Poezenweetjes | Een kattenkamer: wel of geen goed idee?

Poezenweetjes | Een kattenkamer: wel of geen goed idee?

De laatste tijd kan ik mijn artikelen telkens beginnen met een soort van schuldbekentenis. Omdat het artikel wat online komt eigenlijk eerder online had “moeten” komen. Zo ook het poezenweetjes artikel. In januari verscheen er geen en in februari niet op de eerste zaterdag van de maand. Ik was telkens te laat met het sturen van een berichtje naar Dianda van kattigekatten.nl. Maar gelukkig heeft ze toch weer tijd gevonden voor het schrijven van een ontzettend leuk en boeiend artikel met een duidelijke mening. Dit keer gaat het over een kattenkamer. Sommige baasjes hebben namelijk een speciale kattenkamer voor hun katten. Hierin staan krabpalen, kattenbakken, etensbakjes, mandjes en speelgoed. Dianda pleit ervoor om het hele idee van een kattenkamer in de meeste gevallen in de prullenbak te gooien. 

Kattenkamer? In de prullenbak!

Katten zijn nieuwsgierige dieren die graag de controle hebben. Ze houden niet van dichte deuren en hebben graag toegang tot het hele huis. En waarom zou je een kat opsluiten in zo’n kamer als je weg gaat? Is dit omdat je kat anders aan meubels gaat krabben en je hier niet op kan letten? Plast je kat naast de bak en wil je niet dat die dat ergens anders in huis doet? Voor al deze problemen zijn er oplossingen of andere dingen die er voor kunnen zorgen dat het gedrag ombuigt van je kat. kattenkamer

Alles in een kleine kamer

Vaak is de kattenkamer niet een hele grote kamer. Als het gewoon een doorsnee kamer is, staat alles hutje mutje bij elkaar. De kattenbak staat in de dezelfde kamer als de eetbakjes en slaap plekjes. Ik neem aan dat jij ook niet graag in de badkamer eet en slaapt? Daarnaast is zo’n kamer vaak ook een te kleine ruimte voor meerdere katten. Ze kunnen echt op elkaars lip gaan zitten. En katten die niet hele goede vriendjes zijn, hebben in zo’n kamer weinig ruimte om elkaar te omzeilen. Het delen van zo’n kleine ruimte kan dan echt moeilijkheden geven. En de ruimte is ook echt te klein om echt uit je dak te gaan als kat zijnde.

Out of sight, out of mind

Een kattenbak in de kattenkamer. Je zult de bak misschien niet vaak genoeg zien en dus (waarschijnlijk) niet vaak genoeg uitscheppen en schoonmaken. Een vieze bak kan een kat stress bezorgen. En dat willen we natuurlijk niet, toch?

Je kat woont in je huis

Je kat woont bij jou in huis, niet in die ene kamer. Heb je alleen een krabpaal in die kamer staan? Dan is de kans groot dat ze in de rest van het huis jou zal laten zien wat ze nog meer met haar nagels kan. Vind je krabpaal afschuwelijk in de woonkamer? Er zijn ook krabpalen die wel heel mooi bij je interieur passen. Maar daarvoor moet je soms even wat verder kijken. Hangt je kat ook veel rond bij jou in de woonkamer en keuken? Dan is het vervelend als ze steeds naar boven moet lopen om de kattenbak te gebruiken. Als boven ook nog het enigste waterbakje staat, bevordert dat niet de vocht inname van je kat. Ze zijn al geen grote drinkers van nature, en als je dat wil stimuleren, moet je toch echt die waterbak naar beneden halen, of een extra bak beneden neerzetten.

kattenkamer

Wanneer is een kattenkamer wél goed?

Bijvoorbeeld bij het introduceren van een nieuw kitten of kat naar de rest van je katten of als je opvangers hebt. Daarvoor is een aparte kattenkamer altijd erg handig. Maar ook als je gaat verhuizen en de katten niet door het hele huis kunnen lopen. Of als je je kat net hebt opgehaald van de fokker of een asiel en je hem niet wilt overladen met te veel prikkels. Een kattenkamer is dus niet per definitie slecht, maar ook zeker niet in alle gevallen een goed idee.

Wat vind jij van een kattenkamer?

Share:

10 Reacties

 1. 6 februari 2018 / 07:51

  Interessant artikel weer. Ik vind het ook best sneu voor zo’n gezelschapsdier als het in zo’n kamer ‘gestopt’ wordt. Als je voorstander van zo’n kamer bent kan je beter een klein huisdier in een kooi houden (: hihi

  En los daarvan ben ik zelf een groot voorstander van je kat naar buiten laten (al snap ik wel dat het in sommige gevallen niet anders kan) Jip word daar zo gelukkig van! De bomen zijn de krabpalen en we hebben zelfs geen kattenbak in huis. Wat ik stiekem heeeel erg fijn vind hihi

 2. 6 februari 2018 / 10:35

  Wij hebben een kleine kattenkamer (net als in onze flat, zijn ze gewend) Meer voor de spullen en om ze op te sluiten als we gaan slapen. Verder hebben we de deuren altijd open en hebben ze genoeg ruimte. Ben erg blij met de oplossing voor deze kleine kamer en de katten zijn er ook zo te merken erg blij mee, ook dat ze er gewoon uit mogen.

   • 6 februari 2018 / 18:47

    Wij hebben nogal katten die aan de deur krabbelen en ons wakker houden. Daarbij willen wij de katten niet in onze slaapkamer als wij er niet zijn. Is dus alleen als we naar bed gaan

 3. 6 februari 2018 / 14:59

  Goed artikel, ik ben ook zeker geen fan van kattenkamers en ik denk ook niet dat mijn kat daarmee akkoord gaat, ze miauwt altijd net zo lang tot alle deuren open zijn :’)

 4. 6 februari 2018 / 17:34

  Ik ben er zelf geen fan van en snap ook niet waarom iemand dit onder normale omstandigheden zou hebben. Je zou kinderen toch ook niet opsluiten? Huisdieren zijn wat mij betreft onderdeel van het gezin, niet om ze (en alle benodigdheden) weg te stoppen in een aparte kamer. En net zoals Manon hierboven schrijft, protesteren ook mijn katten bij dichte deuren. Daarbij vind ik het ook supergezellig om de katjes aan te treffen op de verwarming voor het raam als ik thuiskom of op de krabpaal die vlakbij de bank staat. En visite is er ook al aan gewend dat er overal kattenspeelgoed op de vloer ligt :p Heel opgeruimd zal het bij ons toch nooit worden.

 5. 6 februari 2018 / 19:21

  Interessant artikel! Een vriendin van mij heeft een kattenkamer en ik vroeg me weleens af hoe handig dat eigenlijk is. Ik kan me voorstellen dat het eigenlijk niet zo’n slim idee is, tenzij je een kat laat wennen. Als mens zou je immers ook niet graag maar in één kleine kamer je dagen slijten ? Ik kan me wel voorstellen dat zo’n kamer handig is als er visite komt. Dan staan er in ieder geval wat speeltjes voor de kat, zodat hij zich ook niet hoeft te vervelen. Maar daarnaast zou ik mijn kat gewoon lekker door het huis laten lopen.

 6. 7 februari 2018 / 19:46

  Heel Interesant. Ik vond het altijd heel mooi overkomen, die plaatjes van mensen met kattenkamers. Ik weet nu zeker dat ik geen kattenkamer ga maken voor onze toekomstige katten.

 7. Femke
  7 februari 2018 / 22:38

  Ik heb een ‘kattenkamer’, maar niet in de zin zoals deze beschreven wordt in het artikel. Ik heb inderdaad een kamer (de studeerkamer) waar veel kattenspullen zoals één van de kattenbakken, voerbakjes en mandjes staan, maar ik sluit mijn katten hier niet op. Speeltjes liggen bij mij, net als de katten zelf, door het hele huis ?

 8. 27 februari 2018 / 17:07

  Onze katten hebben hun eigen ‘kamer’ uitgekozen, maar wonen gewoon verder bij ons en met ons. We ‘sluiten ze niet op’. Onze dame ligt het liefst in de keuken beneden: dicht bij het kattenluikje. Kan ze snel naar buiten als er een indringer in ‘haar’ tuin komt. Onze oude man verblijft het meest in onze (‘zijn’) slaapkamer. Lekker op de pluizige plaid die op ons warme dekbed ligt (om de kattenharen een beetje te ondervangen). ’s Avonds mogen we bij hem in bed liggen. Aardig van hem.
  Als wij, de mensjes, heel braaf zijn geweest, komen onze katten ’s avonds bij ons in onze mensen(woon)kamer zitten. Maar echt alleen als we heel, heel braaf zijn geweest, hoor.

Geef een reactie