Minimaliseren als je geen echte minimalist bent

Minimaliseren als je geen echte minimalist bent

Minimaliseren is helemaal hot and happening. Het is tegenwoordig een trend om voor “lekker minimalistisch” te gaan. De meeste trends kunnen me gestolen worden, maar deze kan ik wel begrijpen en waarderen. Minimaliseren staat namelijk ook voor minder consumeren. En minder consumeren is uiteindelijk beter voor deze aardbol. Toch merk ik dat ik zelf wat minder goed ben in minimaliseren omdat ik graag de “keuze” wil hebben. Ik wil niet maar één geurtje gebruiken waardoor ik iedere dag hetzelfde ruik, ik wil niet maar één paar schoenen hebben die niet zo leuk onder die ene outfit staan en ik wil ook niet maar één kleur lipstick hebben. Toch denk ik dat iedereen kan minimaliseren. Misschien wel op een andere manier, maar wel op een manier waardoor je uiteindelijk minder gaat consumeren. Vandaag deel ik mijn tips om te minimaliseren voor mensen die geen echte minimalist zijn.

✿ Sorteer en leg aan de kant

Als je van bepaalde producten een soort overload hebt dan is het goed om te sorteren en spullen aan de kant te leggen. Ik neem een geurtjescollectie even als voorbeeld. Ga na welke geurtjes je goed bij de tijd van het jaar vindt passen. Zet deze geurtjes bij elkaar neer (bij voorkeur op een mooie manier waardoor het er clean en aantrekkelijk uitziet) en zet de geurtjes die je in dat seizoen minder zal gebruiken in de kast. Als het nieuwe seizoen aanbreekt vis je de geurtjes uit de kast en zet je de andere geurtjes die minder geschikt worden weer in de kast. Op die manier voelt het, zonder nieuwe dingen te kopen, alsof je toch iets “nieuws” mag gebruiken. Hierdoor zul je minder snel geneigd zijn om weer een nieuw geurtje te kopen en maak je de geurtjes die je hebt staan sneller op. Dit geldt natuurlijk ook voor kleding/schoenen/lipsticks/sieraden en ga zo nog maar even door.

✿ Probeer dingen op te maken voordat je iets nieuws aanbreekt

Bij veel producten breek ik pas een nieuw exemplaar aan, als ik het exemplaar dat ik op dat moment gebruik ook echt helemaal op heb gemaakt. Zo gebruik ik echt altijd maar één douchegel en ik mag van mezelf pas een nieuwe douchegel gaan gebruiken wanneer de fles die ik op dat moment aangebroken heb dus ook echt helemaal op is. Op die manier heb ik het gevoel dat ik mezelf beloon voor het feit dat ik mijn oude douchegel helemaal op heb gemaakt. Ik vind het namelijk erg leuk om nieuwe producten te proberen maar ik moet van mezelf mijn nieuwsgierigheid bedwingen tot ik “weer mag”. Dat is soms best lastig, maar het voelt goed. Ik waardeer het daardoor ook veel meer om een nieuw product uit te proberen. Het voelt echt als iets speciaals. Probeer ook eens of jij  bij bepaalde producten deze afspraak met jezelf kan maken.

✿ Wees kritisch en eerlijk en (be)spaar

Je kent het vast wel: je staat in de winkel met een product in je hand. Dat ene product heeft op de één of andere manier alweer, zucht.. je aandacht getrokken. Maar als je eerlijk bent dan moet je toch toegeven dat je al 10 soortgelijke producten in de kast hebt liggen. Prachtig product, maar niet echt nodig. Je kunt met jezelf een afspraak maken om de verleiding minder groot te maken. Neem één ding in gedachten dat je erg graag zou willen hebben en ga hier voor sparen. Het spaarpotje voor deze “wens” wordt gevuld door impulsaankopen te beperken. Leg het “hier heb ik er al 10 van” ding terug, en stop het bedrag dat je had uitgegeven als je deze aankoop wel had gedaan in je spaarpot. Op die manier beloon je jezelf wanneer je bepaalde impulsaankopen niet doet en spaar je voor iets waar je goed over na hebt gedacht.


Dit waren mijn 3 tips om te minimaliseren wanneer je van jezelf niet echt een minimalist ben. Want eerlijk is eerlijk: ik ben ook geen echte minimalist. Toch voelt het heerlijk om op deze manier meer bewustzijn bij mezelf te creëren. Het zorgt voor meer rust en minder hebzucht. Dubbel score!

Heb jij nog een goede tip om te minimaliseren wanneer je niet écht een minimalist bent?

Share:

6 Reacties

 1. 11 december 2016 / 09:24

  Wat een onwijs goed en fijn artikel! Ik zou me soms ook wel wat bewuster en met minder spullen door het leven mogen gaan. Met make-up ben ik wel vaak iemand die eerst iets opmaakt en dan pas iets nieuws koopt en ook van kleding en schoenen heb ik geen kasten vol, maar ik zou er nog wel iets meer bewust mee bezig kunnen zijn :) Bedankt voor de fijne tips!

  • 14 december 2016 / 22:55

   Wat fijn om te horen dat je deze tips nuttig vond. Ik ben dus wel iemand die qua kleding en schoenen hele kasten vol heeft. Ik wil binnenkort heel goed gaan sorteren en me in de toekomst echt gaan focussen op kwaliteit.

 2. 11 december 2016 / 14:17

  Super leuk artikel meid, je hebt vast al wel gezien dat ik helemaal inga op deze trend! Ik vind het geweldig, heb nu alweer twee vuilniszakken klaar staan om te doneren. En ik denk dat ik er dit jaar al wel meer dan 8 heb weg gedaan. Zo jammer dat ik dat niet allemaal bij heb gehouden of heb gefilmd ofzo :( Ik geef ook eerlijk toe dat ik wel graag wat keuze wil hebben, maar ik moet niet teveel keus hebben omdat ik dan een chaos in mijn hoofd heb! Ik ben dus aan het uitzoeken waar ik écht blij van word en wat ik écht nodig heb. En zeker: dat niets nieuws kopen voordat er wat op is: jup! Dat ga ik nu dus écht toepassen. Ik wil mijn verzorgingsproducten flink verminderen, doel voor 2017 haha ;)

  • 14 december 2016 / 22:57

   Wat ontzettend leuk om te lezen dat jij je hier ook zo mee bezighoudt. Qua verzorgingsproducten ben ik al best “minimalistisch”. Ik heb een aantal producten in voorraad, maar dat zijn er hooguit 10. Qua make-up mag ik wel echt wat selectiever gaan worden. Daar wil ik me dus echt op gaan focussen in 2017. Net als mijn kleding en schoenen: kwaliteit gaat vanaf nu boven kwantiteit bij mij.

 3. 9 januari 2017 / 19:51

  Wauw fijn artikel. Ik kom hier via Romy en was heel benieuwd. Ik ben pas net begonnen met minimaliseren en dan vooral met geen troep kopen onder het nom: ja voor mijn blog. Oke, en als ik het wel doe dan kies ik een hele kleine test verpakking. Een stuk minder kopen is een stuk beter voor het milieu, mijn hoofd en mijn portemonnee. Ik vind minimaliseren wel een lastig begrip want de één ziet het als minder kopen en de ander ziet het als maar twee dingen in je woonkamer hebben haha. Ik probeer me meer te focussen op duurzame producten of producten die niet door massa industrieën worden gemaakt zoals grote make-up merken.

  • 11 januari 2017 / 11:26

   Ik vind minimaliseren inderdaad ook een heel erg lastig en subjectief begrip. Voor de één is minimaliseren van 10 naar 3 paar schoenen gaan en voor de ander van 70 naar 50 paar schoenen gaan. Het verschilt zo erg per persoon. Maar ik denk dat het, zoals jij ook al schrijft, wel belangrijk is om je bewust te zijn van je koopgedrag. Om je te af te vragen waarom je iets koopt en of je het ook echt nodig hebt. En natuurlijk heb je niet alles wat je koopt nodig, dat is ook niet erg. Maar het is goed voor het bewustzijn om deze vraag geregeld aan jezelf te stellen. Ik wil de grote make-up merken in de toekomst ook zo veel mogelijk links laten liggen. Er is nog zo veel moois te ontdekken bij merken die meer diervriendelijk en milieubewust zijn.

Geef een reactie