Kattendiscussie | Houd je een kat binnen of laat je een kat naar buiten?

Kattendiscussie | Houd je een kat binnen of laat je een kat naar buiten?

Zet 10 kattenpersoneelsleden in één ruimte en het is vast een gezellige bedoeling met veel leuke poezengesprekken. Tenminste, dat zou je denken. Sinds ik in twee kattenfacebookgroepen (lang woord!) zit, weet ik wel beter. Ik heb gemerkt dat er heel wat kattenpersoneelsleden in deze facebookgroepen zitten die absoluut niet vies zijn van discussies. Discussies met betrekking tot het onderwerp wat hen juist bij elkaar brengt in de desbetreffende facebookgroep: katten. En die discussies gaan er absoluut niet altijd even vriendelijk aan toe. Vandaag wil ik een onderwerp behandelen dat nogal eens voorbij komt: het wel of niet naar buiten laten van je kat.

Twee kanten belicht

Had mij een aantal jaren geleden gevraagd of ik vind dat katten naar buiten zouden mogen dan had ik volmondig “ja” geantwoord. Mijn ouders lieten (en laten) hun kat ook altijd naar buiten. Mijn oma ook. Mijn oom ook. Eigenlijk iedereen uit mijn omgeving die katten had, liet ze genieten van het buitenleven. Fantastisch zou je zeggen. En ja, ik vind dat ook fantastisch. Ik vind het prachtig om te zien hoe katten kunnen genieten van hun vrijheid waar ze zo op gesteld zijn. Want dat veel katten daar enorm van kunnen genieten, is zo klaar als een klontje. Toch begrijp ik het kamp “katten moeten binnen blijven” ergens ook wel.

Als je een kat naar buiten laat, brengt dat natuurlijk risico’s met zich mee. Je kat kan weglopen en aangereden – of veel walgelijker nog – mishandeld worden. Zeer pijnlijke situaties die je als kattenpersoneel het liefst nooit meemaakt natuurlijk. Naast dat dit een heel verdrietige situatie voor jou als poezenparent is, kan het ook heel vervelend zijn voor andere mensen. Ik zou het namelijk ontzettend traumatiserend vinden als ik een kat aan zou rijden. Daar zou ik nachten niet van kunnen slapen. En de frustratie van mensen die klagen dat de zandbak waar hun kinderen in spelen telkens vol met kattenpoep ligt, kan ik me ook wel voorstellen. En een hond laat je inderdaad ook niet ronddolen op straat. Waarom een kat dan wel?

Wat zou ik in de toekomst doen: kat binnen houden of naar buiten laten?

Momenteel woont Vlinder bij ons op een appartement. We hebben heel bewust gezocht naar een binnenkat omdat we een kat die de buitenvrijheid gewend was niet wilden opsluiten in een appartement. Vanuit het asiel heb ik begrepen dat Vlinder zelfs niet naar buiten durft. Dus wat dat betreft zit ze hier helemaal goed. Ze geniet wel van het buiten zijn op het balkon maar we hebben niet het idee dat Vlinder zich opgesloten voelt. Welke keuze ik in de toekomst met een andere kat in een ander huis zou maken, weet ik niet. Dat vind ik oprecht een hele lastige vraag. Ik denk dat ik mijn tuin cat-proof zou willen maken. Maar dan moet dat natuurlijk wel mogelijk zijn.

Wat ik met dit artikel wil bereiken?

Ik schrijf dit artikel natuurlijk met een reden. Ik merk namelijk dat kattenpersoneel elkaar zo enorm af kan vallen wanneer het aankomt op dit thema. Als een personeelslid op de facebookgroep een verdrietig berichtje post waarin wordt geschreven dat zijn/haar kat is overleden nadat het beestje is aangereden op straat komen er snoeiharde reacties. “Had je je kat maar niet naar buiten moeten laten” is een veel voorkomende reactie op zo’n triest bericht.

Ieder mag van mij een bepaalde mening hebben en voor zijn/haar mening uitkomen maar wel op een fatsoenlijke manier en op een gepast moment. Ook wanneer het aankomt op deze discussie. Want tenslotte willen zowel het voor- als tegenkamp hetzelfde: het beste voor de beestjes. Het ene kamp in de vorm van vrijheid en de andere kamp in de vorm van veiligheid. Het zou fijn zijn als men zich zou proberen te verplaatsen in de standpunten van een ander. Al maakt dat de keuze of je je kat binnen wil houden of naar buiten zal laten er niet echt gemakkelijker op.

Nu ben ik natuurlijk heel erg benieuwd. Wat vind jij: vrijheid of veiligheid voor de kat?

Share:

25 Reacties

 1. 22 februari 2017 / 07:16

  Wat goed dat je hier een artikel over schrijft! Onze katten gaan allebei graag naar buiten en Paco is er zelfs bijna de hele dag te vinden. Wij hebben ook wel onze twijfels gehad, omdat Paco ooit buiten is aangereden en daardoor zijn achterpootje verloor. Toch bleek hij ook daarna echt niet binnen te houden en we vonden het te zielig om hem niet naar buiten te laten gaan. Nu gaat het al jaren helemaal goed. Zelf denk ik dat het ook uitmaakt of je een ‘gewone’ kat of een raskat hebt. Een raskat kan ook gestolen worden en dan zou ik het persoonlijk nog iets enger vinden om een kat naar buiten te laten. Maar inderdaad, iedereen heeft zijn eigen mening en het is belangrijk om daar vooral respect voor te hebben.

  • 24 februari 2017 / 21:44

   Je hoort inderdaad ook weleens dat raskatten gestolen worden ja. Ook echt te belachelijk voor woorden. En wat jij zegt deel ik helemaal: respect hebben is zó belangrijk.

 2. 22 februari 2017 / 08:10

  Wat interessant! Ik heb eigenlijk altijd mijn kat naar buiten gedaan dus ik heb er verder nooit over nagedacht. Ik kan me voorstellen als je in de stad woont dat het gevaarlijk is voor je kat. Gelukkig heb ik nog nooit gehad dat mijn kat is aangereden of mishandelt. Dat is inderdaad vreselijk om als catlady te horen.

  • 24 februari 2017 / 21:50

   Het lijkt me echt een van de meest afschuwelijke dingen om te horen als catparent. Als ik zou bedenken dat iemand Vlinder iets aan zou doen dan breekt mijn hart echt in duizend stukjes..

 3. 22 februari 2017 / 09:24

  We hebben meerdere katten gehad, waarvan helaas 2 doodgereden zijn in een tijdbestek van 3 maanden, in onze rustige buurt. Het heeft ons veel verdriet gedaan. We hebben op dit moment 2 katten, een “gewone”kat en een raskat. Onze gewone kat is altijd gewend geweest om naar buiten te gaan en toen onze raskat was dat niet. Hij heeft wel de behoefte om de deur uit te gaan maar we hebben hem altijd wel geleerd om niet ver te gaan en wonder boven wonder, werkt het. Ook zijn ze beide zeer beïnvloed door het weer: bij kou en nat weer blijven ze liever binnen!
  Goed dat je hier een mooi stuk erover schreef want het is lastig, uiteindelijk willen we allemaal het beste voor onze dieren.

  • 24 februari 2017 / 21:58

   Wat ontzettend verdrietig dat twee van jullie lieverds in zo’n kort tijdbestek doodgereden zijn. Dat lijkt me echt zo hartverscheurend. Heel erg fijn dat jullie poezen nu niet ver gaan. Dat lijkt me ideaal: dan kunnen ze wel lekker genieten van het buitenleven maar lopen ze geen gevaar.

 4. 22 februari 2017 / 09:33

  Ik heb zelf geen kat, maar ik heb ook een tijdje in een Facebook groep gezeten voor caiques (Mango is een caique papegaai). Ik heb de groep na een tijdje verlaten. Wat je ook doet, het is nooit goed. Mensen hebben altijd commentaar. Ik voelde mij er na een tijdje rot door en dat lijkt mij niet de bedoeling.

  • 24 februari 2017 / 22:11

   Precies dat dus! Ik wist niet dat het er in andere huisdiergroepen ook zo aan toegaat. Mensen zijn zó overtuigd van hun eigen gelijk dat ze dat echt kosten wat kost moeten delen. Zelfs als het andere mensen kwetst.

 5. Lianne
  22 februari 2017 / 09:58

  Ik vind het toch altijd zo achterlijk als kamp-binnenkat gaat reageren op posts over overleden buiten katten van ‘I told you so.’ Ik ben pro binnen katten vanwege de vele gevaren buiten, maar wanneer iemand er voor kiest om zijn/haar verdriet te delen en troost te zoeken dan ga je die gene niet een schuld gevoel aanpraten. Er zijn genoeg momenten waar die discussie wel prima is.

  Het grootste voordeel van binnen katten vind ik dat die katten vaak veel socialer worden dan buiten katten. Er zijn natuurlijk genoeg buiten katten die sociaal zijn, maar ik merk wel dat in het algemeen buiten katten wat afstandelijker zijn. Uiteindelijk verschilt het per situatie wat het beste voor je kat is. Het is nooit verkeerd om in beide situaties te verdiepen.

  • 24 februari 2017 / 22:16

   Kijk, jij zegt precies wat ik bedoel! Een discussie met elkaar is prima, maar op sommige momenten moet je je mening gewoon voor je kunnen houden. Klaar. En in beide situaties verdiepen is inderdaad nooit verkeerd. Bedankt voor je fijne reactie.

 6. 22 februari 2017 / 11:16

  Mijn kat – die bij m’n ouders is blijven wonen *snik* – is een binnenkat. Ze is nooit buiten geweest en is zelfs bang in de tuin. Zij heeft het prima naar haar zin binnen. Vergeet trouwens ook niet dat raskatten zomaar gestolen kunnen worden!! Onbegrijpelijk!

  • 24 februari 2017 / 22:23

   Wat fijn dat jouw kat (die je vast ontzettend mist nu ze bij je ouders is blijven wonen) zich binnen prima vermaakt. En absoluut, raskatten kunnen gewoon gestolen worden. Achterlijk gewoon.

 7. 22 februari 2017 / 12:55

  Onze kat kan op het balkon, maar is er eigenlijk te bang voor haha!
  Ik vind het heel erg dat hij niet altijd naar buiten kan, maar tegelijkertijd wil hij écht niet. In de zomer wel, dus ik kijk echt heel erg uit naar de zomer :)

  • 24 februari 2017 / 22:32

   Ah, in de zomer lekker samen genieten van het zonnetje. Wat is er nou fijner? :)

 8. Henrieke
  22 februari 2017 / 15:54

  Mensen op Facebook kunnen echt snoeihard zijn ja. Wat mij betreft blijven katten binnen en leren ze de buitenwereld niet kennen. Afgesloten in de tuin houden vind ik dan nog wel een optie.

  Er zijn al genoeg platgereden katten, mijn liefjes gaat dat echt niet gebeuren.

  • 24 februari 2017 / 22:50

   Ja ik vind het zo jammer dat mensen zo snoeihard kunnen zijn op Facebook. Dat is, naar mijn idee, helemaal niet nodig.

 9. 22 februari 2017 / 17:02

  Hier had ik het laatst nog over met mijn broertje en zusje. Mijn zusje laat haar 2 katten wel buiten, ik heb er gekozen om die van mij binnen te laten. Tot nu toe. Hij is nu zo’n 5 maanden en best bang, maar hij weet ook niet beter. Wellicht als ik een plekje voor mezelf heb in een rustige buurt dat hij wel naar buiten kan. Heb wel een tuigje met riem gekocht vandaag zodat ik met hem op het dakterras kan :)

  • 24 februari 2017 / 22:56

   Oeh, ik ben zó benieuwd hoe je lieverd het vindt om met het tuigje op het dakterras te gaan. Hopelijk kan hij er lekker van genieten.

 10. 22 februari 2017 / 17:44

  Onze vorige kat is aangereden. Wij hebben nu 2 katten, maar die blijven binnen.

  • 24 februari 2017 / 23:03

   Wat ontzettend verdrietig dat jullie vorige kat is aangereden. :(

 11. 23 februari 2017 / 00:39

  Mijn zusje woont buitenaf op een boerderij. Er zijn al diverse katten van haar doodgereden of vermoord door een vos of hond. Ik woon in een oude stadswijk. Je zou denken dat mijn Maantje heel veel gevaren loopt, maar er is haar nog nooit wat overkomen. Ze heeft een chip en een eigen poezendeur (omdat we anders de halve straat binnen hadden) en ze vermaakt zich prima buiten en binnen. Ze is ook ongelooflijk sociaal en absoluut niet bang. Zelfs als de kamer vol visite zit, blijft ze op haar plekje liggen. Alleen buiten laat ze zich niet door iedereen aaien en oppakken.

  Natuurlijk weet ik dat kattenpoep buiten niet fris is. Daarom hebben we ook een kattenbak. Ik kan je verzekeren dat die flink gebruikt wordt. Als Maantje ook veel buiten poept, dan ga ik met haar de kermis op, want dan is ze een attractie :-)

  Iedereen moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt. Leven en laten leven!

  • 24 februari 2017 / 23:14

   Wow, bizar zeg dat het bij jouw zusje die buitenaf woont zo vaak fout gaat. Je zou inderdaad denken dat een kat buitenaf juist veiliger is als hij/zij naar buiten gaat. En wat leuk trouwens, dat jouw kat zo ontzettend sociaal is maar zich juist buiten niet door iedereen op laat pakken.

 12. 23 februari 2017 / 21:28

  Die hatelijke opmerkingen als een kat buiten overleden is zou ik nooit maken! Maar ik ben wel echt van mening dat je dan misschien toch maar beter je kat binnen had moet laten. Ik zou nooit en nooit mijn katten buiten laten mede door die puntjes die je ook genoemd heb. En ik zou het ook niet fijn vinden als ik een tuin heb en andere katten lopen daarin te poepen. Natuurlijk moet iedereen voor zich zelf weten wat ze doen. Maar houd wel rekening met de gevaren.

  • 24 februari 2017 / 23:24

   Heel goed dat jij, ondanks dat je een duidelijke mening hebt, ook van mening bent dat dit soort hatelijke opmerkingen niet door de beugel kunnen. Het is heel goed om je eigen mening te hebben, maar daar hoef je niemand anders mee te kwetsen. Bedankt voor je reactie.

 13. 10 maart 2017 / 21:19

  Onze kater Ringo (11 jaar) was een heuse buitenkat. Alle nachten was hij buiten. Wat hij daar allemaal uitspookte weet ik niet. Waarschijnlijk ging hij niet meer achter de vrouwtjes aan, want hij miste een deel van een belangrijk onderdeel.
  Een paar maanden geleden zijn we verhuisd. Nu is hij met geen stok (dat doen we ook niet, hoor) te bewegen om naar buiten te gaan. Hij durft gewoon niet meer. Ik denk dat we in de zomer de deur regelmatig open zullen hebben. Misschien waagt hij dan geleidelijk aan een poging. Ik vind niet dat we van onze kater een angsthaas moeten maken. Gewoon maar een beetje de tijd nemen. En als het hier echt niks voor hem is, dan is dat zo.

Geef een reactie