Katten en feestdagen | Fijne feestdagen voor Vlinder

Katten en feestdagen | Fijne feestdagen voor Vlinder

De feestdagen staan voor mij voor heel veel gezelligheid en lekker eten maar ook voor drukte. Drukte in de positieve zin van het woord. Toch is niet iedereen even blij met de drukte. Neem Vlinder bijvoorbeeld. Vlinder is een poes die er niet echt moeite mee lijkt te hebben als er een paar mensen over de vloer zijn. Meestal slaapt ze dan en zo af en toe komt ze even een kijkje nemen en een aaitje halen. Mits die mensen die over de vloer zijn niet al te veel lawaai produceren. Maar ik merk wel dat Vlinder zich het prettigst voelt als alles gewoon lekker normaal is. Tijdens de feestdagen proberen we het daarom zo comfortabel mogelijk voor Vlinder te maken. Ook zijn er nog een aantal andere dingen waar we tijdens de feestdagen rekening mee houden. Want de combinatie van katten en feestdagen kan nogal voor wat moeilijkheden zorgen.

Katten en feestdagen: 5 tips

pootje klein Te beginnen met de kerstboom. Vlinder is een kat die graag vegetarische maaltijden naar binnen werkt (dat heeft ze dus van geen vreemde). Als ze een bos bloemen of bepaalde planten ruikt dan wordt ze helemaal wild en wil ze het liefst maar één ding: opeten. Ze is zo geobsedeerd door groen dat ze, als ze de kans krijgt, zelfs nepplanten op probeert te eten. Niet echt de bedoeling en ook niet goed voor Vlinder haar gezondheid. Kerstbomen (zowel echt als nep) zijn bij inname schadelijk voor katten. Ik durfde en wilde dit risico absoluut niet nemen. Daarom hebben wij dit jaar gekozen voor een kattenproof kerstboom. We hebben een aantal kale takken in een vaas gezet en deze versierd met kerstballen en lampjes. Het is misschien even wennen, maar het ziet er uiteindelijk ook erg gezellig uit. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het veilig is voor Vlinder.

Vlinder kan ook genieten van kaarsjes, want de dansende vlammetjes zijn maar wat interessant

pootje klein Tijdens de “donkere kerstdagen” vind ik het heel erg gezellig om het huis een beetje sfeer te geven door kaarsjes aan te steken. Vlinder kan ook genieten van kaarsjes, want de dansende vlammetjes zijn maar wat interessant. Daarom is het ontzettend belangrijk om de kaarsjes op een veilige plek neer te zetten óf om echt een oogje in het zeil te houden. Als je iets wil voorkomen is het namelijk wel dat je tijdens de o-zo-gezellige feestdagen met spoed een bezoekje aan de dierenarts moet brengen omdat je kat brandwonden heeft opgelopen.

vorig jaar heeft Vlinder gewoon rustig op de bank gezeten om naar het vuurwerk te kijken

pootje klein Ik weet dat Vlinder het fijn vindt om zichzelf terug te trekken als het té druk is. Veel katten hechten hier waarde aan. Daarom is het heel erg belangrijk om rustige plekjes te creëren waar jouw kat zich terug kan trekken. Vlinder kiest vaak voor de stoel die aan het bureau staat maar je zou ook een doos op een schuilplekje neer kunnen zetten of een kleedje achter te bank neerleggen. Als je kat maar de mogelijkheid heeft om een rustig plekje op te zoeken. Dit is al helemaal van belang tijdens oud en nieuw want het geknal buiten maakt veel katten heel erg angstig. Dat valt bij Vlinder dan weer reuze mee: vorig jaar heeft Vlinder gewoon rustig op de bank gezeten om naar het vuurwerk te kijken.

Als we aan haar houding (oren, ogen, staart) zien dat ze een aaitje kan waarderen dan doen we dat maar over het algemeen laten we haar lekker met rust

pootje klein Daarop aansluitend is het belangrijk om alleen met je kat te knuffelen als hij/zij daar zin in heeft. Dit is natuurlijk altijd iets waar je rekening mee dient te houden, maar tijdens de drukke feestdagen misschien nog even extra goed. Als jij jouw kat tijdens de drukte van haar vertrouwde plekje afhaalt en hem/haar stevig tegen je aandrukt dan kan dat voor paniek zorgen. Dat zorgt er weer voor dat jouw kat de feestdagen een heel stuk minder fijn vindt. Wij laten Vlinder vaak gewoon de hele dag lekker haar ding doen en dat komt vooral neer op: lekker laten slapen. Af en toe lopen we naar haar toe om een kijkje te nemen. Als we aan haar houding (oren, ogen, staart) zien dat ze een aaitje kan waarderen dan doen we dat maar over het algemeen laten we haar lekker met rust.

Belangrijk! Geef je kat nooit varkensvlees, hier kunnen ze (letterlijk!) doodziek van worden

pootje klein En last but not least: je kat mag ook best verwend worden met iets lekkers. Denk dan aan wat verse vis of een stukje vlees. Vlinder is dol op een stukje vis en met de feestdagen zullen we haar daar zeker een keer mee verblijden. Belangrijk! Geef je kat nooit varkensvlees, hier kunnen ze (letterlijk!) doodziek van worden. Weer er ook alert op dat gasten dit niet voeren aan je kat. Het is natuurlijk goed bedoeld als jouw (schoon)vader tijdens het gourmetten een stukje van zijn filetlapje (meh, arme varkens, vegetarisch gourmetten is net zo lekker en ook nog eens veel liever) af wil staan aan jouw kat, maar het kan echt voor grote problemen zorgen. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk om je kat met mate te verwennen. Wij mensen vinden het niet fijn om na feestdagen niet meer in de outfit te passen die op kerstavond nog als gegoten zat. Katten vinden het ook niet fijn om dik te zijn. Schotel je kat dus niet een heel kerstdiner voor.

Hoe zorg jij er voor dat de combinatie katten en feestdagen wel goed gaat? En dat jouw kat ook van de feestdagen kan genieten?

Share:

1 Reactie

  1. 22 december 2017 / 15:26

    Zo’n rustig plekje en oppassen met kaarsen zijn zeker goede tips. Onze katten vluchten altijd meteen naar boven of naar buiten zodra de gasten komen en Oudjaarsdag vinden ze al helemaal niks. Beertje heeft weleens met haar staart door een kaars gezwiept. Daar kwam ze gelukkig meteen achter, maar sindsdien letten we wel extra op met de kaarsen op tafel.

Geef een reactie