Kattenbak hack | Kattenbak verbergen

Kattenbak hack | Kattenbak verbergen

Ik ben dol op katten, maar ik heb een hekel aan kattenbakken. Nog voordat mijn vriend had toegezegd dat ik een poes mocht, was ik al aan het bedenken en aan het Googlen om te bekijken hoe ik de kattenbak zou kunnen bedenken. Ik vind een kattenbak echt een doorn in het oog en wilde deze dus ook niet in het zicht hebben staan. Gelukkig zijn er genoeg kattenbak hacks te vinden op internet. Vandaag laat ik een hele gemakkelijke kattenbak hack zien, met de bekende ikea lack tafeltjes, om op een simpele manier de kattenbak te verbergen.

Kattenbak hack

Mijn poezenhuis ziet er zo uit. Aan de drie zichtbare zijkanten heb ik platen gemonteerd. Aan de zijkanten die tegen de muur staan zitten geen platen. De tafeltjes staan los van elkaar. Dat is handig, want als je de tafeltjes nog uit elkaar kunt schuiven, is het erg gemakkelijk om de kattenbak schoon te maken.

Kattenbak hack, wat heb je nodig?

pootje klein 2x lack tafeltje – Ikea, €5,99 p.s.
pootje klein 3x op maat gezaagde hardboard platen (2 platen nodig) – Gamma, €1,15 p.s.
pootje klein 9x 
in stukken gezaagd bouwhout latten (kan uit één lat) – Gamma, €1,69
pootje klein 1x tube lijm (ik gebruikte montagelijm van Bison) – Action, ongeveer €1,69
pootje klein 1x aardappelmesje – die heb je vast in de keukenlade liggen.

TOTAAL: €17,66

De volgende twee dingen zijn optioneel wanneer de platen een likje verf wil geven:

pootje klein 1x tube verf (ik gebruikte mint groene decoratieverf) – Action, € 1,99
pootje klein 1x verfroller + bakje – Action €0,99

TOTAAL: €20,64

1462293127676

Kattenbak hack, stappenplan

1. Ga naar de Ikea en koop twee Lack tafeltjes
2. Ga naar de Gamma en laat drie hardboard platen op maat zagen zodat ze precies tussen de poten en het blad van het lack tafeltje passen. De afmetingen zijn ongeveer 45 x 40 cm.
3. Zaag een goedkope lat in diverse stukken. Neem hiervoor 8x de afmeting 25 cm en 1x de afmeting 10 cm
4. Zet de Ikea Lack tafeltjes in elkaar
5. Bepaal waar jij de ingang van het poezenhuis wil hebben. Hier dien je dadelijk rekening mee te houden bij het plakken van het houten latjes bij stap 6.
6. Monteer de stukken hout die je hebt gekocht aan de zijkant tegen de poten en tegen de onderkant van het tafelblad van het Lack tafeltje zodat je de platen hier straks tegenaan kan plakken. Zorg er voor dat je ze allemaal even ver naar achteren plakt. Monteer het korte stukje hout aan de poot waar de ingang van het huisje zich zal bevinden. Houd rekening met de droogtijd van de lijm voordat je verder gaat met stap 8.

1462293263587

7. Snijd een stuk uit een plaat. Dit kan gewoon met een aardappel mesje. Het is handig om met potlood lijnen te tekenen die je volgt met snijden. Houd hierbij rekening met de grootte van je kat en zorg er voor dat je een stuk verwijdert ter grootte van waar je poes straks doorheen past. Dit is als het ware het deurtje.
8. Plak de twee volledig dichte platen tegen de houten latjes aan die daar voor bestemd zijn. Voordat je hier mee begint is het verstandig om rekening te houden met de droogtijd voor de handeling die je in stap 6 hebt uitgevoerd.

1462293383178

9. Laat je kat nu een paar dagen wennen aan het feit dat de kattenbak onder een soort van huisje staat. Het kan voor een kat erg vreemd zijn. Laat de uiteindelijke ingang dus nog even open. In de aankomende dagen kun je gaan bekijken of je de helft van het open vlak al wat dichter kan maken door er bijvoorbeeld tijdelijk een krat/doos/oid tegenaan te schuiven zodat de opening gehalveerd wordt.
10. Monteer, wanneer je kat hier gewend aan lijkt te zijn, de plaat met het deurtje door deze aan de houtjes vast te plakken.
Optioneel: wanneer je de platen graag wilt voorzien van een kleurtje dient dit te gebeuren tussen stap 7 en 8.

KLAAR!

Kattenbak hack

Vlinder had gelukkig geen enkel probleem met deze kattenbak hack, maar het kan dus weldegelijk zo zijn dat je je kat moet laten wennen aan het feit dat zijn/haar WC in een dichte ruimte komt te staan. Ik verwacht dat katten die op een dichte bak gaan hier minder problemen mee zullen hebben dan katten die op een open bak gaan. Toch kan het ook zo zijn dat je kat op deze manier gewoon niet naar de WC wilt. Je kunt een kat niet dwingen, dus in dat geval moet je – hoe vervelend je het ook vindt – je verlies nemen. Je kattenbak verbergen kan dus heel gemakkelijk en voor een relatief laag bedrag. Als je kat hier mee instemt dan is dit een ideale kattenbak hack om de kattenbak op een huiselijke manier te verbergen.

Heb jij een andere leuke manier gevonden om de kattenbak te verbergen?

Share:

17 Reacties

 1. 4 mei 2016 / 06:59

  Oke dit is dus echt enorm slim. Waarom heb ik daar nog nooit aan gedacht om de kattenbak weg te werken. Ik zit dat ding zo storend en lelijk. Ik ga deze link meteen naar mijn vriend sturen en even checken wat hij er van vind:) dankje! Xx Laura

 2. 4 mei 2016 / 07:19

  Wat een super goed idee! Dit ga ik met mijn zus delen. Die zit er ook mee in haar maag.

 3. 4 mei 2016 / 08:15

  Superleuk idee! Ik heb thuis twee kattenbakken staan, de ene staat onder zo’n tafeltje dus eigenlijk kan ik deze hack toepassen. De andere bak heb ik in een kast in gewerkt, dus daarvoor heb ik al een hack gedaan :-)

 4. 4 mei 2016 / 09:12

  SUPER handig! Alleen onhandig met de kattenbak verschonen. Maar. Dit is echt een uitkomst voor mij. Binnenkort maar eens gaan DIY’en dan!

  • MevrouwMiauw
   4 mei 2016 / 09:33

   Dat valt eigenlijk heel erg mee. Doordat dr tafeltjes niet aan elkaar zitten schuif je een tafeltje naar voren, en schuif je de kattenbak onder het andere tafeltje vandaan. Ideaal als je het mij vraagt.

 5. 4 mei 2016 / 09:12

  Trouwens, doet de gamma die plaatjes voor je op maat zagen? Ik heb geen zaag oid :P

  • MevrouwMiauw
   4 mei 2016 / 09:34

   Ja! Voor gamma pashouders doen ze dat gratis. Anders kost het iets van 30 cent ofzo..

 6. 4 mei 2016 / 11:09

  Ah kijk dr eens trots en voldaan voor dr paleis zitten! Ik denk dat ze het qua privacy ook fijn vinden, Jip doet gewoon niets op de bak als hij denkt dat je meekijkt en dan staat hij nog wel weggewerkt in een hoek haha! Hele leuke hack, dat ik hier niet eerder aan gedacht heb! Ik heb nog zo’n tafel staan en vind de bak ook een doorn in het oog haha. Al denk ik dat ik hem bijna weer weg kan halen nu Jip alles weer buiten doet.

 7. 4 mei 2016 / 16:00

  Wauw, dit is echt zo handig! Ik vind kattenbakken altijd lomp staan in de ruimte.

 8. 4 mei 2016 / 19:49

  Wauw dit is handig! Dit ga ik onthouden want ik heb zelf katten en inderdaad die kattenbak vind ik ook vies :)
  X

 9. 4 mei 2016 / 20:16

  Oh wat leuk gevonden! Ga manlief hier ook eens aan het werk zetten!

 10. 6 mei 2016 / 15:22

  Leuk gedaan! Toen we nog op de flat woonden wilde ik ook iets maken voor de kattenbak. (Kattenbak en honden is geen goede combi) nu we in een rijtjeshuis wonen staat de bak gewoon op zolder. Verder word de zolder niet gebruikt en hond durft die trap niet op.

 11. Linda
  31 december 2019 / 09:02

  Superleuk! Gisteren gemaakt en het viel direct in de smaak bij de poes (en de rest) om het luikje er in te krijgen had ik alleen wel een zaag nodig aangezien het te dik materiaal is voor een aardappelschilmesje

Geef een reactie