikke kat kijk. Vooral een slim idee om Vlinder niet alleen iets minder eten te geven, maar ook haar beweging te stimuleren. Dat kat van mijn ex-vriend was nogal dik en moest uit zo’n schudtoren (een soort knikkerbaan) eten. Het beest was alleen iets te slim en ging gewoon aan de toren hangen, zodat alle brokjes op de grond vielen, haha.

  2. 23 november 2017 / 11:02

    Hihi wat leuk geschreven! Het klinkt zo geinig, maar het is natuurlijk wel belangrijk. Een vriendin van me heeft ook een kat die aan het diëten is haha.

Geef een reactie