Poezenweetjes | Een kat straffen met de plantenspuit?!

Poezenweetjes | Een kat straffen met de plantenspuit?!

Dat katten soms echte boefjes kunnen zijn, weten we denk ik allemaal wel. De lieve spinnende pluizenballen kunnen soms kattenkwaad uithalen. Op Vlinder na, Vlinder haalt vrijwel nooit kattenkwaad uit. En als ze het probeert dan is het zo onschuldig dat het eerder schattig is. Dan springen ze op het aanrecht, op de eettafel, op je net opgemaakte bed, gooien ze jouw mooie plantenpotje van de vensterbank of hangen ze in de gordijnen. De plantenspuit is dan vaak een bekend middel waarmee kattenbaasjes hun kat willen straffen. Maar of dat verstandig is..? Vandaag deelt kattengedragstherapeut Dianda van kattigekatten.nl haar mening over een kat straffen met de plantenspuit.

Waarom de plantenspuit?

De plantenspuit is “perfect” voor de mens om je kat mee te straffen. We hoeven niet op te staan en kunnen de kat van een afstand straffen. Wie ooit heeft bedacht om katten te straffen met de plantenspuit is mij een raadsel. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het idee dat katten niet van water houden (leuke feit: sommige katten houden wel van water). Vaak worden katten bestraft met de plantenspuit als ze ergens op springen of iets doen wat niet mag. Op de tafel springen, op het aanrecht springen, etc.

In de prullenbak

Maar kunnen we alsjeblieft de plantenspuit in de prullenbak doen? De plantenspuit is namelijk bedoeltd voor planten en niet voor katten. Het heet immers een plantenspuit en niet een straf-je-kat-spuit.

De plantenspuit is niet echt een katvriendelijke manier van straffen. Vaak hoor ik kattenbaasjes zeggen dat het een kat geen pijn doet en dat het werkt. Maar de plantenspuit zorgt nou niet bepaald voor een betere band met je kat. Je kat zal leren dat hij het niet moet doen waar jij bij bent maar de kans bestaat dat hij/zij het alsnog zal doen als je er niet bent.

Daarnaast heeft het vaak geen zin. Sommige kattenbaasjes zeggen: ik hoef de plantenspuit maar te pakken en ze houd er mee op. Precies. Je moet de plantenspuit alsnog pakken. Pas als je de plantenspuit niet meer hoeft te pakken, dan heeft het echt gewerkt. Maar dat is vaak niet het geval, helaas.

Kattenkwaad is geen kattenkwaad!

Daarnaast moet je ook nagaan waarom je je kat bestraft. Vaak straf je je kat voor zijn natuurlijke behoeftes: krabben, klimmen en jagen. En dat is best wel zonde als je daar bij nadenkt, toch? Ga dus na, waarom klimt je kat in je gordijnen, waarom op het aanrecht? Waarom schuift hij alles van tafel? Dit kan met zoveel dingen te maken hebben: verveling, stress, de behoefte om kat te zijn en zijn natuurlijke behoeftes te uiten. Kattenkwaad is dus eigenlijk helemaal geen kattenkwaad maar gewoon kattengedrag.

Bied een alternatief!

Springt je kat veel op het aanrecht? Dan kan dit komen omdat hij daar ooit eten heeft gekregen/gevonden, hij lekker uit het raam kan kijken of omdat hij lekker hoog kan zitten. Bied je kat dus een alternatief aan dat duizend keer leuker is dan het aanrecht!

Krabt je kat veel aan de bank? Dan kan dit komen door stress, verveling en onder andere niet de juiste krabplekken. Dus waar staat je krabpaal? Hoe groot is die? Wat voor krabpaal is het? Zet krabpalen in loop routes en het liefst heb je meer dan eentje in huis!

Een kat straffen met de plantenspuit? Nee!

Kortom, gooi de plantenspuit weg en denk eens na hoe je het anders aan kan pakken voor jou en je kat!

Wat vind jij van het gebruik van de plantenspuit?

Share:

5 Reacties

  1. 3 maart 2018 / 09:13

    Zo had ik er nog nooit naar gekeken, maar eigenlijk zit er best wat in dat dat afstraffen niet echt zin heeft als je daarmee een kat zijn natuurlijke gedrag wil afnemen. Zelf gebruiken wij nooit een plantenspuit, maar tillen we Paco en Beertje gewoon weg of kijken we heel boos/streng als ze iets doen wat niet mag. Sommige dingen hebben we alleen uiteindelijk maar opgegeven. Zo is Beertje echt onmogelijk nog van de eettafel af te krijgen. We kunnen haar er 10x af tillen, maar dan blijft ze toch nog komen. Tijdens het eten mag dat echt niet, maar daarbuitenom laten we het maar gewoon gaan ?

  2. 3 maart 2018 / 11:29

    Dit is iets wat ik ook geregeld hoor en ik had altijd al zoiets van aaaah, goed dat je hier over schrijft!

  3. 3 maart 2018 / 23:49

    Ik zelf pas nu op een kat waarvan de eigenaar zij ja ze is nooit binnen en je heb geen omkijken naar. Nu komt ze helemaal tot leven wilt spelen, knuffelen en is liefst binnen als wij dat ook zijn. Nu begint ze ook ‘’kattenkwaad’’ uit te halen doordat ze steeds meer haar zelf is. Heel fijn om te zien maar wel lastig als niet ‘’gewenst” gedrag is omdat we qua interieur in huis niets kunnen veranderen omdat niet ons huis is. Gelukkig helpt veel spelen en knuffelen nu ook :)

  4. 6 maart 2018 / 11:02

    Freya was echt een hele ondeugende kitten en toen hebben wij wel eens de plantenspuit gebruikt. Alleen is ze gek op water dus vond ze het alleen maar leuk :p Gelukkig heeft ze niks overgehouden aan onze poging tot ‘straf’, want ze ligt regelmatig spinnend op schoot. Maar je hebt zeker gelijk in wat je schrijft. Toen wij meer nadenkspeeltjes voor haar kochten, was ze daar veel drukker mee bezig dan in de kasten springen. Wij blij, kat blij! Het was voor ons ook een leerproces. Als er ooit nog een keer een kitten komt, weten we nu beter. En sinds ze een keer ongelukkig van het aanrecht is gevallen en haar pootje had gekneusd, is ze er nooit meer opgesprongen. Een geluk bij een ongeluk, haha

Geef een reactie